Linkuri accesibilitate

Tangențe între frauda bancară care s-a produs în R. Moldova și laundromatul rusesc (Sergiu Tofilat/TVC21)


Vizitele pe care le-a efectuat premierul Maia Sandu la București și la Bruxelles (Vlad Țurcanu/Radio Chișinău).

Fostul ministru al finanțelor, expertul „Transparency International Moldova”, Veaceslav Negruța a declarat pentru TVR Moldova că tăinuirea raportului Kroll II a făcut ca să se întâmple și alte fărădelegi. Potrivit lui, raportul în sine conține lucruri importante pentru un segment îngust de specialiști: procurori, economiști, cei care știu să citească aceste informații și să le înțeleagă. Însă pentru publicul larg, cel mai important element lipsește – lista beneficiarilor finali. Potrivit lui, este un fals faptul că dacă lista beneficiarilor va fi făcută publică, acest lucru va prejudicia ancheta.

Revista presei cu Natalia Sergheev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:02 0:00
Link direct

Expertul comunității „WatchDog”, Sergiu Tofilat, a spus pentru TVC21 că există două tangențe între frauda bancară care s-a produs în Republica Moldova și laundromatul rusesc. Potrivit lui, tangențele se referă la modificările de legislație pentru a facilita schemele respective și inacțiunea instituțiilor de stat. Potrivit lui, de prevenirea schemei laundromatului erau responsabile Procuratura și Centrul Național Anticorupție. Aceasta pentru că s-a operat cu tranzacții fictive garantate de cetățeni din Republica Moldova. Pe când, în schema miliardului cea mai mare responsabilitate o poartă Banca Națională pentru că avea multe instrumente să prevină această fraudă, spune expertul.

„Uniunea Europeană este conștientă de problemele pe care le-ar putea întâmpina Guvernul de la Chișinău, dar și de faptul că punerea în aplicare a programului de guvernare va fi o sarcină dificilă. Republica Moldova se poate baza însă pe sprijinul Uniunii Europene, atât politic, cât și financiar”, susține comisarul european pentru politica europeană de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, transmite IPN. El a spus că pot fi mobilizate rapid sprijin și fonduri, odată ce sunt îndeplinite condițiile necesare și Guvernul asigură rezultate în domeniul economiei, respectării statului de drept, reforme judiciare și pluralismul mass-media.

Ziarul de Gardă publică un material despre transfuziile de sânge. Potrivit experților, în R. Moldova, instituțiile medicale nu se confruntă cu lipsa de sânge. Oricum, deseori, pacienții sau rudele lor sunt puși în situația să caute donatori, deoarece în spitale li se spune că au un grup sanguin rar sau că trebuie să prezinte un certificat prin care să confirme că trei oameni au donat pentru pacient până la operație. În timp ce unii cred că ar trebui să primească sânge gratuit și fără obstacole, alții consideră că e de datoria lor să doneze sânge gratuit, se mai scrie în material.

Recenta declarație a ministrului de externe, Nicu Popescu, care a spus că războiul de la Nistru, din 1992, a fost un război civil, a determinat Asociația Veteranilor de Război-1992 Tiras-Tighina să ceară demisia șefului diplomației moldovenești, scrie agenția de știri IPN. Președintele asociației, Anatol Caraman, a precizat că tratatul de pace semnat la 21 iulie 1992, între Republica Moldova și Rusia, la Moscova, dovedește că a fost vorba de un război între două state, cu Rusia agresor. „Consiliul de Administrație al Asociației Veteranilor de Război-1992 califică declarația domnului Popescu, ministru de externe, ca trădare de țară și solicită demisia de onoare”, a declarat Anatol Caraman. E de precizat că Ministrul de externe, Nicu Popescu, declară că, atunci când s-a referit la conflictul transnistrean ca la un „război civil”, a folosit o sintagmă nereușită, ceea ce, în opinia lui, a constituit o gafă.

Mesajele venite de la Cotroceni ne arată clar că șeful statului îi acordă Maiei Sandu susținerea necesară, scrie Cristian Hrițuc într-o analiză pentru portalul Deschide.md. De altfel, Iohannis a spus că administrația prezidențială s-a implicat deja și că s-a constituit un grup de lucru pentru ajutorarea Moldovei pe diverse axe. Autorul afirmă însă că după înțelegerea care s-a produs între Germania și Rusia, după constituirea unei alianțe între Blocul ACUM și PSRM pro-rus al lui Igor Dodon, suntem puși în fața unei alianțe „contra-naturii”, între est și vest, alianță temporară, care se poate consuma în orice moment. Hrițuc scrie că președintele pro-rus este un politician pervers, care are obiceiul de a-și înșela partenerii. „Dacă îi urmărim traseul, vom vedea că l-a trădat pe Voronin pentru Plahotniuc, iar apoi l-a vândut pe acesta peste noapte”, conchide autorul.

România și Ucraina au avut temeri diferite în legătură cu schimbarea puterii din Republica Moldova. În timp ce Ucraina se temea de refacerea unei relații cu Federația Rusă chiar la granițele ei, o parte din oamenii de decizie de la București încă susțineau reprezentanții fostei guvernări. Opiniile au fost citate de Radio Chișinău. Ion Terguță consideră că în România s-a întâmplat un fel de colaps la nivel de servicii secrete pentru că a existat un proiect despre care nu se prea cunoaște. Președintele Asociației „Expert-Grup” din România, Sorin Ioniță, consideră că în legătură cu actuala majoritate de guvernare de la Chișinău încă mai există riscuri având în vedere viziunile destul de diferite ale celor două forțe care formează coaliția. În opinia lui, înțelegerea care s-a făcut la Chișinău nu este una tocmai firească, de aceea și autoritățile române nu știau exact cum să reacționeze.

Prin vizitele pe care le-a efectuat premierul Maia Sandu la București și la Bruxelles, ea încearcă să restabilească încrederea partenerilor față de R. Moldova, iar cea mai dificilă misiune este să convingă oficialii de la Bruxelles că pot coopera cu Chișinăul, opinează comentatorul politic Vlad Țurcanu, citat de Radio Chișinău. Totodată, el apreciază că Maia Sandu este un politician în care se poate avea încredere, dar ea nu poate da garanții pentru întregul sistem. În opinia lui Vlad Țurcanu, în prezent, cel mai cuminte este ca „R. Moldova să-și facă temele, sa-și achite restanțele și să prindă momente favorabile în care se poată strecura în tendințele de la Bruxelles”.

Moldova a adus un exemplu unic de cooperare a marilor jucători geopolitici și regionali în interesul și beneficiul unui stat, consideră Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, citată de portalul Noi.md. Experiența noastră arată că în lumea modernă și în conjunctura regională și mondială actuală este loc de dialog, de consens și progres, inclusiv pentru forțe care reprezintă tradițional părți diferite ale electoratului. Ea a subliniat că Moldova scrie o nouă filă în istoria sa, pentru că niciodată pînă la această oră majoritatea parlamentară nu a avut susținerea și simpatia întregii societăți și suportul tuturor partenerilor externi.

Presiunile exercitate asupra artiștilor de la Teatrul Național de Operă și Balet, prin amenințările cu demiterea, nu a lăsat indiferentă comunitatea oamenilor de creație din țară. Mai multe voci au declarat pentru Noi.md că în ultimii ani atitudinea conducerii TNOB față de artiștii consacrați este sub orice nivel. „De când există teatrul, toți conducătorii lui au avut grijă ca în repertoriul teatrului în permanență să fie lucrări naționale. Cu părere de rău, în teatrul totul s-a uitat ce este național, nu se mai cântă și nu se mai montează nimic nou, atitudinea din partea conducerii e la pământ”, se scrie în articol.

XS
SM
MD
LG