Linkuri accesibilitate

„Guvernul R. Moldova nu face altceva decât să mimeze niște reforme, instituțiile statului rămân nefuncționale” (M.A.Dobrovie/Jurnal TV)


Introducerea sintagmei „integrarea europeană” în Constituție este necesară fiind o chestiune de interes național (Alex. Tănase/Ziarul Național).

Liderul PD, Vlad Plahotniuc şi-a vândut faimoasa reşedinţă de afaceri Global Business Centre, se arată într-o investigaţie publicată de rise.md. „Acum câteva luni Finpar Invest SRL — companie de bază în imperiul imobiliar al oligarhului Vlad Plahotniuc… a vândut trei proprietăți în valoare de peste jumătate de miliard de lei. Printre ele și Global Business Centre”, se spune în articol. Se mai precizează că „tranzacția nu s-a făcut direct, ci prin cedare de firmă. Cumpărătorul e o companie din paradisul fiscal Gibraltar cu beneficiari reali ascunși în spatele unor firme-paravan. Acum proprietățile sunt administrate de o rusoaică cu trecut afiliat gigantului energetic Gazprom”. În articol mai aflăm că recent una dintre proprietățile preluate de la Finpar a și fost vândută unor companii controlate anterior de controversatul bancher Veaceslav Platon, condamnat în prima și a doua instanță la 18 ani de închisoare pentru implicare în „furtul miliardului”.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct

Recenta rezoluţie a Parlamentului European confirmă în cel mai clar mod că Republica Moldova este o țară capturată de interese oligarhice, iar justiția și statul de drept stau la cheremul unui singur om, spune deputatul român Matei Adrian Dobrovie, citat de jurnaltv.md. „Guvernul R. Moldova nu face altceva decât să mimeze niște reforme, instituțiile statului rămân în continuare nefuncționale, iar cetățenii nu au nicio fărâmă de încredere in ele. România trebuie să sprijine… revenirea Republicii Moldova la o democrație funcțională prin eliberarea presei, respectarea independeței justiției și, extrem de important, nefraudarea alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019”, afirmă Matei Dobrovie.

Introducerea sintagmei „integrarea europeană” în Constituție este necesară pentru că e o chestiune de interes naţional, consideră fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase. După părerea sa, partidele proeuropene de opoziție ar trebui să sprijine inițiativa Partidului Democrat de a modifica Constituția, pentru că s-ar putea ca pe viitor să nu mai fie o asemenea ocazie. „Când este vorba de chestiuni de importanță națională, care vizează aspecte ale identității noastre naționale, atunci nu există niciun argument pentru o persoană, care sprijină și împărtășește aceste valori, să nu voteze o asemenea inițiativă”, a declarat Tănase, citat de Ziarul Naţional.

Introducerea în Constituția Republicii Moldova a obiectivului integrare europeană nu este pur și simplu o ideologie a unui partid sau a unor segmente din societate, dar acesta reprezintă un proiect de țară. Este opinia analistului Victor Juc. „Acest obiectiv este asociat cu modernizarea politico-juridică și social-economică”, mai notează analistul citat de agenţia de presă IPN. Un alt analist, Corneliu Ciurea, crede că prin intenția de a introduce în Constituție obictivul integrării europene, Partidul Democrat vrea să-și demonstreze veleitățile sale pro-europene și, în același timp, să testeze înclinațiile pro-europene ale altor partide politice, din punct de vedere tactic. „Din punct de vedere politic, un asemenea demers este extrem de curios și obligă celelalte partide să-și dezvăluie adevăratul chip, să vocifereze adevăratele argumente”, crede Corneliu Ciurea.

TVR Moldova publică opinia judecătorului român Cristi Danileţ despre iniţiativa PD de guvernământ, cea ca judecătorii să fie aleşi direct de popor. „Cred că este o glumă… o decizie aberantă. Justiţia nu este plebiscitară, noi nu facem dreptate după cum vrea publicul. Nu înţeleg de ce publicul, total nepregătit în ale dreptului şi mai ales publicul care nu are acces la dosarele personale ale magistraţilor să aibă vreun drept, nici măcar moral, darămite legal să-şi dea cu părerea despre candidaţii la magistratură, despre evaluarea magistraţilor. Aşa ceva este absolut inadmisibil”, consideră judecătorul. El mai constată că un astfel de sistem ar duce la o conectare a magistraturii la viaţa politică de neimaginat. „În momentul în care am lega magistraţii de viaţa publică prin intermediul unor alegeri politice, atunci s-a dus independenţa justiţiei”, afirmă Cristi Danileţ.

TVR Moldova îl citează, la acelaşi subiect, şi pe directorul Institutului pentru Iniţiative Strategice, Vladislav Kulminski spunând că „problema justiţiei în R. Moldova nu este faptul că judecătorii nu sunt aleşi direct de către popor, ci că aceasta este controlată politic şi nu este independentă”. Analistul crede că iniţiativa Partidului Democrat este pur şi simplu praf în ochii alegătorilor. „Problema cheie în acest sector e că acesta îndeplineşte toate comenzile politice care vin de sus. Partidul Democrat controlează acest sector”. Vladislav Kulminski mai crede că aceasta ideea e aruncată în societate ca să fie discutată, dezbătută, inclusiv de experţi, de Parlament şi ca să distragă atenţia de la alte subiecte. „Pot să vă asigur că această idee nu va fi implementată în Republica Moldova niciodată, pentru că în lume sunt doar patru ţări unde aşa ceva există şi R. Moldova pur şi simplu nu este gata pentru aşa ceva”, concluzionează analistul.

XS
SM
MD
LG