Linkuri accesibilitate

Problema secțiilor de votare în biserici baptiste în SUA (Dionisie Cenușă/Cotidianul)


„Socialiștii tremură că ar putea fi excluși din alegeri după modelul lui Usatîi” (Ziarul de Gardă).

Dumitru Spătaru de la tribuna.md îşi împărtășete cu cititorii cinci concluzii la jumătatea campaniei electorale. Probabil, PD are date care vorbesc despre o posibilă venire a PSRM la guvernare de sine stătător şi de aceea a amplificat presiunea pe acest actor politic, constată el. Tot în PSRM „bate” şi Partidul Şor pentru că înţelege că poate atrage voturi doar din tabăra electoratului socialist, de aceea şi se concentrează pe filiera respectivă, mai scrie Spătaru. În continuare, autorul ăşi argumentează astfel ideea că, indiferent de ce ar zice politicienii, campania electorală este una „murdară”: maşini incendiate, PR negru, promovarea falsurilor, manipulările, panouri vandalizate etc. – sunt doar câteva exemple care arată că lupta politică ce se duce nici pe departe nu e una corectă.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:55 0:00
Link direct

Tot pe tribuna.md, analistul Anatol Ţăranu îşi prezintă într-un interviu punctul de vedere despre ce se poate întâmpla în perioada post-electorală. Va fi multă incertitudine politică, cu şanse mari pentru anticipate şi, deci, cu repoziționări cardinale ale forțelor politice în perspectiva viitoarelor alegeri cu consecințe existențiale pentru statul Republica Moldova. Despre viitoarea guvernare, Ţăranu crede că cel mai probabil aceasta va fi de stânga, cu participarea PD și PSRM, ultimul pe post de partener de guvernare secund, indiferent de retorica politică și numărul de mandate acumulate. A doua opțiune ar fi, după părerea analistului, un guvern minoritar PD, fără perspective de longevitate.

Ziarulnaţional.md scrie despre o declaraţie emisă de partidul socialiştilor în care conducerea PSRM avertizează că „orice încercare de a scoate formațiunea din scrutinul parlamentar va însemna că alegerile nu vor fi legitime.” În declaraţia sa, PSRM arată că: „Partidul Democrat și sateliții săi întreprind toate eforturile pentru a scoate Partidul Socialiștilor din R. Moldova, forța politică de top, din cursa electorală. În același timp, însuși PD, Parlamentul și Guvernul aflat sub controlul acestuia utilizează în mod regulat resurse administrative pentru a exercita presiuni asupra alegătorilor.” Comentariul ziarului pe marginea ştirii e că „Socialiștii tremură că ar putea fi excluși din alegeri după modelul lui Usatîi. Aceștia le cer susținătorilor să fie pregătiți pentru „proteste pe o perioadă nedeterminată”. Publicaţia le reaminteşte cititotilor săi că această reacție a PSRM a venit după ce Comisia Electorală Centrală l-a atenționat pe șeful statului Igor Dodon să nu se implice în campanie, iar PSRM a fost avertizat în legătură cu utilizarea resurselor administrative ale Președinției în campania electorală.

O ştire de pe cotidianul.md arată că opt din cele 12 secții de votare din SUA ar fi deschise în apropierea unor comunități baptiste care au emigrat din Republica Moldova – biserici baptiste, centre religioase și alte locuri în care trăiesc aceștia. Observaţia aparţine jurnaliștilor de la newsmaker.md. Cotidianul îl citează în context pe analistul politic Dionis Cenușă, care susține că acest lucru l-ar avantaja pe Valeriu Ghilețchi, lider al comunității baptiste din țară, care va candida independent pe circumscripția uninominală nr. 51. „Implicarea Bisericii, oricare ar fi aceasta – creștin ortodoxe sau baptiste – în procesul electoral este interzisă. Guvernul și Comisia Electorală Centrală fac abstracție de principiul neintervenției Bisericii în procesul electoral și permit deschiderea secțiilor de votare în biserici baptiste în SUA. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă Valeriu Ghilețchi, liderul comunității baptiste din țară și exponentul regimului, nu ar fi candidat în circumscripția 51”, notează politologul.

Sanatateinfo.md scrie despre medici cu renume, vizați într-un proces medical. Două clinici vor plăti despăgubiri de peste 200.000 lei, pentru că ei n-au luat toate măsurile pentru a depista o malformație gravă a fătului, se mai arată în articol. Detaliile pe care le dă publicaţia despre acest caz sunt că doi medici cunoscuți și apreciați de femeile gravide din Republica Moldova sunt vizați într-o hotărâre judecătorească definitivă, după ce acum opt ani au eșuat să depisteze un defect grav la inimă la un nou-născut. După naștere, copilul a fost dus la Kiev cu o cursă charter, plătită de părinți. Cei doi au trecut printr-un proces îndelungat, fiind nevoiți să convingă instanțele naționale să țină cont de o expertiză medico-legală a experților străini, scrie sănătateinfo.md. Cazul a avut loc în anul 2011. Pacienta a fost luată la evidența medicului de familie cu sarcină în decembrie 2010. Pe 17 și 19 aprilie ea a efectuat câte un examen ecografic la clinica Modus Vivendi, la medicul imagist Vitalie Cotorcea. Mai târziu, pe 10 martie, apoi pe 30 mai și ultima dată, pe 4 iulie, a mers pentru controale suplimentare de imagistică la clinica privată Dr. Pitel, la medicul Feodosie Bejan. Niciunul dintre medici n-ar fi depistat o malformație gravă la inimă, diagnosticul fiind protejat de instanță.

XS
SM
MD
LG