Linkuri accesibilitate

Iarna își intră în drepturi, livrările de gaz scad. Uzbecii ard cărbune, lemne și bălegar


Un bărbat pune cărbune într-un cuptor în aer liber în Uzbekistan. (poză de arhivă)
Un bărbat pune cărbune într-un cuptor în aer liber în Uzbekistan. (poză de arhivă)

Confruntați cu penuria de energie, uzbecii ard cărbune, taie copaci și folosesc gunoi de animale pentru a-și încălzi locuințele. Experții avertizează asupra poluării, iar guvernul intenționează să folosească și mai mult cărbune.

În 2021, ministrul energiei din Uzbekistan a declarat că țara produce suficient gaz natural pentru a acoperi de trei ori cererea internă.

Însă producția în această țară central-asiatică bogată în gaze naturale a scăzut în ultimii cinci ani, iar realitatea este aceasta: mulți uzbeci se bazează pe cărbune, lemne de foc și gunoi de grajd pentru a-și încălzi casele și a-și găti mâncarea, iar multe dintre centralele care alimentează rețeaua electrică funcționează pe bază de cărbune.

Experții și activiștii au tras un semnal de alarmă cu privire la efectele asupra mediului: cărbunele, cel mai nociv combustibil fosil în termeni de emisii de carbon, contribuie în mare măsură la schimbările climatice provocate de om, iar mii de copaci sunt tăiați ilegal pentru lemn de foc.

Cetățenii acuză guvernul că nu le-a oferit o alternativă.

Problema se agravează în fiecare iarnă, pe măsură ce cererea de energie crește, în contextul unei lipse cronice de gaz natural.

„A fost destul de frig din noiembrie târziu și avem probleme cu aprovizionarea cu gaz nu doar în sate, ci chiar și în orașe”, spune activistul Abdusalom Ergașev, care trăiește în orașul Ferghana, din estul țării.

Locuitorii unui sat din Uzbekistan adună bălegar pentru a-l folosi drept combustibil, pentru a face față iernilor reci. (fotografie de arhivă)
Locuitorii unui sat din Uzbekistan adună bălegar pentru a-l folosi drept combustibil, pentru a face față iernilor reci. (fotografie de arhivă)

„În zona centrală a orașului în care locuiesc, presiunea gazului [din conducte] scade atât de mult în timpul iernii încât soba nici măcar nu se încălzește. Oamenii nu au de ales, așa că ard orice pot – cărbune și bălegar de animale, și taie copaci, chiar și pomi fructiferi”, a spus Ergașev.

Tăierea ilegală a copacilor a devenit atât de răspândită, încât guvernul a înăsprit pedepsele legale pentru această infracțiune. Conform unei legi care a intrat în vigoare în februarie, persoanele condamnate pentru tăiere ilegală de copaci riscă amenzi de până la 17 milioane soms (1.300 de dolari). Penalitățile sunt mai mari pentru funcționarii guvernamentali și companii sau alte entități.

Infractorii trebuie, de asemenea, să planteze 100 de puieți pentru fiecare copac tăiat ilegal.

O gospodărie uzbecă din mediul rural consumă, în medie, aproximativ 1,5 tone de cărbune în fiecare iarnă. (fotografie de arhivă)
O gospodărie uzbecă din mediul rural consumă, în medie, aproximativ 1,5 tone de cărbune în fiecare iarnă. (fotografie de arhivă)

Mulți uzbeci, în special cei care trăiesc în afara zonelor urbane, spun că încep să se pregătească pentru iarnă cu multe luni înainte, depozitând lemne de foc, colectând și uscând bălegarul animalelor domestice și cumpărând cărbune. În multe gospodării, chiar și cojile de nuci și sâmburii de fructe sunt folosiți ca combustibil.

O gospodărie tipică din sat consumă aproximativ 1,5 tone de cărbune pe parcursul iernii, pe lângă lemnele de foc, tulpinile de bumbac, bălegarul uscat și alte surse de combustibil.

Poluarea mediului nu este singurul efect al fumului gros care iese din coșuri în timpul iernii.

„Mergeam prin Ferghana și, chiar cu geamurile mașinii închise, mirosul aerului de seară era sufocant”, a spus vloggerul popular Akmal Isomiddinov într-un video recent. „Nu se întâmplă doar în Ferghana. Este la fel în 90% din țara noastră... Este dăunător pentru mediu și sănătatea oamenilor.”

Regele Cărbune?

Este puțin probabil ca o soluție să apară prea curând.

Cu rezerve dovedite estimate la 1,8 trilioane de metri cubi de gaze, țara cu aproximativ 36 de milioane de locuitori se află printre primele 20 de țări ale lumii în ceea ce privește gazele naturale.

Însă zăcămintele sale exploatate de mult timp se epuizează treptat, iar rezervele sunt mai greu de forat, potrivit guvernului, care afirmă că sunt necesare tehnologii mai moderne.

Conform statisticilor oficiale, în primele 10 luni ale anului 2024, Uzbekistanul a produs aproape 39 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale, cu 4,8 % mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.

În 2018, țara producea aproximativ 61,6 bcm. Producția a scăzut la 46,7 bcm în 2023, o scădere de 24% în decurs de cinci ani.

Guvernul intenționează să crească treptat producția cu 33%, ajungând la 62 de miliarde de metri cubi - ușor peste nivelul din 2018 - până în 2030.

Saci de cărbune la o piață din Uzbekistan (fotografie de arhivă)
Saci de cărbune la o piață din Uzbekistan (fotografie de arhivă)

În schimb, se pare că guvernul a încurajat utilizarea unui consum mai mare de cărbune.

Mii de școli de stat, grădinițe și unități medicale au primit ordine din partea autorităților în 2023 să treacă de la gaz la cărbune, cum a informat presa locală.

În vreme ce producția de gaz a scăzut, producția de cărbune a crescut constant, conform cifrelor guvernamentale. Producția anuală a crescut de la mai puțin de 4 milioane de tone în 2016 la 6,5 milioane de tone în 2023.

Guvernul plănuiește să crească producția de cărbune la 10 milioane de tone până în 2025.

În ceea ce privește avertismentele legate de schimbările climatice, guvernul uzbec spune că a investit în surse de energie verde, a introdus subvenții pentru vehiculele electrice și a lansat o campanie națională pentru plantarea a 200 de milioane de copaci pentru a ajuta la curățarea aerului.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG