Linkuri accesibilitate

Scenarii post-electorale (Petru Grozavu/Ziarul de Gardă)


Experții despre sesizarea democraţilor la Curtea Constituţională (TV8.md).

Cele mai murdare şi incorecte alegeri din istoria Moldovei s-au încheiat şi trebuie să recunoaştem că opoziţia le-a pierdut atât numeric, cât şi calitativ, observă expertul Veaceslav Balan pe newsmaker.md. Cu scorul obţinut e greu de anticipat că blocul ACUM îşi va putea onora principala promisiune cea de a înlătura regimul oligarhic. Expertul explică punctual de ce opoziţia nu a învins în acest scrutin. Iar una din cauze este incoerența şi lipsa de strategie. Veaceslav Balan aduce mai multe exemple în care opoziţia a acţionat incoerent. Cel mai recent fiind că Maia Sandu şi Năstase au acceptat să participe în aceste alegeri chiar dacă au criticat sistemul mixt. „Este foarte greu să înțelegi o astfel de incoerență atunci când participi la o faptă nedreaptă și apoi să te plângi de nedreptatea ei”, notează expertul. Concluzia sa e că din 2015 încoace opoziţia prin participarea sa şi înghițirea momelilor puterii a legitimat aşa zisele reforme ale regimului. „E timpul să renunţăm la logica primitivă că ai noştri sunt mereu drepţi şi că pe ai noştri nu trebuie să-i criticăm. Mă tem că dacă actuala opoziţie va fi convinsă că eşecul ei e rezultatul machinațiilor regimului şi că însăşi opoziţia face totul corect, atunci peste un an, trei sau opt Moldova va trăi în continuare în captivitatea olihargiei.”

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00
Link direct

De pe urma sistemului electoral mixt au avut de câştigat doar două partide PD şi PSRM, constată analistul politic Igor Boțan citat de Ziarul de Gardă. Cel mai mult au avut de pierdut Blocul ACUM şi Partidul „Şor”, susține expertul. Dacă alegerile parlamentare ar fi avut loc în baza vechiului sistem proporțional, Blocul ACUM ar fi câștigat cu patru mandate mai mult, în timp ce Partidul „Șor” ar fi obținut cu trei mandate mai mult. PSRM câștiga cu un mandat mai puțin, iar PDM cu trei mandate mai puțin. Dacă R. Moldova rămânea la sistemul de vot proporțional PSRM ar fi avut 34 de deputați în Parlament, Blocul ACUM – 30, PDM – 27 și Partidul „Șor” – 10.

Editorialistul Ziarului de Gardă Petru Grozavu propune câteva scenarii post-electorale. El observă că stânga, în totalitatea ei, însumează o majoritate în viitorul Parlament. Cu excepţia Blocului ACUM, stânga ar întruni 75 de mandate – o majoritate confortabilă pentru a forma o alianţă şi a guverna. „Dar asta ar fi cea mai proastă soluţie din câte pot fi pentru R. Moldova, cu Dodon, Plahotniuc şi Şor la putere”, notează comentatorul. El nu exclude o eventuală alianţă între PSRM şi PPDA după separarea blocului ACUM. Mai puţin posibilă e cea între PAS şi PSRM, sau PAS şi PDM. Grozavu e de părere că Maia Sandu nu exclude varianta unor majorităţi ad-hoc cu aceste partide pe anumite iniţiative şi proiecte. „La nivel de ipoteză arată bine. Există, însă, o problemă: distanţa dintre ACUM şi PSRM şi ACUM şi PDM e mult mai mare decât între PSRM şi PDM. Şi Plahotniuc cu Dodon se vor putea mult mai uşor înţelege, inclusiv, asupra unei majorităţi ad-hoc, decât cu Sandu sau cu Năstase”. Un eventual scrutin anticipat i se pare puţin probabil lui Petru Grozavu.

Despre posibile coaliţii scrie şi comentatorul Victor Ciobanu pe cotidianul.md. un prim scenariu ar fi că PD vor purcede la algoritmul deja testat, vor racola vreo șapte socialiști și vreo cinci deputați din blocul ACUM. Va urma „moartea lentă, dar sigură a PSRM și ACUM și transformarea parlamentului în cimitir politic”, notează comentatorul. O variantă de alternativă este coaliția tehnică ACUM – PSRM pentru demafiotizarea statului și o guvernare tranzitorie, strict limitată în timp care își va propune drept obiectiv scoaterea din captivitate a principalelor instituții ale statului și organizarea unor alegeri noi – libere și corecte. Acest scenariu ar fi un pericol real pentru actualul regim, crede Ciobanu. El mai notează că socialiștii nu prea au cum să refuze acest scenariu, pentru că următorul scrutin ar putea fi ultimul pentru ei. Adresându-se blocului ACUM, comentatorul precizează că scoaterea statului de sub controlul total al unui regim cleptocrat, deconectarea instituțiilor de la telecomandă, asigurarea unui proces electoral corect și democratic – nu pot fi contrabalanțate de eventualele pierderi de imagine care se vor specula.

