Linkuri accesibilitate

Investițiile insuficiente în educație, pregătirea cadrelor necesare pieței, o problemă stringentă (Mariana Rufa/ Radio Chișinău)


Va vota Moldova din nou cu Klaus Iohannis? (Alexandru Damian/Cotidianul).

Directorul executiv al Asociației Businessului European, Mariana Rufa, citată de Radio Chișinău, a declarat că în 2018 exporturile Moldovei pe piața UE ar fi fost mai mari, dacă instituțiile statului ar fi investit în sisteme de trasabilitate a produselor de origine animalieră, acțiuni care se așteaptă să fie realizate de cinci ani. Totodată, a spus că sectorul financiar face businessul din țară neatractiv pentru investiții. O problemă stringentă, spune Mariana Rufa, sunt investițiile insuficiente în educație, pregătirea cadrelor necesare pieței. „Este foarte greu sa găsești specialiști buni, finanțiști, contabili”, a spus Mariana Rufa. În același material e citat Viorel Catană, administratorul Î.S. Moldaeroservice, care afirmă că pentru Moldova potențial investițional prezintă Aeroportul din Bălți, care a ajuns într-o stare dezastruoasă, din cauza lipsei de interes. Viorel Catană consideră necesară elaborarea unei strategii de dezvoltare a industriei aviației în Moldova, în baza căreia se va putea face un plan de atragere a investițiilor pentru dezvoltarea aeroportului. „Aeroportul din Bălți este un proiect extraordinar, pentru investitori ar fi interesant, deoarece capitalizarea investițiilor aduse în ramura aviației este de un nivel foarte înalt, în câțiva ani ar depăși suma investită”, a spus Viorel Catană.

Revista presei cu Natalia Sergeev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:13 0:00
Link direct

Ziarul de Gardă citează opiniile specialiștilor în cazul în care alegerile parlamentare și locale vor avea loc în aceeași zi. Fosta președintă a CEC, Alina Russu, precizează că desfășurarea a două tipuri de alegeri este posibilă, dar atenționează despre complexitatea procedurii. „Codul Electoral nu stabilește vreo prohibiție privind comasarea acestor scrutine, dar trebuie de ținut cont de complexitatea procedurilor electorale pentru circumscripția nr. 33, unde vor fi patru buletine de vot și patru procese-verbale pentru alegerile locale”, a spus Russu. Analistul politic Victor Ciobanu consideră că organizarea celor două tipuri de alegeri la 20 octombrie este o idee bună, deoarece ar contribui la economisirea banilor. „Cred că este o situație favorabilă să aibă loc în aceeași zi, pentru că nu e tocmai mare distanța de la eliberarea mandatelor și, respectiv, se reduc considerabil cheltuielile”, a afirmat Ciobanu.

Sănătate Info publică un material în care medicii neurologi și cardiologi explică cum influențează fumatul asupra inimii și creierului. Artiom Surev, cardiolog intervenționist, afirmă că fumatul este unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru dezvoltarea patologiilor cardiovasculare dobândite. Pe lângă aceasta fumatul pe termen lung influențează și asupra tensiunii. Fumătorii au tensiune arterială mai mare și mai rezistentă, mai greu de controlat, mai greu de tratat, conchide Surev. Neurologul Octavian Misic spune că Copiii suferă și mai mult, pentru că organismul lor este în dezvoltare, metabolismul este mai sporit și dependența la ei este mai mare, atât pentru țigări, cât și pentru alcool și droguri. „Fumatul îndelungat duce inevitabil la apariția bolilor oncologice, dar și a sistemului respirator”, a subliniat specialistul.

Alegeri prezidențiale în România – Va vota Moldova din nou cu Klaus Iohannis?, așa este intitulat editorialul semnat de Alexandru Damian și publicat pe Cotidianul.md. Autorul scrie că timp de aproape cinci ani de zile, Klaus Iohannis a fost mai degrabă dezinteresat de Republica Moldova. „Klaus Iohannis și-a redescoperit însă brusc „apetența” pentru Moldova odată cu investirea guvernului Maia Sandu, și asta după un lung șir de gafe ale Bucureștiului.”, menționează Damian. Cu toate acestea, are de departe prima șansă în a câștiga alegerile în Moldova, luând în considerare apatia celorlalți competitori și probabilul suport pe care îl va primi din partea blocului ACUM, scrie Damian.

Într-o analiză pentru portalul Noi.md, Vladimir Popov scrie că Republica Moldova are nevoie de minți savante și forță de muncă, deoarece multe sfere ale economiei înregistrează un deficit de specialiști calificați. Autorul subliniază că treptat, structura pieței muncii în Moldova se modifică, dar nu numai specialitățile muncitorești devin tot mai căutate. „Specialiștii moldoveni în IT în scurt timp vor ieși la nivel mondial”, se scrie în material. Potrivit unui studiu citat, numărul persoanelor angajate în sfera tehnologiilor informaționale va crește mereu, iar aceasta înseamnă că Moldova va avea nevoie de tot mai mulți specialiști în domeniu – inclusiv ingineri, lipsa cărora este simțită deja în prezent. „Iar după, ca să vezi, ar putea crește din nou și numărul savanților”, a conchis Popov.

Deschide.md îl citează pe ex-ministrul Finanțelor Ion Chicu care susține că este nejustificată decizia de a majora cota TVA pentru HoReCa. În același timp, Chicu spune că niciodată nu a susținut tichetele de masă. Cât despre gaura din buget, anunțată de Gavriliță, ex-ministrul finanțelor declară că pe conturi erau peste trei miliarde de lei atunci când a plecat de la șefia ministerului. Ion Chicu spune că majorarea cotei TVA pentru HoReCa este impusă obraznic de FMI, „drept răzbunare pentru reforma fiscală, pe care țara a îndrăznit s-o implementeze anul trecut”.

XS
SM
MD
LG