Acest târg scârbos cu PSRM, în care ACUM a acceptat să intre, trebuie să înceteze urgent, scrie jurnalistul Vitalie Călugăreanu într-un editorial pentru portalul Cotidianul. Mânată de unii „binevoitori” în capcana unor discuții contrare firii cu un partid ai cărui lideri nu-și aparțin, detestați până la ură de cei care și-au dat votul pentru Blocul ACUM – această forță politică (ACUM), în care electoratul pro-european a investit poate ultimele speranțe a început să-și obosească susținătorii, consideră autorul. „Asistăm la un circ, iar cei din ACUM și-au irosit unica șansa de a se impune ca actori vizibili la această reprezentație dată pe timp de ciumă”, scrie Călugăreanu.
Într-un interviu pentru portalul Tribuna, analistul politic Victor Ciobanu afirmă că și PSRM, și ACUM mai au loc de cedări pentru identificarea unei formule de compromis. În opinia sa, dacă PSRM și ACUM nu vor demonstra o flexibilitate mai mare, va fi ratată o șansă uriașă de a schimba situația. „Pentru prima dată în ultimii ani PD nu mai controlează în totalitate procesele, de aici și tactica pasivă a blufului celor „patru ași”… dar ar putea să fie imposibilă acea lovitură de grație”, spune Victor Ciobanu.
Analistul politic din România Dan Dungaciu, citat de TV8, afirmă că președintele țării Igor Dodon ar intenționa să numească un premier aparent apolitic, cu misiunea de „a înlocui” pachetul de legi de dezoligarhizare a țării, propus de Blocul ACUM. În opinia sa, acest posibil viitor premier va fi susținut de o alianță informală, compusă din deputați ai Partidului Socialiștilor și ai Partidului Democrat. „Este cert că va juca un joc în care-și va salva fața, un joc neutru, nu se va vorbi de alianță, vor fi alianțe informale și conjuncturale, în jurul unui personaj premier și parlamentari de la PDM și PSRM. Gestul lui Igor Dodon de la CCM mi se pare un element semnificativ în acest joc al negocierilor”, a mai spus analistul politic român.
Tot TV8 îl citează pe Ștefan Gligor, expert în politici publice, care consideră că Igor Dodon, actualul președinte al țării și fost deputat din partea Partidului Socialiștilor (PSRM), și-a făcut mai mult rău, decât bine, pentru el și socialiști, când a promovat sistemul electoral mixt. „Domnul Dodon s-a împușcat în ambele picioare când a promovat sistemul mixt”, a declarat Gligor. În opinia lui Ștefan Gligor, dacă rămânea sistemul electoral proporțional, PSRM putea lua până la 45 de mandate în Parlament.
Despre demnitarii cu cele mai luxoase mașini scrie portalul Realitatea.md. Potrivit declarațiilor de avere analizate de jurnaliști, cele mai multe mașini le are Ilan Șor, Chiril Gaburici și Vladimir Plahotniuc. Familia Șor deține șapte automobile, dintre care patru au fost dobândite în 2018, potrivit declarației de avere, familia lui Gaburici deține șase autovehicule, iar Vladimir Plahotniuc este devotat unei singure mărci – acesta deține patru Mercedesuri, se menționează în articol.
Fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, este convins că, în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate, acestea se vor desfășura conform sistemului mixt și nu proporțional, așa cum solicită Blocul „ACUM”, scrie Ziarul Național. Potrivit lui Candu, sesizarea Curții Constituționale (CCM) de către cei trei deputați independenți (care vor să afle dacă eventualele alegeri anticipate pot avea loc în baza sistemului proporțional n.r.) nu-și avea rostul. „Dacă ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, atunci ele trebuie organizate pe baza aceluiași sistem. De altfel, noi schimbăm regulile în timpul jocului”, a declarat Candu.
Deşi depinde de natură, omul o distruge în mod sistematic: până la un milion de specii animale şi vegetale riscă să dispară, multe dintre acestea „în deceniile următoare”, potrivit unui proiect de raport despre biodiversitate, întocmit de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), obţinut de AFP, și citat de Radio Chișinău. Jurnaliștii scriu că „dovezi independente semnalează o accelerare rapidă iminentă a ratei de extincție a speciilor [...] chiar dacă factorii (acestei extincții) nu se intensifică”.
Pe portalul instanțelor a dispărut din nou posibilitatea de a căuta hotărârile judecătorești după numele celor vizați, scriu jurnaliștii de la Ziarul de Gardă. În material se scrie că prin acest fapt se revine practic la situația din 2017, atunci când mai mulți jurnaliști, ONG-uri și membri ai societății civile și-au arătat nemulțumirea față de îngrădirea accesului la hotărârile instanțelor de judecată.