Redactorul portalului ava.md Vitali Andrievschi vorbeşte şi el despre scenarii post-electorale din perspectiva însă a alegerii pe care o vor face-o socialiştii şi preşedintele Igor Dodon. Un eventual scrutin anticipat ar putea duce la căderea popularităţii socialiştilor care ar putea obţine un scor mai mic. Comentatorul nu exclude o eventuală alinaţă dintre PSRM şi blocul ACUM, dar sugerează că asta nu ar fi tocmai în avanatajul socialiştilor. În fine Vitali Andrievschi crede că cea mai bună alegere a socialiştilor ar fi o coaliţie cu democraţii. După părerea comentatorului, Dodon care mai are 2 ani de mandat ar avea doar de câştigat dacă socialiştii vor guverna alături de democraţi.

„Va rămâne sau nu Plahotniuc la guvernare, depinde acum de socialiști”, notează Dan Oleinic pe basarabia.md. „Blocul ACUM nu poate dicta, din păcate, regulile de joc. O coaliție de moment cu socialiștii, recomandată de mai mulți experți, e foarte periculoasă. În primul rând, ar însemna un suicid pentru partid, o trădare a încrederii oamenilor care au votat acest bloc. Iar în al doilea rând, nu poți avea încredere în vasalii lui Plahotniuc”, notează autorul. „Se vor vinde socialiștii sau nu, nu avem de unde să știm. Presiunile vor fi mari, ofertele generoase, vor fi scoase și dosarele cu compromat de pe rafturile prăfuite. În joc se vor arunca toate armele și pârghiile”, mai crede Dan Oleinic. Concluzia sa e că dacă socialiştii vor rezista, atunci vor fi anticipate.

TV8.md publică opinii ale experţilor constituţionalişti despre sesizarea democraţilor la Curtea Constituţională prin care se doreşte ca executiv în frunte cu Pavel Filip să nu-şi dea demisia odată cu convocarea primei şedinţe a Parlamentului, aşa cum prevede Constituţia, ci să rămână în funcţie cu titlu interimar până se reuşeşete crearea unui nou guvern cu sprijin suficient în legislativ. „Acest Guvern a fost investit de Parlamentul precedent și urmează ca viitorul Guvern să fie investit de actual Parlament. Nu poate fi un Guvern al cărui mandat este expirat, care nu are susținere politică de la un Parlament al cărui mandat este de asemenea expirat, să fie înzestrat cu funcții noi”, este de părere expertul Nicoalae Osmochescu. Un alt expert Teodor Cîrnaț spune că această sesizare poartă un caracter politic: „După ce Parlamentul va fi validat de Curtea Constituțională, Guvernul în exercițiu își va pierde legitimitatea și constituționalitatea. Această sesizare mai mult poartă un caracter politic și nicidecum constituțional. Dacă nu avem un Parlament legal constituit, atunci e problema Parlamentului de a investi un nou Guvern și nicidecum Guvernul nu poate să fie mai presus de Parlament”, a spus Teodor Cîrnaț.

Raportul Misiunii OSCE de observare a alegerilor parlamentare este unul dur, constată şeful Misiunii de observatori Promo-LEX, Pavel Postică. Este pentru prima dată când o misiune internațională sub egida OSCE menționează direct în rapoartele sale preliminare informații credibile privind cumpărarea votului, utilizarea resurselor administrative, observă Postică, citat de agenţia de presă IPN. Polina Panainte, secretara Coaliției civice pentru alegeri libere și corecte ce a calificat alegeri ca fiind incorecte și parțial libere afirmă că Misiunea OSCE a folosit un limbaj mai diplomatic. „Știm că UE a condiționat asistența financiară pentru Republica Moldova de aceste alegeri. Respectiv, o formulare mai generală și cu posibilitatea de a fi interpretată și pozitiv lasă mai multă discreție în dialogul dintre UE și Republica Moldova”, a spus experta.

XS
SM
MD
LG