Linkuri accesibilitate

Salvați țara de „salvatori” (Vitalie Călugăreanu/Cotidianul)


Moldova - Press Review photo
Moldova - Press Review photo

Campania de interceptare și filare a opozanților guvernării democrate și „Ministerul interceptărilor” (RISE Moldova).

Salvați țara de „salvatori” – este titlul editorialului semnat de Vitalie Călugăreanu pentru Cotidianul.md. Jurnalistul analizează un recent interviu oferit de președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, pe care îl numește „un politician nemuritor, care s-ar chinui să-și ia partidul înapoi de la Plahotniuc, mimând o anumită supărare pe acesta”. Vitalie Călugăreanu observă că dl Diacov și-a reluat vechiul recital - că „PD-ul e necesar” și că „PD-ul e o forjerie de cadre” pentru Moldova. Concluzia lui Vitalie Călugăreanu e următoarea: „forjerii nu generază oameni de stat, ci hoți. Senzația că am ieșit din menghina clanurilor interlope pe care o trăiesc mulți astăzi, după schimbarea guvernării, este una amăgitoare. Pericolele nu au dispărut nicăieri”.

Revista presei matinale cu Diana Răileanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00
Link direct

Portalul Anticorupție.md scrie despre cazul magistratei Marina Curtiș, de la Judecătoria Cahul, sediul Taraclia, pe care Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat să o transfere la instanța din Criuleni sau la cea din Capitală. Asta chiar dacă magistrata, care are cinci copii, locuiește cu familia la Chișinău și de trei ori pe săptămână este nevoită să facă naveta la Taraclia, achitând costurile de drum din cont propriu. Jurnaliștii precizează că în Legea privind statutul judecătorului nu există mențiuni despre cheltuielile privind transportul și cazarea magistraților care activează în alte localități decât cele în care își au domiciliul.

Reporterii de la RISE Moldova scriu că urmare a anchetei „Ministerul Interceptărilor” Procuratura Generală a anunțat că a inițiat trei procese penale pentru a verifica legalitatea, temeinicia şi oportunitatea dispunerii, efectuării măsurilor speciale de investigații în cazurile dezvăluite de reporteri. În ancheta RISE s-a arătat că în ultimii ani autoritățile au desfășurat o adevărată campanie de interceptare și filare a opozanților guvernării democrate. Operațiunea s-a desfășurat sub paravanul a trei dosare penale trase la indigo, pornite în baza unor mesaje pe Facebook sau declarații la conferințe de presă. Sub lupa procurorilor și a polițiștilor au nimerit 52 de persoane, inclusiv politicieni, reprezentanți ai societății civile și chiar jurnaliști.

Portalul Noi.md îl citează pe fostul ministru al Economiei Moldovei, actualmente expert independent, Alexandru Muravschi, în opinia căruia structura Guvernului trebuie urgent revizuită, deoarece este ineficientă, iar ministerele reprezintă nişte conglomerate complexe din diferite structuri, adesea pur și simplu conflictuale. În plus, sunt necesare și schimbări de personal. Alexandru Muravschi mai crede că, în primul rînd, Ministerul Economiei și Infrastructurii ar trebui împărțit de urgență în două ministere: Ministerul Economiei și Ministerul Industriei și Infrastructurii. În acest caz, infrastructura ar trebui să combine energia, transportul, construcția, telecomunicațiile. Și apoi ar urma remanieri de personal.

Agenția de știri IPN scrie că imagini din localitățile din Georgia, afectate de războiul din 2008, au fost prezentate în cadrul unei expoziții inaugurate la Biroul de Relații Interetnice. Potrivit ambasadorului Merab Antadze, atunci când în august 2008 au început operațiunile militare și deschiderea focului peste satele georgiene, dacă nu exista pregătirea militarilor georgieni, Rusia ajungea până în capitala Georgiei, Tbilisi. Merab Antadze a menționat că, spre regret, și astăzi continuă mișcarea așa-ziselor hotare, iar populația din acele teritorii rămâne să locuiască în condiții extrem de dificile. „Practic, este o catastrofă umanitară”, a conchis ambasadorul.

XS
SM
MD
LG