Linkuri accesibilitate

Alianța dintre PSRM și Blocul ACUM a însemnat o cale de ieșire din marasmul instalat în societate de PD (Vlad Țurcanu/Cotidianul)


Investigația „Cămătarii” (RISE Moldova).

Actuala guvernare nu are încredere în instituțiile de drept și de reglementare din Republica Moldova și are temei pentru aceasta, afirmă expertul Igor Boțan, transmite Agenția IPN. „Eu cred că noua guvernare nu are temei să aibă încredere în instituțiile de drept și de reglementare, având în vedere un șir de lucruri care s-au întâmplat, și chiar Partidul Democrat, domnul Pavel Filip, a recunoscut că modul de comportament al fostului lider a fost unul autoritar”, a spus Boțan. Potrivit expertului, noua guvernare este în drept să nu aibă încredere în instituțiile de drept și de reglementare, deoarece „Ilan Șor și Vlad Plahotniuc au dispărut în același fel, în același timp, ceea ce dovedește că între ei a existat o legătură strânsă”. Igor Boțan a precizat că șefii instituțiilor de drept și de reglementare în care noua guvernare nu are încredere ar trebui să se prezinte cu un raport de activitate în fața Parlamentului.

Revista presei cu Natalia Sergheev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00
Link direct

Sistemul-balaur și metehnele stataliste – așa este intitulat un editorial semnat de Vlad Țurcanu pentru Cotidianul.md. Alianța dintre PSRM și Blocul ACUM a însemnat o cale de ieșire din marasmul instalat în societate de PD, consideră autorul. El se întreabă dacă a însemnat acel acord un mandat în alb pentru ce a urmat și pentru cum se poziționează mai departe Blocul ACUM. „Mai degrabă că adepții PAS și ai Platformei DA au așteptat, de exemplu, măsuri energice de reabilitare a sistemului judiciar, decât doar ca acesta să fie pur și simplu pus la respect”, consideră Țurcanu. Astăzi, politicienii pro-europeni nu mai merg la Înalta Poartă să mituiască vizirul ca să le dea sultanul tronul Moldovei, nici nu-i mai trimite Partidul de la Moscova să fie secretari 1 și 2 la Chișinău, afirmă autorul. „Dar oricine dintre ei ajunge la putere, se simte obligat să plătească tribut vechilor metehne stataliste care ne-au ținut pe loc dintotdeauna”, conchide Țurcanu.

RISE Moldova a publicat o investigație intitulată „Cămătarii”. Mai multe persoane spun că au luat țeapă după ce s-au lăsat convinse de ofertele ademenitoare ale unei companii de microcreditare, scriu jurnaliștii. Administratorul firmei ar fi cumnatul procurorului anticorupție Adriana Bețișor, iar investitorii ruși sunt conectați la brandul Rosdengi, implicat într-o serie de scandaluri mediatice în Federația Rusă. „Până nu demult piața de microcreditare din Moldova nici nu era reglementată, iar autoritățile susțin că au mâinile legate”, se scrie în material.

Despre averea declarată de noua ministră a justiției Olesea Stamate scrie Ziarul de Gradă. În document se indică că anul trecut a obținut un salariu total de circa 199 de mii de lei din funcția de director de proiect la Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă. Totodată, ministra a devenit în acest an proprietara unui Porche Macan, fabricat în 2019, al cărui valoare se ridică la peste un milion de lei. Olesea Stamate a mai indicat în declarația de avere un depozit bancar în sumă de 70 de mii de euro.

Mold-Street a aflat cine este Gicu, „bunul prieten” al lui Iurie Leancă. E vorba de persoana despre care ex-premierul a afirmat anterior că a achitat studiile în Marea Britanie a fiului său Tristan. În material se scrie că ar fi vorba de Gheorghe Ciobanu, o persoană ce lucrează pentru milionarul Anatol Stati şi care a fost şi director financiar la grupul „Ascom”, unde timp de mai mulți ani Iurie Leancă a fost vicepreședinte. În același timp, numele lui Gheorghe Ciobanu apare şi în scandalul Panama Papers, figurând în cel puţin două companii offshore afiliate familiei Stati, mai scrie Mold-Street.

Șeful BRD trebuie să fie ridicat la statut de vicepremier, Moldova are suficiente argumente în acest sens. De aceasta părere este Olga Coptu, fosta sefă a Biroului pentru Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, informează Noi.md. Potrivit acesteia, migranții sunt agenți ai schimbării, iar în contextul organizării Zilelor Diasporei 2019, în absența unui Șef și chiar Șef-adjunct la BRD, diaspora este invitată să se implice. „Modificările făcute în ultima perioadă au afectat/diminuat capacitatea BRD în exercitarea funcției pe domeniul de competență. Sunt suficiente resurse umane în țară, dar și în diasporă pentru a revitaliza acest domeniu”, afirmă Olga Coptu.

Petru Bogatu scrie pentru portalul Deschide.md că Maia Sandu i-a oferit un alibi beton lui Vlad Plahotniuc. În opinia sa, Maia Sandu, dorind din răsputeri să apropie ora extrădării „oligarhului cel rău” refugiat peste hotare, a făcut exact contrariul. Autorul menționează că Maia Sandu se arată convinsă că probe incriminatorii „există”, chit că presupusele ilegalități ale fostului lider PDM nu au fost deocamdată investigate. „Ignorând prezumția nevinovăția și separația puterilor în stat care nu permite unui politician să dea verdicte în locul judecătorilor, șefa Guvernului îl inculpă pe rivalul său politic, suspectându-i, în același timp, de lașitate pe procurorii care nu au făcut nimic pentru a-i intenta acestuia un proces penal”, subliniază Bogatu.

Radio Chișinău l-a intervievat pe Generalul Ion Costaș cu prilejul împlinirii a 27 de ani de la semnarea Acordului de pace cu Rusia care a pus capăt confruntărilor armate în războiul de la Nistru, din 1992. El afirmă că acordul semnat de Elțin și Snegur prevedea clar că timp de o săptămână trebuia să fie retras tot armamentul de pe teritoriul R. Moldova. „S-au încetat vărsările de sânge și asta a fost foarte important. Dar a fost semnat cu ochii închiși. A fost semnat un document care ne punea în genunchi din toate punctele de vedere: social, economic, politic, de lungă durată și cu existența până în ziua de astăzi a armatei de ocupație”, a declarat Costaș.

XS
SM
MD
LG