Linkuri accesibilitate

Vizita lui Frattini în Moldova (Nicolae Negru/Ziarul Național)


„Cealaltă față a Chișinăului” (Agora.md).

Vizita lui Franco Frattini a ajuns în atenţia lui Nicolae Negru de la ziarulnational.md. El se întreabă „De ce nu are răbdare Franco Frattini?”. Autorul afirmă că, pierzându-și răbdarea, fără să aștepte până se va forma un nou guvern, Frattini a venit la Chișinău să impulsioneze dialogul transnistrean cu Tiraspolul, în așa fel încât să nu se piardă „dinamica” negocierilor de până la alegerile parlamentare. Tot el observă că „reasigurările” de la Chișinău au venit din partea lui Vlad Plahotniuc, „coordonatorul coaliției moldovenești de guvernare”, și Cristinei Lesnic, „reprezentantul politic” din partea Republicii Moldova”.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:48 0:00
Link direct

Însă, potrivit lui Nicolae Negru, optimismul lui Fratini este fals, iar concesiile celor două părți în conflict – Chișinăul și Tiraspolul – ar fi şi ele false. Asta pentru că, după părerea autorului, autoritățile separatiste de la Tiraspol ar profita de faptul că guvernarea de la Chișinău e în proces de „facere” şi ar fi introdus o taxă de 100 de euro (numită „vinietă”) pentru transportul care va intra pe teritoriul secesionist. E o palmă răsunătoare, dar, trebuie să recunoaștem, logică, aplicată Chișinăului și lui Plahotniuc personal, după ce mașinile transnistrene au obținut dreptul să circule în afara Republicii Moldova cu numere speciale, „neutre”.

Şi încă un ecou la vizita lui Frattini. Acesta va trimite o scrisoare oficială Procurorului General din Republica Moldova în care va cere informații despre dosarele penale inițiate față de rezidenți din regiunea transnistreană, precizează deschide.md. Pentru jurnaliştii de la acest portal, gestul ar arăta că Frattini „își bagă nasul” în Procuratura Generală. „Biroul de Reintegrare consideră că OSCE-ului nu-i fierbe oala acolo”, notează portalul. După ce diplomatul italian a spus că această problemă trebuie monitorizată și soluționată, șeful adjunct al Biroului pentru Politici de Reintegrare, Alin Gvidiani, a declarat pentru deschide.md că sistemul judiciar și procesele penale nu pot fi obiect de negocieri, din moment ce se respectă principiul separării puterilor în stat.

Deschide.md mai publică şi un interviu cu vicepremiera Ucrainei, Ivanna Klimpuş-Ţinţadze, din care rezultă că președintele moldovean Igor Dodon nu ar avea șanse să facă vreo vizită oficială la Kiev nici în mandatul președintelui ales al Ucrainei, Volodymyr Zelensky, pentru că a declarat în campania electorală prezidențială din 2016 că peninsula Crimeea este teritoriul al Federației Ruse. Ivanna Klimpuş-Ţinţadze, susține că pentru Kiev este foarte important nerecunoașterea anexării Crimeii de către Federația Rusă. „Politica noastră e foarte clară. Noi cerem nu doar nerecunoașterea anexării ilegale a Crimeii de la partenerii noștri, deși suntem recunoscători că majoritatea dintre ei așa și fac. Mai mult, dacă erau careva vizite făcute prin Federația Rusă, spre Crimeea, noi interzicem, e legea noastră, noi interzicem acestor politicieni intrarea în Ucraina”, subliniază oficiala ucraineană.

Adevarul.ro publică rezultatele unei analize realizată de experții proiectului Sinopsis ce compară gradul de influenţă a spaţiului mediatic din R. Modova şi România prin intermediul agenţiei de presă Sputnik. Şi constată că unul dintre instrumentele de propagandă a Federaţiei Ruse, Sputnik, este mult mai influent în spațiul mediatic din Republica Moldova, comparativ cu cel din România. Dacă pentru publicul român, Sputnik promovează preponderent politicieni anti-sistem, mesaje anti-occidentale, conspiraţioniste şi/sau pro ruse, în Republica Moldova, narativul Sputnik e axat pe acoperirea subiectelor de interes public, însă pe fundal împinge informaţii pozitive despre Rusia, promovează beneficiile economice şi sociale ce le-ar aduce o cooperare mai strânsă cu Moscova, promovează Uniunea Eurasiatică, apără regimul de la Kremlin faţă de critici şi atacă occidentul, potrivit unei analize realizată de experții proiectului Sinopsis. Se poate observa că Sputnik.md este foarte activ în spaţiul mediatic moldovean. Activitatea secţiunii sale româneşti este mai intensă decât cea a lui Sputnik România, iar vizitele aproape la fel de numeroase în ciuda audienţei potenţiale mult mai scăzute, constată autorii studiului.

Anticoruptie.md anunță că Nicolae Cornescu, șeful Sectorului de Poliție nr. 1 din sectorul Buiucani, mun. Chișinău, care a fost subiectul unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice pentru că și-a amenajat un apartament în sediul instituției pe care o conduce, a ajuns în vizorul Autorității Naționale de Integritate (ANI). În răspunsul oferit Centrului de Investigații Jurnalistice, Rodica Antoci, președinta ANI, susține că în privința lui Nicolae Cornescu „s-a inițiat controlul averii și al intereselor personale”.

Cotidianul.md citează reacția Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor cu privire la un subiect de interes public – prețurile foarte mari la cartofi. ANSA susține că politica de preț este dictată de piață, iar situația creată ține de micșorarea suprafețelor însămânțate cu cartof cu circa 2000 de hectare în ultimii 3 ani, a scăderii producției de cartof de la 214 mii tone la 175 mii tone, precum și a condițiilor climaterice nefavorabile și de sezon. Totodată, consumul intern al cartofului constituie circa 300 mii tone, iar capacitatea de aprovizionare cu cartof de producere autohtonă este circa 50-60% din necesar.

Ipn.md difuzează un articol de analiză semnat de Dionis Cenușă, potrivit căruia evoluțiile din R.Moldova denotă atingerea unei minime conviețuiri între simbolismul geopolitic distinct promovat de Rusia și cel provenit din țările UE. Forțele politice exprimă mai mult curaj pentru a se angaja în promovarea narațiunii pro-europene, decât de a se solidariza împotriva discriminării grupului LGBT, scrie el. „Poziționarea tranșantă a forțelor politice față de Ziua Victoriei sau Ziua Europei contrastează cu reticența de a pleda deschis pentru toleranță și a condamna incitarea la ură, la care apelează biserica fără a fi sancționată”, constată autorul, care mai spune că doar cu excepția Socialiștilor care depun eforturi pentru a discredita minoritățile sexuale și a elogia biserica, celelalte forțe politice principale (PDM și componentele Blocului ACUM – PAS și Platforma DA) au complexe majore fie pentru a sprijini biserica, fie a pleda în favoarea drepturilor omului.

Jurnal de Chișinău constată că, în timp ce unii încearcă să prevină actele de corupție din instituţiile de învăţământ, taxele pentru examene, fundații, reparații în școli și grădinițe cresc. În acest context, Centrul Naţional Anticorupţie şi Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport au desfășurat pe parcursul lunii aprilie campania de informare „Fără corupţie la Bac” în liceele municipiului Chişinău. Alți șase elevi din diferite localităţi ale R. Moldova s-au oferit să fie voluntari ai Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) pentru a contribui la prevenirea acestui fenomen. Din toamnă, studenții ASEM vor învăța ce înseamnă corupția, pentru a o preveni.

Media-azi.md publică declarația organizațiilor media neguvernamentale, care își exprimă îngrijorarea în legătură cu agresarea verbală a jurnaliștilor de la NordNews.md de către primarul satului Drepcăuți, raionul Briceni, Ghenadie Ioxa. Potrivit portalului, incidentul s-a produs vineri, 10 mai, în timp ce reporterul și cameramanul portalului NordNews.md din Bălți se aflau pe teren pentru a documenta un subiect despre tentative de care est acuzat primarul de a deposeda un investitor străin de câteva loturi de teren agricol. ONG-urile atrag atenția persoanelor cu funcții publice că ține de obligația lor să le ofere jurnaliștilor orice informație de interes public și solicită funcționarilor publici și aleșilor locali să adopte un comportament civilizat și decent în raport cu jurnaliștii care se află în exercițiul profesiei și servesc interesului public.

Mold-street.com scrie despre datoriile de milioane, care au adus în faliment Federația de Tenis din Republica Moldova. Dar decizia de a lichida Asociația Obștească „Federația de Tenis din Republica Moldova”, aflată acum în procedură de insolvenţă nu va afecta dezvoltarea tenisului, susţine omul de afaceri Ceslav Ciuhri. Despre motivele deciziei de lichidare a Asociației „Federația de Tenis din Republica Moldova”, Ciuhri spune că aceasta era înglodată în datorii şi nu mai putea fi menţinută. În consecinţă Federația veche se lichidează, iar bunurile ei vor fi scoase la mezat. „Datoriile au fost acumulate pe timpul conducerii vechi... Sunt de ordinul milioanelor de lei. Decizia nu a fost a mea..., a fost a membrilor Federaţiei. Eu am propus: sau împărţim egal această datorie la fiecare membru şi o achităm, sau lichidăm Federaţia, pentru că altă ieşire din situaţie nu vedeam”, afirmă el.

Radiochisinau.md analizează rezultatele sondajului realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor, conform căruia Majoritatea cetățenilor ar prefera o coaliție dintre Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat sau o alianță PSRM-ACUM, iar eventuale alegeri anticipate ar avea rezultate similare cu cele din 24 februarie. În culise se zvonește că discuțiile dintre Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat în vederea creării unei coaliții au avansat și sunt căutate doar argumente pentru partenerii externi și cum să fie oficializată această coaliție, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Ion Tăbârță.

Timpul.md afirmă că în următorii ani, electoratul liderii PAS, Maia Sandu, ar migra spre colegul ei de alianță, președintele PPDA, Andrei Năstase. Acesta ar fi efectul deciziei lui Năstase de a candida din nou la funcția de primar al Chișinăului, potrivit unui material publicat de www.coment.md. „Venind la Primărie, Andrei Năstase va avea o tribună politică bună pentru a-și promova mesajele și a-și crește popularitatea, iar Maia Sandu se va „stinge” încetul cu încetul în rutina parlamentară, unde nu prea va avea șanse să se manifeste. Astfel, către alegerile prezidențiale din 2020, PAS și PDA, dar și întreg electoratul de dreapta, se vor pomeni în fața unei dileme – Ce fac în continuare: merg în prezidențiale cu un lider cu notorietate și cu rating relativ bun (Andrei Năstase) sau cu un lider de grup parlamentar într-un evident declin de imagine și de rating (Maia Sandu)?”, notează sursa.

Tribuna.md îl citează pe jurnalistul Victor Nichituș, care spune că autoritățile Federației Ruse nu ar avea nici o obligație pentru a-i oferi deputatului moldovean Andrei Năstase informații amănunțite din dosarul intentat pe numele lui Plahotniuc. Dacă ar face-o, ar fi motivate politic și ar constitui un amestec în ecuațiile politice din Republica Moldova, aceste informații ar căpăta calitatea de material electoral oferit unui oponentul politic al liderului Partidului Democrat. Spune Nichituş. El notează că „liderul Partidului Democrat a avut acțiuni care au dus la slăbirea influenței ruse între Prut și Nistru”.

Agora.md publică un reportaj despre „Cealaltă față a Chișinăului”. Jurnaliștii relatează despre curțile din centrul capitalei R.Moldova, „ostatice” între autentic și modernism. „În spatele străzilor aglomerate și clădirilor cu multe etaje se ascunde un altfel de Chișinău. Aflat la doar un pas distanță de ochii trecătorilor și ai turiștilor. Aici casele au un singur nivel, iar detaliile parcă revenite din trecut oferă locului o autenticitate aparte. Totuși, frumusețea autentică a clădirilor vechi este știrbită de construcțiile adiacente, făcute la nimereală. Asta pentru că în prezent, în capitală nu există regulamente sau documente care ar impune proprietarii de imobile să valorifice curțile interioare”, scrie Agora.

XS
SM
MD
LG