De ce demisia lui Plahotniuc e un semn rău, explică Alexandru Cozer, într-un editorial pentru portalul Cotidianul. În opinia lui, prin retragerea sa, Plahotniuc a făcut un prim pas în vederea salvării clanului său mafiot, construit pe un fundament extrem de solid la Chișinău. Autorul subliniază că Plahotniuc e doar un nume, vârful aisbergului. „Sub el a fost construit un sistem mafiot veritabil, iar istoria mafiilor a dovedit-o, în secolul trecut, că odată cu căderea capului urma doar o scurtă perioadă de instabilitate, iar dacă autoritățile nu interveneau puternic, atunci „caracatița” își revenea, uneori chiar devenind mai puternică”, conchide Cozer.
Analistul politic Vlad Țurcanu consideră că acțiunile Procuraturii în privința sechestrului aplicat pe bunurile controversatului om de afaceri, Ilan Șor, sunt tardive, transmite Radio Chișinău. El a menționat că instituția a devenit activă anume acum, pentru a demonstra că poate să lucreze și că nu ar avea nevoie de procurori din afară.
Despre deprecierea leului scrie Ziarul de Gardă. Veceaslav Ioniță, expert IDIS Viitorul, califică situația creată pe piață drept „stres valutar”, dar menționează că, deocamdată, nu se poate vorbi de un „șoc valutar”, care a fost înregistrat doar de două ori în istoria Republicii Moldova – în anii 1998-1999 și în 2015. Ioniță menționează că în 17 zile ale lunii aprilie, curent, cursul valutar a oscilat cu 3%, ceea ce este mai mult decât oscilațiile înregistrate pe parcursul întregului trimestru I al anului 2019. În acest context, expertul consideră că de fapt „deprecierea bruscă” este principalul motiv de iritare în societate.
Partidul Democrat din Moldova s-ar putea transforma într-o comunitate marginalizată care se îndreaptă spre dispariția sa totală, iar pe partid s-ar putea de pus cruce dacă în organele sale de conducere vor rămâne protejații lui Plahotniuc. Această opinie a fost exprimată de fostul vice prim-ministru și expertul independent, Alexandru Muravschi, transmite Noi.md. Adresîndu-se membrilor Consiliului Național al PDM, Alexandru Muravschi a remarcat că tonul discuției și deciziile pe care le vor lua sâmbătă în cadrul ședinței vor determina în mare măsură viitorul partidului.
Republica Moldova are, în momentul de față, în Maia Sandu prim-ministrul cel mai reformator și cu cea mai puternică tragere spre politica europeană pe care l-a avut în ultimii 28 de ani. Declarația aparține parlamentarului european Siegfried Mureșan, pentru TV8. Potrivit lui, faptul că anterior au existat greșeli, dezamăgiri, decizii greșite nu trebuie să constituie un indiciu că și actualul Guvern va greși. „…referitor la asistența financiară am spus că avem bani, vrem să vină cât mai repede la Chișinău, dar trebuie respectate anumite condiții, fiindcă asta cer și cetățenii Republicii Moldova”, a declarat eurodeputatul.
Republica Moldova trebuie să fie mai deschisă pentru comunicare cu partenerii externi pentru a stabili relații sănătoase pe diferite domenii, a declarat pentru TVR Moldova deputatul Nlocului ACUM, Vladimir Bolea, care s-a referit la vizitele reprezentantului Federației Ruse și delegației Parlamentului European la Chișinău. În opinia lui, Moldova se afla anterior într-o izolare internațională. „Eu vreau ca Republica Moldova să fie doldora de oameni care vin în vizite de la cele mai înalte forumuri pentru restabilirea relațiilor economice, politice, culturale”, afirmă Bolea.
Ludmila Popovici, director la Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, a spus, în cadrul unei mese rotunde, că este regretabil faptul că în Moldova supraviețuitorii actelor de tortură sunt discriminați, reduși la tăcere și ignorați de instituțiile statului, transmite agenția de știri IPN. „Reabilitarea lor ar trebui să vizeze integrarea completă și participarea activă în societate. Iar pentru aceasta, victimele au nevoie de sprijin și un cadru juridic coerent”, a spus Ludmila Popovici.
Tot IPN îl citează pe avocatul Vitalie Țaulean care susține că reprezentanții Procuraturii Ungheni, împreună cu judecătorii, au mușamalizat un accident rutier soldat cu decesul unui tânăr de 31 de ani, în ianuarie 2018. Potrivit apărătorului, organele de drept responsabile de investigarea cazului au falsificat circumstanțele cauzei și au ignorat probele și dovezile pe care le-a prezentat reprezentantul părții vătămate. Ca urmare, făptașul a fost scos de sub urmărire penală, iar dosarul a fost clasat, afirmă Țaulean.
Comentatorul Victor Ciobanu spune că, pentru a dezvolta economia, statul trebuie să se concentreze pe doi factori – populația din localitățile rurale și dezvoltarea domeniului IT, transmite Jurnal TV. În opinia lui, circa două milioane de cetățeni ai Republicii Moldova trăiesc anume la sate, iar datele privind angajarea acestora arată că doar puțin peste 300 de mii primesc salarii. Astfel, Victor Ciobanu spune că populația din regiunile rurale trebuie să aibă ocupație, trebuie să primească salarii, să aibă venituri, iar pentru aceasta trebuie să producă. „Noi nu avem o țară agrară, noi avem o țară rurală”, spune Victor Ciobanu. Potrivit lui, există țări dezvoltate care și-au început dezvoltarea acordând atenție anume acestor două domenii.