Linkuri accesibilitate

„Moldova traversează cel mai periculos moment al scurtei sale istorii” (P. Bogatu/deschide.md)


Parte din corturile protestatrilor PD sînt cele procurate din bani publici și utilizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (Ziarul de Gardă).

Analistul Vlad Ţurcanu comentează la Radio Chişinău „Marşul popurului” pe care îl organizează duminică PSRM şi Blocul ACUM. „Simt nevoie de a-și revendica dreptul la guvernare… de aceea au numit acest marș ca fiind pașnic, pentru a sublinia nedorința noii administrații de a se trece la anumite acțiuni care ne-ar compromite cu totul în ochii noștri și ai comunității internaționale. Poate că se urmăresc anumite semne de ezitare din partea unor entități străine și Blocul ACUM și PSRM doresc probabil să arate că vor rămâne pe poziții.” Vlad Țurcanu mai spune că Partidul Democrat încearcă să obțină un răgaz, „pentru a inventa tot felul de lucruri care i-ar putea ajuta să rămână pe poziții”.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00
Link direct

Unimedia.info publică o declaraţie comună a ex-președinților R. Moldova, Mircea Snegur și Petru Lucinschi, care susţin acțiunile președintelui Igor Dodon și îndemnă la soluționarea pașnică a crizei politice. „Alegerile au fost recunoscute ca valabile. O parte din deputații aleși au format o majoritate, care a și fost recunoscută de organismele internaționale. Ar fi mare păcat să nu prețuim la nivelul cuvenit sfaturile și susținerea lor”, se spune în declaraţie. Semnificativ este faptul că toți cei implicați conflict apelează la dialog, dar nu purced la discuții, mai notează foştii şefi de stat precizând că cel mai potrivit loc pentru dialog este Parlamentul dat fiind că toţi participanţii la conflict sunt deputaţi.

Unica ieşire din actuala criză politică sunt alegerile anticipate, crede fostul preşedinte Vladimir Voronin citat de Ziarul de Gardă. „Anticipatele ar trebuie să fie organizate liber, democratic, să fie monitorizate de mai multe organizaţii internaţionale încă de la început, de la listele alegătorilor şi până la rezultatul scrutinului electoral”, afirmă liderul PCRM. Despre actuala majoritate parlamentară Voronin crede că aceasta nu se deosebeşte cu nimic faţă de predecesorii lor. „Tot între ei vor împărţi funcţii şi numai cu asta vor rămâne. Se schimbă o grupare mafiotă oligarhică cu alta”, comentează fost preşedinte.

Ziarul de Gardă a încercat să afle şi poziţia unui alt fost şef de stat, al lui Nicolae Timofti. „Eu demult nu mai vorbesc cu ziarele. Sunt tare supărat pe presa din R. Moldova. Voi m-aţi atacat, m-aţi criticat şi m-aţi judecat pe nedrept. Acum nu deţin nicio funcţie, nu am nicio obligaţiune. Ce poziţie să am? Nu am niciuna”, a comentat Nicolae Timofti.

În condițiile actuale, alegerile parlamentare anticipate, practic, nu pot fi organizate din lipsa banilor, spune expertul Asociației Promo-Lex, Pavel Postică, citat de Radio Chişinău. El precizează că în buget nu sunt prevăzuți bani pentru aceasta, și doar Parlamentul poate modifica bugetului de stat, însă Curtea Constituțională l-a dizolvat. „Conform Constituției, chiar dacă sunt temeiuri pentru dizolvarea parlamentului, președintele într-un termen rezonabil, după consultarea fracțiunilor parlamentare, dizolvă Parlamentul. Adică este lăsată o portiță scurtă de timp pentru ca parlamentul să pregătească terenul pentru organizarea alegerilor, să aprobe modificarea bugetului de stat, să aloce bani pentru organizarea alegerilor anticipate. Respectiv, Curtea prin hotărârea pe care a emis-o, practic a blocat activitatea Parlamentului și practic a blocat organizarea alegerilor anticipate pentru că la momentul de față noi nu avem bani în buget pentru organizarea acestor alegeri”, explică Pavel Postică.

Comentatorii politici Igor Boţan şi Nicolae Negru comentează pe deschide.md scrisoare şefului statului român Klaus Iohannis adresată președintelui Consiliului European și șefului Comisiei Europene în care face apel la identificarea urgentă a unor soluții concrete pentru a pune capă actualei situații din R. Moldova. „Trebuie să intervină UE cât mai urgent... dar probabil nu vom avea o acțiune din partea UE până nu vom avea avizul Comisiei de la Veneția cu privire la deciziile Curții Constituționale”, notează Negru. „Pentru PDM situația poate deveni mai delicată, mai dificilă pentru că decizia Comisiei de la Veneția va fi îmbrățișată de Comisia Europeană, Consiliul Europei, de UE”, crede Igor Boţan. El precizează că în cazul în care UE va recomanda forțelor politice din R. Moldova să se așeze la masa de negocieri, atunci, cel mai probabil, PDM va fi învins.

„Bucureștiul preia inițiativa. Îi cere Bruxelles-ului să acționeze fără întârziere, punând umărul la stingerea focului pe care l-a aprins din neglijență, miopie și credulitate”, comentează editorialistul portalului deschide.md Petru Bogatu. El crede că acuta criză constituțională de la Chișinău poate fi soluționată doar în urma implicării României și a aliaților occidentali, iar Bucureștiul trebuie să fie vioara întâi. „Moldova traversează cel mai periculos moment al scurtei sale istorii: de la dualitatea puterii până la războiul civil e un singur pas”, mai notează Bogatu.

Editorialistul Ziarului Naţional Nicolae Negru comentează recenta declaraţie a preşedintelui rus Vladimir Putin, cea că Kremlinul îi va sprijini pe președintele Dodon și pe partenerii săi din actuala coaliție. Negru nu se arată surprins de declarația lui Putin potrivit căreia Rusia va pune umărul la procesul de „dezoligarhizare” a R. Moldova, știindu-se că el și emisarul său, Dimitri Kozak, au au moșit alianța ACUM-PSRM. „Era firesc ca Putin să vrea să ne ajute cunoscându-se antipatia sa față de oligarhii răi și simpatia pentru oligarhii buni din Rusia. Ne întrebăm numai cât de sincer este Putin în cazul oligarhilor noștri, după ce ar fi promis să închidă dosarele penale ale lui Plahotniuc, dacă PD semnează acordul de constituire a alianței cu PSRM”, notează Negru.

Ziarul de Gardă informează că la protestul organizat de PDM în faţa mai multor instituţii de stat printre corturile instalate sunt şi cele procurate din bani publici și utilizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Fostul deputat democrat Corneliu Dudnic susţine că aceste corturi sunt din surse private, aparținând „unor pescari și vânători” dar și altor persoane care nu fac parte din organizații publice. „Am adunat din toată țara. Am adus de acasă, am cumpărat de la magazin, am luat de la vecini și am organizat”, afirmă Dudnic. Pe de altă parte ofiţera de presă de la situaţii de urgenţă Liliana Puşcaş a confirmat că „unele corturi sunt instalate de instituția noastră pentru protecția cetățenilor, în condițiile de temperaturi ridicate”.

XS
SM
MD
LG