Linkuri accesibilitate

Problemele coaliției ACUM-PSRM (Corneliu Ciurea/Tribuna)


Un bilanț al celor 20 de ani de domnie ai lui Putin (Vitalie Ciobanu/Cotidianul).

Revista presei cu Diana Răileanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct

Analistul politic Corneliu Ciurea constată, într-un comentariu pentru Tribuna, că interviul deputatului Octavian Țîcu oferit postului nostru de radio a încins spiritele în cadrul alianței de guvernare. În opinia lui Corneliu Ciurea aceste reacții ar evidenția câteva probleme fundamentale ale coaliției ACUM-PSRM. Prima este durata de viață a acestui aranjament politic. Din start a fost agreată ideea că, coaliția de guvernare va dura o perioadă scurtă de timp, necesară pentru a „dezoligarhiza” țara. Dezoligarhizarea cuprindea câteva elemente – demararea procesului de incriminare a fostului regim, modificarea sistemului electoral și demiterea înalților funcționari, preponderent din justiție. După părerea lui Corneliu Ciurea, astăzi se poate constata că acest program minim a fost practic realizat și, prin urmare, coaliția PSRM – Blocul ACUM și-ar fi epuizat agenda, astfel încât urmează să fie desființată și anunțate alegerile anticipate.

Într-o amplă analiză pentru Cotidianul, scriitorul Vitalie Ciobanu face, între altele, un bilanț sumar al celor 20 de ani de domnie ai lui Putin, care nu poate exclude câteva „realizări”. Printre acestea: a fost pervertită noțiunea de parlamentarism. Duma de Stat, acolo unde intră doar partidele care „colaborează constructiv” cu puterea, nu mai este de mult un loc pentru discuții, de dezbateri politice, ci o simplă mașinărie de vot, setată să aprobe indicațiile lui Putin. O altă „realizare” se referă la justiție care este total subordonată regimului. „Femida rusă, dezlegată la ochi, știe că nu trebuie să creeze probleme liderului maxim și partidului de guvernământ, e mereu atentă să încline balanță în direcția „corectă. Presa a fost anihilată, pusă în slujba Kremlinului, transformată într-un odios instrument de propagandă. Ideea de alegeri libere a devenit o amintire, de parcă nici n-ar fi existat. Orice scrutin e trucat, măsluit, aranjat ca să iasă candidații puterii”, mai scrie Vitalie Ciobanu.

„De cine se teme Ilan Șor” este titlul unei analize semnate de directorul Agenției de știri IPN, Valeriu Vasilică. Autorul atrage atenția că una din supoziții ar putea fi că Ilan Șor nu de Procuratură și Judecată se ascunde. Dacă este adevărat măcar o parte din ceea ce se afirmă în spațiul public privind rolul său în frauda bancară și alte scheme frauduloase de proporții, el trebuie să se teamă mai mult de eventualii complici. Și asta pentru că aceștia îl pot găsi pe oricine și oriunde, poate mai simplu în pușcărie, de aceea Ilan Șor nu acceptă să compară în fața judecătorilor care pot lua o astfel de decizie. Valeriu Vasilică crede că această supoziție ar prezenta încă un motiv în plus pentru ca organele abilitate să se autosesizeze, să-l găsească pe Ilan Șor și s-o ia înaintea eventualilor concurenți, dacă vor să aibă la dispoziție un martor „vorbitor”.

Portalul Anticorupție.md scrie că Poliția de Frontieră a ridicat primul pașaport al unui fost deputat, care încerca să treacă cu el prin punctul de frontieră Mirnoe, de la Sudul Republicii Moldova. Acțiunea polițiștilor de frontieră vine după ce, acum o săptămână, șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a cerut Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să retragă demnitarilor care nu mai au funcții publice pașapoartele de serviciu și cele diplomatice. Surse din cadrul Poliției de Frontieră au precizat pentru Anticoruptie.md că pașaportul retras aparține lui Demian Caraseni, fost deputat pe listele Partidului Democrat. Aceleași surse au mai precizat că printre foștii demnitari care au trecut recent frontiera de stat a R.Moldova pe culuar diplomatic, cu pașapoarte diplomatice, au fost Iurie Dârda, fost deputat pe listele Partidului Liberal și Gheorghe Duca, fostul șef al Academiei de Științe și fost membru al Guvernului.

Analistul politic Dionis Cenușă comentează anunțatul protest pentru luni, 12 august, al celor din breasla HoReCa împotriva majorării TVA-ului. În opinia lui Dionis Cenușă, manifestarea ar reprezenta o reacție firească de contestare a politicilor propuse de guvern. Autorul observă, pe pagina sa de Facebook, că acest protest va fi primul de la începutul guvernării PSRM-ACUM, că de proporția acestui protest și interesul populației de a se alătura, va arăta cât de arzătoare este problema pentru sector și pentru societate și cât de mult ar trebui să se îngrijoreze guvernul și, de asemenea, un lucrul important, crede Dionis Cenușă, pe care îl va elucida protestul, este dacă Socialiștilor îi abate ca să folosească acest prilej pentru a aduna puncte politice. Or, este complicat să faci abstracție de la dorința enormă a PSRM de a câștiga alegerile pentru primăria Chișinău, din aceasta toamnă, scrie Dionis Cenușă.

XS
SM
MD
LG