Linkuri accesibilitate

PAS şi PDA nu pot acționa pe acelaşi segment de electorat unionist (Dumitru Spătaru/Tribuna.md)


Cum au votat satele lui Dodon, Năstase, Sandu, Plahotniuc și Filip (Cotidianul.md).

Newsmaker.md scrie într-un scurt articol că postul rusesc de televiziune “Pervîi kanal” a arătat un reportaj scandalos despre Vlad Plahotniuc, iar Prime tv l-a suprapus cu o emisiune despre pisici. Este vorba despre o emisiune destul de populară în Rusia „Celovek I Zakon”, care a difuzat zilele trecute un reportaj intitulat „Spălătoria rusească”. În reportaj, Vlad Plahotniuc este numit „cardinalul gri” şi despre el se spune că ar avea cetăţenia R. Moldova, a României şi a Rusiei şi că ar fi arestat „în absenţă” în Rusia pentru „tentativă de omor”. De asemenea, în reportaj s-a afirmat că Vlad Plahotniuc, împreună cu mai mulţi „kompanioni”, printre ei bancherul fugar Gherman Gorbunţov, şi businessmenul Veaceslav Platon, ar fi organizat o schema de exportare a miliardelor murdare din Rusia. Postul de televiziune Prime al lui Vlad Plahotniuc care difuzează „Pervîi kanal”, însă, a înlocuit emisiunea respectivă din 8 martie cu o emisiune despre pisici, precizează newsmaker.md.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:45 0:00
Link direct

Într-un OP-ED redat de ipn.md şi dedicat disputei provocate de un proiect publicat pe site-ul Adunării populare a Găgăuziei (APG-Y) care ar arăta „voința Găgăuziei de a fixa în Constituția Republicii Moldova dreptul său la autodeterminare”, autorul, Veaceslav Craciun, se întreabă dacă autodeterminarea Găgăuziei e o amenințare sau о speculație? Răspunsul autorului pare a fi că e o speculaţie totuşi: poate, în acest mod cineva se preface că „patria e în pericol”, admite Crăciun, și există o singură persoană care poate asigura integritatea Republicii Moldova. Știrea, deşi a produs destul tămbălău, nu denotă seriozitatea intențiilor autonomiei, mai crede Crăciun, pentru că textul respectiv nu poate fi calificat drept document juridic. Adevăratele intenții ale autorilor inițiativei ar putea să nu aibă nicio legătură cu reforma constituțională, este concluzia autorului.

Dumitru Spătaru publică pe tribuna.md un comentariu în care îşi propune să clarifice în ce condiţii dreapta pro-europeană poate redeveni majoritară şi prelua puterea. Premisa de pornire a autorului e că în premieră, după mai bine de 27 de ani de independenţă, în Parlament nu vom avea nici un partid unionist. Pentru revenirea dreptei pro-europene în marele joc politic ar fi nevoie, crede autorul, ca PAS şi PDA să înţeleagă că nu pot atrage în totalitate electoratul unionist, iar pentru ca voturile preţioase de pe acest segment să nu se piardă, e nevoie să apară un partid unionist reprezentativ şi credibil. PAS şi PDA nu trebuie să se simtă ameninţate de acest eventual nou partid, pentru că, în final, el va fi partenerul lor politic care-i va ajuta să ajungă la guvernare. PAS şi PDA trebuie să înţeleagă că nu se pot înghesui ambii pe acelaşi segment de electorat. Dacă vor să rămână împreună pe acelaşi segment de electorat, trebuie să fuzioneze şi să elibereze uşor segmentul de centru-dreapta, deplasându-se mai spre dreapta. Iar mai aproape de centru trebuie să fie făcut loc pentru un nou proiect politic pro-european. Dacă nu fuzionează, atunci PAS şi PDA trebuie să ajungă la un compromis, stabilind că unul din cele două partide se deplasează uşor spre dreapta, iar celălalt face vizibil un pas spre centru şi chiar spre centru-stânga. Doar dacă aceste lucruri se vor întâmpla, dreapta pro-europeană va putea veni la putere în Moldova, redevenind majoritară. Dacă nu, va rămânea pentru mulţi ani înainte doar în postura de opoziţie parlamentară, în timp ce forţele de centru-stânga vor guverna după bunul lor plac, crede Dumitru Spătaru.

Cum au votat satele lui Dodon, Năstase, Sandu, Plahotniuc și Filip – este titlul unei ştiri de pe cotidianul.md. În ştire se constată că în timp ce unii au fost votați masiv, alții au obținut scoruri modeste. În satul Sadova din raionul Călărași, localitatea de baștină a președintelui Igor Dodon, pentru PSRM au votat 404 (34,5%) din cei 952 de alegători care s-au prezentat la vot. Astfel socialiștii s-au clasat pe prima poziție, fiind urmați de ACUM (282 de voturi) și PD (183). La Mîndrești, Telenești, satul în care s-a născut Andrei Năstase, blocul „ACUM” a adunat 1154 (79,6%) din cele 1448 de voturi exprimate, obținând o victorie categorică. Pe locul 2 s-a clasat PD, cu 155 de voturi, în timp ce Partidul Șor a fost pe locul 4, cu 53 de voturi. La Pănășești, Strășeni, satul premierului Pavel Filip, pentru Partidul Democrat au votat 773 (64,8%) de alegători dintre cei 1190 care s-au prezentat la vot. Blocul „ACUM” a adunat 218 voturi, iar socialiștii 83. Cel mai bun scor a fost obținut de liderul PD, Vladimir Plahotniuc, care la Grozești, Nisporeni, a adunat 947 (90,4%) de voturi din cele 1044 exprimate. „ACUM” a fost votat de 66 de oameni, iar socialiștii de 24. Iar cel mai modest a fost rezultatul Maiei Sandu, de la Risipeni, Fălești. Blocul „ACUM” a fost votat în această localitate de 158 (35%) din cei 464 de alegători, clasându-se pe locul 2. Cele mai multe voturi au mers la PD (218), iar socialiștii au acumulat 46 de sufragii.

XS
SM
MD
LG