Dacă niciuna dintre cele trei tabere – PDM, PSRM și opoziția pro-europeană nu va obține majoritatea voturilor în alegerile din 24 februarie 2019, atunci cel mai probabil cetățenii trebuie să se aștepte la alegeri parlamentare anticipate, consideră politologul Igor Volnițchi, citat de agenția de știri IPN. În opinia sa, nimeni nu va risca să meargă la negocieri cu democrații. Politologul nu exclude faptul că presiunile din afara țării ar putea să influențeze formarea unei coaliții. „În acest caz, va juca un rol instinctul de autoconservare, de autoapărare a unor partide pentru că toți știu ce înseamnă o alianță cu Partidul Democrat. PDM nu coalizează mult timp cu nimeni, el devorează fiecare aliat și toți înțeleg acest lucru”, spune comentatorul politic.
În viitorul apropiat ar putea să mai existe cereri de demisie din sistemul judecătoresc, consideră fosta judecătoare Domnica Manole, citată tot de IPN. Ea afirmă că plecarea celor șapte judecători din sistem trebuie analizată în contextul crizei de imagine în care se află sistemul judecătoresc: „Frica de tot ceea ce se întâmplă în sistemul judecătoresc, frica de hotărârile ilegale pronunțate de către unii i-au făcut pe cei de astăzi să depună cerere de demisie și eu sunt sigură că în timpul apropiat vor urma și alte cereri”, spune Domnica Manole. Manole a mai spus că acești judecători care erau loiali sistemului partidului de guvernământ au înțeles că timpurile se schimbă și devin pasibili de răspundere penală, disciplinară, civilă.
Așa-numitele beneficii pentru R. Moldova, obținute de președintele Igor Dodon în urma întrevederii cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, pot fi interpretate „ca o tentativă de corupere (geo)politică și de creditare clară a unui concurent politic la alegerile parlamentare”. De această părere este analistul politic Dionis Cenușă, scrie Ziarul Național: „Președintele anunță că Rusia și Uniunea Eurasiatică vor acorda asistență pentru proiecte de infrastructură, care de fapt sunt credite, cu o mică componentă de grant. Deci, este confirmat faptul că Rusia vrea ca socialiștii lui Dodon nu doar să câștige alegerile, dar și să formeze majoritatea în Parlament”, afirmă analistul.
Într-un editorial pentru portalul Deschide.md, Alexandru Vakulovski scrie că după ce l-a adormit pe Erdogan la Chișinău, aberând despre relațiile fructuoase moldo-turce, prin care Moldova extrădează cetățenii turci și primește în schimb camioane de dispersare a protestatarilor și fonduri pentru „stroikă”, Dodon încearcă să-l adoarmă și pe Putin: „Nu știu dacă lui Putin îi plac minciunile lui Dodon, dar sigur că îi prind bine, nu mai trebuie să investească în propagandă, avându-l la Chișinău pe socialist.”
Despre izolarea şi autonomizarea opoziţiei pro-europene în Republica Moldova scrie Iulian Chifu într-o analiză pentru publicația Adevărul. În opinia sa, ambiguitatea ce se voia constructivă a opoziţiei pro-europene a intrat în epoca clarificărilor. Chifu scrie că formula finală a unei majorităţi după instabilitatea cronică ce se anunţă în lunile ce vor urma alegerilor din 24 februarie va fi definitorie pentru alegerea politică făcută de către cei doi lideri: „Nu există răspunsuri certe. Doar judecata istoriei şi acţiuni politice care se judecă prin finalitate.”