Linkuri accesibilitate

Turism medical. De ce sunt atrași bolnavii din Asia Centrală de spitalele din Uzbekistan


Tratamentul de înaltă calitate, prețurile mai mici și comunicarea ușoară i-au atras pe turiștii medicali tadjici în Uzbekistan.
Tratamentul de înaltă calitate, prețurile mai mici și comunicarea ușoară i-au atras pe turiștii medicali tadjici în Uzbekistan.

Ranokhon Burhonova este în recuperare după ce a suferit o operație la ochi, de cataractă.

În Tadjikistanul, de unde provine femeia, există multe spitale la care se poate face această procedură medicală relativ simplă.

Însă fosta asistentă medicală din Sughd (nordul Tadjikistanului), acum în vârstă de 59 de ani, a preferat să meargă în țara vecină, Uzbekistan, pentru operație.

„Anul trecut în septembrie, am plătit la Tașkent (capitala Uzbekistanului) 800 de dolari pentru operație”, povestește ea. „Prețurile sunt cam la fel în Tadjikistan și Uzbekistan. Dar pentru mine primează calitatea îngrijirii”.

Burhonova spune că „și-a pierdut încrederea” în medicii de acasă, după ce au apărut multe povești despre diagnostice incorecte și malpraxis.

„Nu zic că nu avem doctori buni în Tadjikistan, dar nu voiam să risc, mai ales că la mijloc era vederea mea”, adaugă femeia.

La șase săptămâni de la procedură se va întoarce la Tașkent, pentru controlul oftalmologic.

Uzbekistanul a devenit o destinație medicală importantă pentru tadjicii din clasa medie și pentru alți vecini din țări central asiatice care caută tratament de calitate și pe care și-l pot permite.

Unii pacienți merg aici chiar pentru consultații medicale specializate care nu sunt disponibile în țările lor.

Conform statisticilor oficiale uzbece, în perioada ianuarie-august, 57.380 de tadjici au vizitat țara pentru îngrijiri medicale. De două ori mai mulți decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Pacienții tadjici au început să ia în calcul tratamentele medicale private din Uzbekistan în 2018, după ce Tașkentul a început să accepte călătoriile de trei luni, fără vize, pentru vecinii din Asia Centrală.

Uzbekistanul promovează turismul medical ca parte a industriei sale de turism. (foto de arhivă)
Uzbekistanul promovează turismul medical ca parte a industriei sale de turism. (foto de arhivă)

Turismul medical a înflorit în ultimii ani, când granițele s-au redeschis, după pandemia de Covid. Cazarea ieftină și prețul mâncării, lipsa birocrației și a barierei lingvistice – rusa e vorbită mai peste tot în Asia Centrală – au făcut din Uzbekistan o destinație și mai atracitvă pentru pacienții străini.

Cei mai mulți tadjici care merg în Uzbekistan pentru tratamente medicale sunt din clasa de mijloc și își permit să facă mai multe drumuri în țara vecină pentru consultații.

Cei mai înstăriți aleg spitale și clinici din China, Iran și Rusia.

Nazokat, o tadjică în vârstă de 48 de ani, merge la Tașkent o dată la trei luni, pentru ca medicii să îi poată monitoriza recuperarea.

În noimebrie, ea a fost diagnosticată, în Uzbekistan, cu fibroză de ficat în stadiul 4 – asta după ce la spitalul din Tadjikistan medicii nu au fost capabili să afle ce problemă are după o lungă infecție cu hepatită C.

„În Tadjikistan mi s-a făcut un tratament de șase luni, care a ucis virusul. Dar mă simțeam rău în continuare. Rudele mi-au sugerat să merg la consultație la Tașkent”, spune ea pentru reporterii RFE/RL.

„Vizita mi-a salvat viața. Mai aveam puțin până la ciroză”.

Dușanbe contrazice cifrele uzbece

Autoritățile tadjice au contestat statisticile Uzbekistanului referitoare la turismul medical, care arată o creștere constantă a numărului de tadjici care se gândesc la tratament în străinătate.

Anul trecut, atunci când Tașkentul a făcut public numărul tadjicilor care au fost în Uzbekistan pentru probleme de sănătate – 43.2000 de oameni – Dușanbeul a spus că așa ceva e „imposibil”.

„Aceste cifre nu reflectă realitatea”, a afirmat atunci ministrul tadjic al Sănătății, Jamoliddin Abdullozoda.

„Sunt cifre luate de la trecerile de frontieră”.

În plus, a spus Abdullozoda, mulți dintre cei care trec granița spun că merg în Tadjikistan pentru „tratament medical” – probabil pentru a evita alte întrebări – chiar dacă asta nu e adevărat.

Site-urile oficiale de călătorie promovează clinicile, spitalele și sanatoriile uzbece pentru a atrage pacienți străini.
Site-urile oficiale de călătorie promovează clinicile, spitalele și sanatoriile uzbece pentru a atrage pacienți străini.

Ministrul tadjic al Sănătății afirmă că țara lui oferă îngrijire medicală adecvată și că în 2023 au fost internați aici 896.600 de pacienți. 314.800 dintre ei au fost operați, spune el.

Însă mulți tadjici se plâng de lipsa specialiștilor din afara marilor orașe – mii de medici s-au mutat în ultimii ani în Rusia, pentru salarii mai mari.

Hub regional

Guvernul uzbec sprijină turismul medical ca partea a industriei turismului.

În 2019, Executivul a introdus proceduri simplificate de viză medicală pentru străini, iar site-urile oficiale de turism promovează spitalele și sanatoriile uzbece pentru a atrage pacienții străini.

Pe lângă tadjici, care reprezintă majoritatea pacienților străini, mii de kazahi, kârgâzi, turkmeni și ruși au optat pentru îngrijiri medicale în Uzbekistan.

După cum arată cifrele oficiale, în acest an, din ianuarie până în august, au mers în Uzbekistan pentru tratamente medicale 8.542 de cetățeni din Kazahstan, 6.704 de kârgâzi, 1.299 de ruși și 672 de persoane din Turkmenistan.

Ceea ce înseamnă o creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, când au fost 800 de ruși și 7.200 de kazahi. În ceea ce-i privește pe kârgâzi și turkmeni, numărul acestora s-a dublat.

Articol publicat inițial pe rferl.org

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG