Linkuri accesibilitate

Schemele prin care resursele publice ajung la partidele aflate la guvernare (Centrul pentru Investigații Jurnalistice)


Experții despre prețurile mari ale cartofilor în Moldova (Radio Chișinău).

Începem cu unul dintre cele mai discutate și mai puțin așteptate subiecte abordate în presa moldovenească – cartofii. Radio Chișinău citează mai mulți experți care consideră că prețurile mari la cartofi pe piața din Republica Moldova sunt cauzate de o producție mai mică în acest an, dar și de faptul că rezervele de aceste legume s-au diminuat. Expertul în politici economice Viorel Chivriga afirmă că prețurile la cartofi se vor micșora în următoarea perioadă, când pe piață vor intra cartofii noi de producție autohtonă. El atrage atenția și asupra faptului că în Rep. Moldova nu se produc suficienți cartofi, iar cei de import, care se găsesc acum în magazine au, de cele mai multe ori, o calitate îndoielnică. Președintele Federației Naționale a Agricultorilor, Valeriu Cosarciuc, consideră că s-a știut că avem deficit de cartofi pe piață, de aceea trebuia să se ofere stimulente pentru cei care cultivă cartofii timpuri: să li se ofere unele subvenții.

Revista presei cu Natalia Sergheev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:00 0:00
Link direct

Centrul de Investigații Jurnalistice a radiografiat afacerile cu statul a peste o mie de consilieri raionali și continuă să scoată la iveală interesele acestora față de banii publici și schemele prin care resursele publice ajung la partidele aflate la guvernare. Jurnaliștii scriu că consiliile raionale de multe ori organizează tendere „cu noroc” pentru membrii săi. În unele cazuri, culoarea de partid pare să fie decisivă la atribuirea câștigătorilor tenderelor publice, în altele, contractele sunt atribuite fără asigurarea principiilor de transparență și concurență în achizițiile publice, așa cum prevede legea. În același timp, reprezentanții companiilor câștigătoare de licitații se răsplătesc generos cu partidele din care fac parte șefii instituțiilor publice care au oferit resursele financiare.

Experții în drept constituțional, citați de TV8, au opinii împărțite despre decizia de azi a Curții Constituționale (CCM), care spune că președintele Igor Dodon nu poate să desemneze candidați la funcția de prim-ministru, atât timp cât nu au fost constituite organele de conducere ale Parlamentului. Unii experți o consideră logică, alții, că este o comedie. Nicolae Osmochescu, fost judecător constituțional, este de părere că Candidatura de prim-ministru poate fi înaintată atunci când Parlamentul s-a organizat și s-au format structurile sale principale permanente de lucru […]. Noi nu avem nici Biroul permanent, nu avem nici comisiile, adică nu există un organ care ar lua o decizie concretă fie pozitivă, fie negativă”, a declarat Osmochescu. La rândul său, expertul în drept constituțional Teodor Cîrnaț este de părere că decizia de azi a CCM nu este corectă: „Sunt de părere că ultimele hotărâri ale CCM fac parte dintr-o comedie constituțională și actori în acesta comedie sunt judecătorii CCM, iar de suferit au locuitorii Republicii Moldova”.

Președintele executiv al Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru, nu exclude că săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare se va forma o alianță de guvernare între Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. „Sunt partide care, într-un fel, au aceleași viziuni de stânga”, transmite IPN. Totodată, politicianul consideră că dacă va exista o guvernare PDM-PSRM, acest lucru va arunca Republica Moldova cu mulți ani înapoi. „Noi ne vom îndrepta pe o linie moartă, va fi un blocaj din partea Uniunii Europene”, a afirmat Anatol Șalaru.

Tot IPN îl citează pe președintele Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova, care afirmă că 523 de mii de pensionari au venituri mai mici decât nivelul minim al coșului de consum. „Domnilor guvernanți, fiți buni și răspundeți la întrebările pe cât de simple, pe atât și foarte dureroase pentru cei care sunt în așteptarea unei vieți mai bune, mai luminoase și mai liniștită, după merit și lege”, a declarat acesta. Potrivit lui, în jur de 193 de mii de pensionari, care au ieșit la pensie până în anul 2000, sunt puși să aștepte să le fie recalculate pensiile până în 2027. „Cum credeți, domnule prim-ministru, moș Ion va ajunge până în 2027?”, întreabă Victor Leancă.

În ultimii 30 de ani Republica Moldova nu are politici de reintegrare și de aceea se confruntă cu discuții contradictorii. De această părere este expertul în securitate Rosian Vasiloi, citat de TVR Moldova. Potrivit lui, acest lucru se întâmplă pentru că ar exista forțe care beneficiază de pe urma conflictului transnistrean. În opinia lui, acum se discută subiecte foarte tehnice, dar trebuie să se discute la nivel conceptual cum este văzută reintegrarea Republicii Moldova.

Ex-președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, care și-a luat angajamentul de a fi garant pentru eliberarea activistului Pavel Grigorciuc din arest preventiv, consideră că Grigorciuc nu este vinovat, iar cel care a fost inițiatorul conflictului este deputatul democrat, Sergiu Sîrbu, scrie Noi.md. „Grigorciuc a fost membru PCRM și este o persoană cu caracter și poziție. Acest proces se va termina cu decizia CtEDO și iar Moldova se va face cunoscută”, a mai adăugat Voronin după încheierea ședinței de judecată.

XS
SM
MD
LG