Ziarul de Gardă a publicat un material intitulat: „Ce spun experții despre posibilele coaliții de guvernare”. Potrivit analistului politic, Veceaslav Berbeca, de la IDIS „Viitorul”, perdanți pot fi numiți Partidul Socialiştilor, deoarece s-a aşteptat să obţină rezultate mai bune la aceste alegeri. Iar Nicolae Osmochescu, doctor în drept, fost judecător ai Curţii Constituţionale, afirmă că întreaga activitate a noului Parlament va depinde de poziţia fiecărie formațiuni parlamentare în parte. „Partidul sau coaliţia care va forma majoritatea parlamentară are dreptul la prezentarea candidaturii de prim ministru al R. Moldova şi investirea noului guvern. Acum această acţiune nu este posibilă”, punctează Osmochescu.
Banca Națională a Moldovei a recuperat din miliardul furat mai mult într-un trimestru, decât într-un an întreg. Mold-Street scrie că în ultimele trei luni ale anului 2018 s-au încasat 500 de milioane de lei, cu 50 de procente mai mult decât s-a recuperat pe tot parcursul anului 2017. Acest lucru a fost posibil după ce autoritățile au vândut pachetul de acțiuni de la Moldova Agroindbank care îi aparținea omului de afaceri Veaceslav Platon, presupune Mold-Street. Între timp, în instanțele de judecata rămân pe rol acțiuni privind recuperarea altor zeci de miliarde de lei.
Președintele Igor Dodon a devenit ținta unor critici dure în presa rusă, în ultimele zile, după rezultatul pe care Moscova îl consideră modest în cadrul alegerilor din 24 februarie, scrie Cotidianul.md. Situația din Republica Moldova a fost abordată și în cadrul emisiunii „Право голоса”, de la postul de televiziune TVȚ. „Chiar credeți că partidul lui Dodon este unul pro-rus. Analizați toată biografia lui Dodon și veți vedea că el este cel care a făcut tot posibilul ca astăzi Moldova să fie controlată total de un singur om (Plahotniuc, n.r)”, a declarat moderatorul emisiunii. El a mai spus că acest partid a fost creat pentru a atrage voturile cetățenilor nemulțumiți de actuala guvernare, dar care au viziuni pro-ruse.
Nimeni nu are interdicția de a lucra cu cetățenii Moldovei de pe malul stâng al Nistrului, iar partidele și candidații independenți participanți la alegeri au avut posibilitatea de a-şi exercita acest drept, iar acum nu au nimic a reproșa cuiva sau a acuza pe cineva. Această opinie a fost exprimată de șeful Comisiei în domeniul juridic a Consiliului Societății Civile de pe lângă președintele Moldovei, Pavel Midrigan, notează Noi.md. Au votat pentru că a existat încredere, un fel de interes, chestiuni organizaționale. Prin urmare, partidele ar trebui să se uite la fiecare ștampilă din buletine, să se gândească la lucrul pe care l-au făcut, la acțiunile pe care le-au întreprins. Și fiecare să-şi facă propriile concluzii”, a spus Pavel Midrigan.
Renunțarea la europenizare în Republica Moldova înseamnă permanentizarea pericolului oligarhic. De această părere este analistul politic Anatol Țăranu, transmite agenția de știri IPN. Comentatorul a făcut această declarație în contextul în care în spațiul public au apărut, din partea unor formatori de opinie, eventuale scenarii de coalizare parțială în viitorul Parlament a blocului ACUM DA PAS cu Partidul Socialiștilor pe anumite domenii. Analistul consideră că cei care au câștigat formal alegerile în Republica Moldova – PSRM – n-au neglijat niciodată geopolitica. „Ei au luat cele mai multe mandate datorită unui mesaj foarte clar geopolitic – noi mergem înspre Moscova și pentru ei a votat majoritatea relativă a alegătorilor”, spune Anatol Țăranu.
După alegeri, politicienii moldoveni s-au cam calmat, se pare că le convin rezultatele preliminare, scrie Alexandru Vakulovski în editorialul său pe site-ul Deschide.md. Autorul însă a decis să profite de moment și să atenționeze asupra unei probleme din Chișinău: au dispărut coșurile de gunoi. Se pare că lipsa coșurilor de gunoi stradale este o problemă veșnică a Chișinăului, subliniază Vakulovski. El a venit cu o posibilă soluție: „fiecare candidat la alegeri să fie obligat să instaleze atâtea coșuri, cât gunoi produce în campania electorală.”
Dacă alegerile parlamentare de duminică se desfășurau liber și corect, atunci situația în următorul legislativ arăta cu totul altfel, a menționat copreședinta blocului electoral ACUM, Maia Sandu la o emisiune de la postul de televiziune TV8. Potrivit ei, blocul ACUM a fost „furat” de voturi atât în ziua alegerilor, cât și înainte de campania electorală în sine – prin toate denigrările și falsurile lansate la adresa lui. „Oamenii au fost forțați să ia decizii despre vot în baza falsurilor sau în baza pomenilor electorale”, consideră Sandu.