PSRM și Blocul ACUM, cele două componente ale coaliției de guvernare, se vor întări, la alegerilor locale din toamnă, beneficiind de afluxul simpatizanților din alte partide care vor intra în disoluție, susține analistul Vlad Țurcanu, transmite Radio Chișinău. El a declarat că acest lucru va depinde de modul în care socialiștii și Blocul ACUM, până nu demult adversari politici, vor reuși să motiveze electoratul, dacă miza dispare: „E o posibilitate foarte bună pentru actuala coaliție să se întărească, deși trebuie să vedem în ce măsură PSRM și Blcul ACUM reușesc să motiveze electoratul să iasă la vot dacă miza dispare. Socialiștii nu mai pot flutura cu slogane pro-rusești și anti-românești și nici Blocul ACUM nu va mai putea să agite lozinci împotriva Partidului Democrat care acum nu mai contează foarte mult și nici împotriva lui Igor Dodon”, conchide Țurcanu.
Despre desantul R. Moldova pe frontul propagandei ruse din România scrie Ileana Racheru pentru portalul Cotidianul. Timp de aproape 30 ani, R. Moldova a fost permanent victima unor campanii asidue de știri false, zvonistică, dezinformare, scrie autoarea. În opinia ei, în România, chestiunea a fost percepută prin abordarea „clasică” ruși vs români, UE vs Rusia pe frontul spațiului public din R. Moldova. În România, însă, cele mai importante teme ale propagandei ruse sunt retorica anti UE, colapsul instituțiilor statului român, mobilizarea unui public naționalist. „România trebuie sa salveze urgent R. Moldova pentru a se salva pe sine. România are nevoie urgenta de o strategie națională anti-propaganda”, a conchis Racheru.
Iulian Chifu scrie într-un editorial pentru portalul Deschide.md că Rusia intră în zodia alegerilor locale din septembrie în proteste masive și represiuni puternice, chiar în momentul în care delegația sa a fost re-primită, prin modificarea regulamentului, în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, la Strasbourg, exact pe motiv de a proteja drepturile omului și societatea civilă. Frica, ba chiar teroarea resimțită de autoritățile de la Moscova, de forțe politice proaspete și de contestarea sistemului de partide creat de Kremlin și autorizat de Putin să existe au determinat represiunea masivă, în forță, soldată sâmbătă cu arestarea a nu mai puțin de 1388 de persoane, cifră fără precedent în protestele săptămânale din Rusia, subliniază autorul. „Firește că Putin nu poate aresta întreaga Rusie. Dar aceste gesturi extreme îi sunt familiare, deși numărul celor arestați este cu adevărat foarte ridicat, iar violența aplicată trădează scopul de descurajare a protestelor”, a afirmat Chifu.
Despre când va fi extrădat Ilan Șor Republicii Moldova scrie Xenia Florea pentru portalul Noi.md. Linia de comportament a lui Ilan Șor, care se ascunde de justiție peste hotare, în Israel, este clară – „persecutat politic”, amenințări în adresa lui și a familiei, că dacă va reveni în țară viața lui este în pericol. Iar la toamnă, după anunțarea lui în căutare internațională și, poate, chiar cererea de extrădare, în țară va fi lansat un val de acțiuni de protest pentru a sublinia odată în plus că Șor este persecutat politic, consideră autoarea. În prezent în comunitatea experților circulă două versiuni ale posibilei extrădări a lui Ilan Șor, mai scrie Florea. Prima – noile autorități moldovene vor face tot posibilul să-l readucă pe fostul primar le Orhei în țară, iar a doua ar fi că extrădarea lui Șor în Moldova poate crea probleme noii puteri. „Noua conducere a Procuraturii Generale va trebui să depună multe eforturi pentru ca justiția să triumfe”, conchide autoarea pentru portalul Noi.md.
Chiril Moțpan a declarat că cetățenii turci au fost expulzați fără a fi respectate procedurile, titrează IPN. Ieri, Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a audiat foști și actuali șefi de instituții ale statului pe marginea extrădării de către Republica Moldova, la 6 septembrie 2018, a șapte cetățeni turci. Moțpan afirmă că deputații au vrut să afle cum a avut loc procesul de extrădare și care au fost motivele. Totodată, au vrut să știe cine sunt acei care au dat ordine să fie declarați indezirabili cetățenii respectivi. „Am aflat multe lucruri importante, necesare. Discuția a fost dificilă, ne-am dorit-o mai sinceră, mai constructivă din partea colegilor pe care i-am invitat la audieri”, a spus Chiril Moțpan.
Ziarul de Gardă scrie despre Andrei Năstase care a numit în funcții la MAI trei secretari de stat care au avut funcții și în perioada guvernării precedente: Dorin Purice, Ianuș Erhan și Gheorghe Balan. Vicepremierul argumentează deciziile prin faptul că aceștia sunt profesioniști. „Dincolo de frustrările și supărările mele, sunt om de stat și privesc lucrurile prin prisma necesităților pe care le are instituția pentru a funcționa. Această instituție avea nevoie de păstrare a memoriei instituționale, de continuitatea unor procese”, a afirmat Năstase. Potrivit acestuia, în coaliția ACUM-PSRM nu au fost înțelegeri privind partajarea funcțiilor, iar directorul de la CNA, Ruslan Flocea, „s-a prezentat foarte bine la concurs”.