Linkuri accesibilitate

„Politica și Biserica își dau mâna în alegerile din Republica Moldova” (Mădălin Necșuțu/anticorupție.md)


„Discrepanțele de dezvoltare în interiorul țării sunt foarte mari și se accentuează cu fiecare an” (Veaceslav Ioniță/IPN).

Victor Ciobanu publică un comentariu pe portalul Cotidianul, în care explică de ce trebuie să boicotăm referendumul. PD a cheltuit deja pentru promovarea referendumului peste 4 milioane de lei, majoritatea acestor sume revenind televiziunilor lui Plahotniuc, scrie autorul. „Există o astfel de circulație a banilor în Republica Moldova – dintr-un buzunar în celălalt”, subliniază Ciobanu. În opinia sa, referendumul este o făcătură, o șmecherie electorală care nu va avea finalitate.

Revista presei cu Natalia Sergheev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00
Link direct

Portalul Anticorupție.md publică o analiză semnată de Mădălin Necșuțu și intitulată „Politica și Biserica își dau mâna în alegerile din Republica Moldova”. Înaintea alegerilor parlamentare importante din februarie, prietenii Moscovei dintre politicienii moldoveni se pot baza pe influența Bisericii Ortodoxe care joacă un rol important în fosta republică sovietică, consideră autorul: „În R. Moldova, ca și în alte state din Europa de Est, problemele religioase rămân foarte importante în discursul politic.”

Diverse categorii sociale de populație nu sunt reprezentate echitabil pe listele de candidați, în pofida legislației care stimulează sau chiar obligă includerea acestora în procesul electoral, potrivit primului raport de monitorizare privind incluziunea socială la alegerile parlamentare din 24 februarie, citat de Radio Chișinău. Chiar dacă și incluziunea electorală a tinerilor este stimulată prin lege, cota acestora este mai mică decât ponderea lor în societate, a menționat Ana Îndoitu de la Consiliul Național al Tineretului. „Doar 20 la sută dintre candidații pe listele naționale ale primilor șase concurenți înregistrați sunt tineri.”

În Republica Moldova, discrepanțele de dezvoltare economică la nivel de regiuni sau raioane sunt enorme, consideră Veaceslav Ioniţă, expert economic, citat de agenția de știri IPN. Activitatea economică este concentrată și dacă această problemă nu va fi soluționată, există riscuri îngrijorătoare, afirmă Ioniță. Economistul consideră că nu sărăcia este ea mai gravă problemă, ci „faptul că discrepanțele de dezvoltare în interiorul țării sunt foarte mari și se accentuează cu fiecare an”. Tot la acest subiect a vorbit și expertului în economie Vasile Șoimaru, în opinia căruia Economia Republicii Moldova este la nivelul anului 1982: „Noi avem nevoie de niște oameni politici care să aibă atâta curaj și pricepere să ia decizii ieșite din comun.”

Pe fondul evenimentelor din regiune, elementul de geopolitică este chiar mai important decât multe dintre temele interne puse în discuție în perioada electorală, a afirma editorialistul Nicolae Negru în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TVR Moldova. El spune că există și mize interne cum ar fi democratizarea, dezoligarhizarea, dar, cu toate acestea, miza externă trebuie considerată. „Unii zic că miza nu e geopolitică, că Rusia nu mai prezintă pericol și asta în contextul războiului din Ucraina. [...] Din punctul meu de vedere este o inepție”, a mai spus Nicolae Negru.

„Justiţie selectivă în R. Moldova: Mit sau realitate?” – așa este intitulat un articol semnat de Victor Moșneag, publicat de Ziarul de Gardă. Termenul de justiție selectivă a devenit unul uzual pentru R. Moldova în ultimii ani, scrie autorul. Acesta a fost folosit și în Parlamentul European, unde deputații au cerut ca „autorităţile să stopeze imediat acţiunile de justiţie selectivă împotriva opozanţilor politici, a avocaţilor acestora şi/sau a familiilor lor”, menționează Moșneag. Dumitru Petru Sliusarenco, un avocat de la Promo-Lex, citat în articol, afirmă că „până şi oamenii din sistem recunosc cât e de mare problema”.

XS
SM
MD
LG