Linkuri accesibilitate

„Nu-mi doresc ca România să ajungă să fie o țară capturată de o gașcă de profitori, o codașă a Europei” (A. Năstase/Tribuna.md)


Morală, populism şi geopolitică în alegerile parlamentare din 24 februarie (Aurelia Peru/ziarulnational.md).

Morală, populism şi geopolitică în alegerile parlamentare din 24 februarie. Aşa îşi intitulează o amplă analiză postelectorală publicată de ziarulnational.md politologul Aurelia Peru, fostă consilieră pe politică internă a preşedintelui Nicolae Timofti. O primă constatare – dacă alegerile s-ar fi organizat după Codul electoral vechi, ele nu ar fi fost validate din cauza ratei joase de participare. Trecând, apoi, la mass-media, Aurelia Peru conchide: în loc să informeze, a fost un instrument folosit în strategia de confuzionare a electoratului.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct

Iată însă şi câteva constatări absolut inedite ale autoarei: odată cu aceste alegeri, în limbajul politic apare un nou concept, propus de cercetătorul bulgar Venelin Ganev - huliganismul politic. Acesta se produce atunci, când „vorbind în numele poporului suveran, promiţând combaterea corupţiei, modernizare şi consolidare instituţională, elitele politice afectează arhitectura instituţională în scopul consolidării puterii”. Identificat de Ganev, cu precădere în Bugaria și România, „huliganismul” se manifestă prin arbitrariul puterii executive, extinderea corupţiei la nivel înalt.”

Încă un fenomen care merită atenția cercetătorilor este extinderea fenomenului „oligarhizării politicii în regiune. Mai nou, chiar și victoria în alegerile prezidențiale din Ucraina a actorului Zelenski este comentată ca produs al oligarhului ucrainean Kolomoiski, emigrat în Israel. Formal sau informal, oligarhia a invadat politicul.

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, co-președinte al Blocului ACUM, a participat la cel mai mare miting al PNL România, scrie tribuna.md. A îndemnat România să coboare în abisul penalilor, a infractorilor, a hoților și tâlharilor de lux.” „Nu-mi doresc ca România să ajungă să fie o țară capturată de o gașcă de profitori, o codașă a Europei, o țară de mâna a doua”, a spus Năstase.

Lupta pentru libertate și democrație trebuie să reprezinte principalul proiect comun al celor două maluri ale Prutului, a mai spus Năstase, care într-un interviu cu aceeaşi publicaţie, se arată convins că „parcursul european al R. Moldova este imposibil de creionat fără România.

Parlamentul mai are la dispoziției aproximativ o lună pentru a învesti Guvernul, în caz contrar riscă să fie dizolvat, relatează radiochisinau.md. Între timp, negocierile dintre principalele partide parlamentare trenează, iar președintele Igor Dodon consideră tot mai probabil scenariul alegerilor anticipate. Secretarul fracțiunii PSRM din Parlament, Vasile Bolea a confirmat pentru Radio Chișinău că discuțiile inițiate anterior cu Blocul ACUM rămân blocate, în timp ce deputatul PAS, Mihai Popșoi a susţinut că Blocul ACUM așteaptă în continuare Partidul Socialiștilor la discuții.

Cu prilejul ştirii că președintele raionului Dubăsari, Grigorii Policinschi, a devenit în raionul său șeful organizației teritoriale a Partidului Democrat, newsmaker.md le aminteşte cititorilor săi că, acum doi ani, pe numele lui Policinschi, pe atunci încă membru al partidului Comuniştilor, a fost deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu. Policinschi a numit atunci dosarul “o încercare din partea autorităților centrale de a-l intimida”, în timp ce Partidul Comuniștilor a susţinut că șeful regiunii este victim unor represalii pentru refuzul de a adera la Partidul Democrat. După reţinerea sa în 2018, Policinschi a părăsit Partidul Comunist, iar comuniștii au afirmat atunci într-o declaraţie că acesta a părăsit partidul sub presiune și a publicat o listă cu alți 25 de primari și consilieri locali care ar fi părăsit, la fel ca Policinschi, partidul comuniştilor „sub presiune”.

XS
SM
MD
LG