Guvernarea actuală din Republica Moldova şi-a pierdut încrederea nu doar în faţa partenerilor europeni, ci şi în faţa propriilor cetăţeni, consideră mai mulți experți citați de TVR Moldova. Acum, suntem într-o situaţie în care nimeni nu mai operează cu aderarea R. Moldova la UE, pentru că încrederea este la cota zero. Declaraţia îi aparţine lui Petru Macovei, preşedinte al Asociaţiei Presei Independente. Mihai Mogâldea, expert la Institutul pentru Politici şi Reforme Europene spune că voinţa politică este cu siguranţă punctul de cotitură, dar şi baza acestui mecanism de cooperare cu Uniunea Europeană. „Fără voinţă politică, fără dorinţa elitelor de a lăsa la o parte interesele lor private şi de a se concentra într-adevăr pe problemele cu care se confruntă societatea, nu vom putea asigura progresul pe dimensiunea implementării Acordului de Asociere şi cooperare cu Uniunea Europeană”, a conchis Mogâldea.
Ziarul Național îl citează pe analistul Anatol Țăranu care afirmă că există toate șansele ca la guvernare să acceadă Partidul Socialiștilor din R. Moldova, care este antieuropean. „„Negând alianţa cu PD, „ACUM” de fapt garantează o alianţă antieuropeană. În acest sens o să obţinem contrariul a ceea ce au promis acumiştii în campania electorală”, consideră Țăranu. În același context, Țăranu spune că „ACUM” ar trebui să-și realizeze măcar o parte din programul politic asumat în campania electorală.
Fostul vicepreședinte al PLDM, jurnalistul Ion Terguță, consideră că Partidul Democrat, ca strategie, se află deja în campanie electorală, transmite TV8, citat de IPN. Potrivit lui, pentru PDM ar fi un scenariu ideal ca alegerile parlamentare anticipate și cele locale să se desfășoare în aceeași zi. „Este repetarea scenariului din 24 februarie, când lumea n-a înțeles ce votează și acum va apare un alt factor, mult mai puternic decât în alegerile parlamentare – alegerile primarilor. Și acești 700 de primari controlați de PDM nu vor lucra doar pentru ei personal, dar și pentru Partidul Democrat”, este de părere politicianul.
Legea cetățeniei ar putea deveni un coridor de spălare de bani, prin interpuși, atenționează expertul Veaceslav Negruță de la Transparency International, relatează Radio Chișinău. În opinia sa, cei care vor să atragă cu adevărat investiții, oferă reședință prin investiții și nu cetățenie. „Cetățenie prin investiție înseamnă, de fapt, cumpărarea de pașaport în zona europeană. Și li se oferă dreptul de a călători în zeci de țări, fără angajamente și fără a plăti impozite în Republica Moldova”, subliniază Negruță.
Ziarul de Gardă a publicat o proaspătă investigație intitulată: „Licitații cu iz penal pe strada executorului „cu nouă vieți”. Două familii au rămas fără imobilele din centrul Chișinăului după ce acestea au fost vândute prin licitații, în scopul rambursării unor datorii, scriu jurnaliștii. Casele au fost înstrăinate la prețuri de câteva ori mai mici decât cele pe piață, în ambele cazuri fiind vorba despre aceeași companie de evaluare – „Gofma-Consulting” SRL. În cele două cazuri sunt și câteva nume comune, cum ar fi cel al executorului judecătoresc George Boțan, oficiul căruia se află la câțiva pași de imobilele înstrăinate, sau cel al cumnatului acestuia, Gheorghe Rață, care a devenit proprietarul uneia dintre case.
Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, consideră că trebuie să fie foarte clar că integrarea europeană nu înseamnă că lucrurile se vor face de la sine, indiferent că este vorba despre modernizarea infrastructurii sau de alte reforme. Într-un interviu pentru IPN, oficialul a declarat că doar prin muncă, prin eforturi și prin angajamente asumate și respectate, Republica Moldova poate beneficia de oportunitățile oferite de apropierea de Uniunea Europeană, iar UE în acest sens vine cu ajutor. Oficialul menționează că există oportunități create de comun acord, există documente semnate atât de UE, cât și de Republica Moldova și există angajamente pe care și le-a asumat Republica Moldova. Și nu pentru placul cuiva, ci pentru binele oamenilor din Republica Moldova.
Într-un editorial pentru portalul Cotidianul, Vlad Țurcanu scrie despre cei care vorbesc în Republica Moldova la modul serios despre politică, instituții și proiecte sunt cuprinși la răstimpuri de o senzație acută de inadecvare, de necorespundere a acestor noțiuni cu realitatea. „În acest teritoriu totul pare relativ: de la prioritățile dezbătute intens în societate și până la figurile publice care produc periodic aceleași reverberații”, consideră autorul. În opinia sa, asistăm la o evadare colectivă în ficțiune. „E un veritabil război civil hibrid. Fără reguli, cu ambuscade la orice pas. Cu mori de vânt plasate strategic în cale pentru a ne forța să ne batem cu ele. Cu copoi dresați să ne hăituiască necontenit, să ne muște de picioare și să ne sară la gât”, scrie Țurcanu.
Jurnalistul și activistul Mihail Sirkeli a afirmat într-un interviu pentru portalul românesc Sinopsis că separatismul găgăuz este un mit. „Găgăuzii sunt foarte bine integrați în Republica Moldova din punct de vedere social, din punct de vedere economic, din punct de vedere financiar”, subliniază el. Sirkeli consideră că una dintre provocările principale de acum este calitatea învățământului, pentru că găgăuzii ar vrea ca comunitatea să fie educată și absolvenții școlii să aibă cunoștințe și perspective.