Adevarul.md îl citează pe fostul procuror al municipiului Chişinău, Ion Diacov, cu o declaraţie făcută în contextul misterioasei reţineri, acum două săptămâni, a milionarului Andrei Tranga. Diacov a afirmat că, acum cinci ani, ministrul de Interne de atunci, Dorin Recean, i-ar fi cerut şi lui să deschidă un dosar pe numele omului de afaceri, proprietar al lanţului de restaurante „La Plăcinte” şi „Andys Pizza”, reţinut acum de procurorii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) într-un dosar penal de şantaj. Ex-procurorul mai afirmă că nu a identificat atunci probe în favoarea demersului ministrului Recean. Privind situaţia actuală a lui Tranga, Diacov spune că îşi doreşte un singur lucru: ca „organele de drept, procuratura, judecătorii să opereze numai cu fapte documentate oficial, cu probe concludente şi pertinente. Nu cu „informaţii operative” cu caracter „secret” expuse oral.
În anul 2018, prin intermediul Bugetului de stat au fost prevăzute peste 1,33 miliarde lei cheltuieli capitale pentru executarea contractelor de lucrări de reconstrucţie a drumurilor şi servicii de supervizare, finantate din surse externe, scrie mold-street.com.
Ar fi vorba de cinci proiecte de investiţii externe prevăzute în cadrul proiectelor „Susţinerea Programului în sectorul drumurilor” şi „Reabilitarea drumurilor locale”. Dar din cele 1,33 miliarde lei, au fost executate mai puţin de jumătate - doar 557,2 milioane lei, sau 41,8% din planul de finanţare aprobat de Ministerul Finanţelor, constată în continuarea articolului său publicaţia cu referire la un raport al Administraţiei de Stat a Drumurilor. Motivele tergiversării lucrărilor n u sunt însă explicate în raport, mai scrie mold-street.md.
Nicolae Negru, în ziarulnational.md, se referă la 9 mai: în această zi, o parte dintre noi se pomenește expusă, fără să vrea, unui atac propagandistic, șovin, unei psihoze militariste nemaivăzute din partea Rusiei, scrie el. Autorul mai crede că de 9 mai, conștientizezi cât de șubred și relativ este scutul „suveranității și independenței” Republicii Moldova, cât de vulnerabilă e R. Moldova în fața Rusiei. „Guvernarea precedentă a făcut un pas în direcția corectă, stabilind că pe 9 mai vom marca și Ziua Europei. Faptul că, deocamdată, UE pare să ignore această sincronizare, menajând sensibilitatea unora și făcând abstracție de sensibilitatea altora, e din cauza că autoritățile Republicii Moldova nu au mers până la capăt”, se declară convins autorul.
Despre 9 mai și revanșa Kremlinului scrie și deputatul Igor Munteanu, fost ambasador în SUA, în cotidianul.md. În alte state ex-sovietice, remarcă autorul, autoritățile au reușit demult să denunțe folosirea simbolurilor imperiale rusești (Panglica Sf. Gheorghe, procesiunile „batalionului nemuritor”, deopotrivă cu alte simboluri dedicate lui Stalin și altor „eroi” sovietici). „La Chișinău, însă, aceste manifestări zgomotoase și revanșarde sunt ținute în meniul oficial al autorităților, iar acestea nu se sinchisesc să profite și ele de ocazie pentru a-și plasa vedetele politice printre cazanele pline cu „hrișcă” și samogon de campanie, concerte cu artiști de propagandă și dulcegării nelipsite în adresa faptelor eroice ale zilei de ieri… Data de 9 mai nu este o simplă zi, ci servește la Chișinău drept „vârf de lance a unei politici de reconstituire a URSS”, atenționează Munteanu. Iar concluzia lui e că Republica Moldova ar avea nevoie, ca niciodată, de mai multă Europă, care să garanteze cetățenior săi accesul direct la bunăstare, libertate și stat de drept.
Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chişinău, este citat de radiochisinau.md spunând că România va deschide un număr record de secții de votare în Rep. Moldova, la alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai. E vorba de 36 de secţii, de patru ori mai milte ca anterior. Cele mai multe secții vor fi deschise în orașul Chișinău – 12, amplasate în șapte locații. De asemenea, în premieră, va funcționa o secție de votare la Durlești, a anunțat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță. La europarlamentare vor putea vota toți cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, la prezentarea unui act de identitate valabil.
Prim-ministrul Pavel Filip pleacă la Bruxelles, unde va participa la evenimentele consacrate celei de-a zecea aniversări a Parteneriatului Estic (PaE), anunţă tv8.md. Premierul va rosti un discurs în cadrul Conferinței de Nivel Înalt dedicată aniversării a zece ani de la lansarea PaE și va participa la cina festivă oferită de președintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru cei șase șefi de stat sau de guvern ai țărilor din cadrul PaE, mai arată publicaţia. Cea de-a zecea aniversare a Parteneriatului Estic va fi marcată printr-o o serie de reuniuni de nivel înalt, cu participarea celor șase țări din cadrul Parteneriatului Estic, statelor membre ale UE și a altor părți interesate, care vor începe luni cu o reuniune anuală la nivel ministerial a Parteneriatului Estic prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini.