O analiză de pe tribuna.md face un bilanţ al primei luni de guvernare a cabinetului Maiei Sandu. Articolul critică guvernul mai întâi pentru că unele demiteri au lăsat impresia că „funcțiile trebuie eliberate pentru băieți de-ai noștri – nu contează profesionalismul lor, ci faptul că sunt din echipă”. Guvernul nu ar fi explicat prea bine oprirea unor proiecte sociale ale fostei guvernări, se mai pretinde în articol. Autorul admite că unele din el ear trebui poate oprite, dar îi reproşează guvernului că nu a prezentat dovezile necesare în acest sens. Încă o sugestie făcută de autor guvernului e să prezinte date concrete atunci când afirmă că în scurt timp s-ar putea termina banii pentru salarii bugetarilor. La plecarea din funcție, vechiul Guvern a făcut publică o amplă informație despre situația bugetului de stat din care reieșea că starea de lucruri e stabilă și bani în buget sunt. Dacă nu va opera cu date concrete, care să arate că previziunile sumbre sunt bazate pe fapte, noua guvernare iarăși riscă să nu fie înțeleasă de oameni, se arată în articol.
Ion Tăbârţă, analist politic, discută pe acelaşi portal, viitorul PDM. Acesta depinde de doi factori majori: primul – calitatea echipei – depinde de cine va pleca, cine va rămâne și cine, eventual, va veni în „corabia” democraților. Dacă în urma acestui proces intern de purgatoriu, PDM va reuși să-și formeze o echipă din oameni de calitate, cu reputație bună în societate, atunci există șanse de revenire pe viitor. În caz contrar, PDM riscă se intre în categoria partidelor „ciumate”, crede Tăbârţă, fără perspective politice în viitor. Al doilea factor, de care va depinde revenirea PDM, se referă la ce va face noua guvernare. Mai exact, care vor fi succesele sau insuccesele executivului în realizarea actului guvernării și pe cât de bine va reuși aceasta să destructureze din instituțiile statului a componentei oligarhice care a dus la crearea așa-numitului „stat captiv”. Alegerile locale din toamna acestui an vor fi un prim test pentru PDM în epoca post-Plahotniuc și un indicator concludent privind perspectivele politice ale acestui partid”, a precizat analistul.
Nicolae Negru scrie în ziarulnational.md despre ceea ce numeşte „PSRM-izarea Blocului ACUM”. Negru impută Blocului un „oportunism prorus”. Primul motiv pe care îl are e că acumiştii ar fi acceptat să treacă pe linie moartă o lege prin care să fie sancționate persoanele din afara Republicii Moldova, vinovate de încălcarea drepturilor omului, după modelul Legii Magnitsky din SUA. Apoi, Negru îi acuză pe cei din ACUM că ar refuza investigarea finanțării PSRM. „După ce Kozak a scos cu forcepsul alianța care are toate șansele să intre în istorie cu numele său, ideea unei investigații care vizează Rusia poate fi considerată drept lipsă de recunoștință, o diversiune plahotniucistă și nu e de mirare că simpatizanții ACUM au preferat să creadă că imaginile cu Dodon spunând că primește de la Moscova aproape un milion de dolari lunar pentru partid și televiziunile PSRM sunt truncate”, scrie el.
Aceeaşi publicaţie în care Nicolae Negru îşi publică editorialele tratează anunţata vizită a Maiei Sandu la Kiev ca pe „o palmă pentru Dodon”. „După ce președintele României, Klaus Iohannis, a invitat-o, la începutul lunii iulie curent, pe Maia Sandu la București, premierul pleacă și la Kiev, la invitația președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski”, mai scrie publicaţia.
Cotidianul.md este una din publicaţiile care au ales să publice afirmaţia deputatului PPDA, Chiril Moțpan, care pretinde că a primit imagini video de la un cetățean moldovean aflat în SUA în care ar fi surprins fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în Miami. Potrivit lui Moțpan, acesta s-ar fi cazat la unul dintre cele mai luxoase hoteluri din oraș, iar imaginile ar fi fost surprinse la sfârșitul lunii iunie, după ce Plahotniuc a părăsit Republica Moldova. Acestea nu sunt clare, dar unul dintre cei surprinși pare să fie fiul lui Plahotniuc – Timofei, iar altul seamănă cu fostul deputat democrat Constantin Țuțu. „Împreună cu familia, se bucura de plăcerile vieții. Și anul acesta a ales sa se odihnească pe plajele cu nisip auriu din Miami, acolo unde a fost surprins de un conațional la sfârșitul lunii iunie. S-a cazat într-un hotel de cinci stele, in apartamente împărătești, pentru că asa îi stă bine unui „hoț in lege”. Câteva poze fugare, un filmuleț cu o durată de doar câteva secunde…”, a scris Moțpan pe Facebook.
Zdg.md dă ultimele informații oferite de bancă și poliție după jaful de sâmbătă noaptea de la o filială Agroindbank. Hoții ar fi intrat în clădire tăind gratiile. Aceștia au deconectat curentul electric fâcând astfel imposibilă funcționarea camerelor de supraveghere video și a sistemului de alarmă. Nici poliția, nici reprezentanții băncii nu au comunicat deocamdată paguba provocată, dar se menționează că hoții au sustras atât banii, cât și obiectele de valoare păstrate de clienții băncii în casete individuale.
Pe cazul dat a fost pornită cauza penală în baza art.186 Furt care, conform legislației, prevede o pedeapsa cu închisoare pe un termen de la 7 la 12 ani”, a declarat, pentru agora.md ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati.