Linkuri accesibilitate

„Lecția Plahotniuc: Puterea fără dreptate e tiranică” (V. Călugăreanu/Cotidianul)


Demisia procurorului general este o victorie simbolică a coaliției ACUM-PSRM, dar una prea „chinuită” (Nicolae Negru/Ziarul Național).

Valenţele cărţii „Democrația sub asediu. România în context regional” (Editura Corint, 2019) sunt subiectul unui comentariu semnat de Vitalie Ciobanu în cotidianul.md. Lucrarea coordonată de Armand Goșu (București) și Alexandru Gussi (Paris) scanează evoluțiile din România, Republica Moldova, Ungaria, Turcia, Polonia și Federația Rusă. Oprindu-se în mod special la radiografia regimului Plahotniuc făcută în volum de Igor Munteanu, Vitalie Ciobanu concluzionează: şi la Chișinău am fost pe punctul ca alegerile să devină complet irelevante, servind exclusiv validării formale a regimului oligarhic. Sigur că îndepărtându-se de marginea abisului, după fuga lui Plahotniuc, Republica Moldova a intrat pe un teren accidentat, pândit de alte, numeroase pericole (alianța conjuncturală, ideologic explozivă, ACUM/PSRM), dar măcar trăim o altă aventură decât marasmul din care se părea că nu mai scăpăm vreodată. O aventură în libertate. „Recomand studiul lui Igor Munteanu publicului și unor formatori de opinie din România care mai operează în raport cu Basarabia cu vechi percepții și judecăți superficiale”, scrie Vitalie Ciobanu.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:43 0:00
Link direct

Vitalie Călugăpreanu semnează şi el un editorial în cotidianul.md intitulat: „Lecția Plahotniuc: Puterea fără dreptate e tiranică”. Autorul spune că a decis să le dedice acest text despre dreptate democraților înainte de congresul anunțat pentru 27 iulie. „Democrații lui Plahotniuc nu ne-au oferit dreptate!”, scrie el: „Și au naufragiat politic”. Călugăreanu mai scrie că democraţii nu au avut timp să citească din cărți despre firea umană, pentru că mintea lor gândea doar scheme de jefuire a țării. „Dacă ar fi citit, ar fi aflat că omul așa e făcut – să caute dreptatea până o găsește. Abia atunci se liniștește. Iar starea asta de liniște sufletească pe care o simțim atunci când ni se face dreptate nu poate fi cumpărată nici cu 600 de lei, oferiți de Paști, nici cu miliardele inculpatului Șor. Pentru că nu poți să cumperi dragoste! Ea ori este, ori nu-i. Și nu poți fi fericit în țarc chiar dacă acolo cântă Gordienko sau Kobzon, pentru că după gard și după cordoanele de poliție plânge umilit un popor,” mai scrie Călugăreanu.

Într-un editorial intitulat „Ce nu-mi place mie la noua guvernare”, Dumitru Spătaru face pe tribuna.md lista câtorva reproşuri la adresa noilor autorităţi. Acestea ar „uita de elementare norme legale şi de bun simţ” atunci când aruncă în spaţiul public informaţii fără măcar a le verifica. Se vorbeşte despre scheme de sute de milioane, dar nu se aduce nici o probă, nici un nume; se vorbeşte despre documente secretizate, care conţin nu ştiu ce „bombe mediatice”, dar acestea nu se desecretizează; se face justiţie la televizor în direct, iarăşi fără a se ţine cont de cele mai elementare norme legale şi de bun simţ etc. „Nu-mi place că noua guvernare procedează exact ca şi precedentele guvernări, distrugând absolut tot ce a fost până la ea şi lăsând impresia că istoria statului Republica Moldova abia acum începe”, mai scrie Spătaru şi continuă: admit că noua guvernare a avut motive pentru a sista proiectele vechii guvernări care implicau o componentă financiară sau care erau însoţite de diverse abuzuri, încălcări. Dar de ce să stopezi proiecte ce practic nu implică bani şi care sunt necesare oamenilor, cum ar fi, spre exemplu, cel care prevedea deplasarea medicilor în localităţi. Ce e rău în faptul că oamenii care nu-şi pot permite să meargă la medici în centrul raional sau la Chişinău să fie consultaţi în satele lor? Poate aceasta e unica lor şansă de a fi consultaţi de un medic. Proiectul trebuia închis numai pentru că venea de la fosta guvernare?

TV8.md sintetizează în mai multe ştiri declaraţiile pe care le-a făcut Vlad Filat într-un interviu în premieră din penitenciar. „Principalul beneficiar al fraudei bancare a fost Ilan Șor,” a declarat acesta. Plahotniuc i-ar fi permis să fure, pentru că a beneficiat și el din această schemă, dar mai puțin decât primul nominalizat, a explicat Filat în interviu.

Ex-premierul nu crede că anumite forțe politice din exterior ar fi contribuit la frauda bancară din R. Moldova sau că Federația Rusă ar fi avut o implicare directă în aceste scheme, așa cum se vehiculează în ultimii ani. „Implicare externă nu cred că a fost. Mașinăria diabolică a fost bine pusă la punct și implementată de către ai noștri”, afirmă Vlad Filat citat de publicaţie.

Nicolae Negru scrie în ziarulnational.md despre demisia procurorului general. Negru crede că demisia sa este o victorie simbolică a coaliției ACUM-PSRM, dar una prea „chinuită”, cu care nu se poate mândri tare, căci a fost obținută prin procedee bolșevice, prin atacuri, șantaj și amenințări. “Un stat de drept, o democrație nu se construiește călcând Constituția. Procurorul general putea fi demis fără psihoză sau „găselnițe” juridice, ci prin presiunea probelor și forța argumentelor, dacă ele există. Dar o evaluare competentă, obiectivă a activității lui Harunjen nu a mai fost prezentată societății, s-a operat cu acuzații „publicistice”, cu impresii și percepții (unele împărtășite și de autorul acestor rânduri), dar acestea pot fi înșelătoare.

XS
SM
MD
LG