Linkuri accesibilitate

„Apropo de schimbare și mercenariat în mass-media” (Vitalie Călugăreanu/Media-Azi)


„De ce ard trenurile CFM?” (Ziarul de Gardă).

Portalul Media-Azi publică un comentariu semnat de Vitalie Călugăreanu, „Apropo de schimbare și mercenariat în mass-media”. El susține că singura schimbare, de facto, după plecarea lui Plahotniuc, este apariția unor portaluri obscure care, din anonimat și concertat, buimăcesc opinia publică, chipurile deconspirând diferite scheme de corupție prin atacuri directe la persoană. Autorul face referire la sondaje, care atestă că publicul pune constant la îndoială autonomia jurnaliștilor și se declară convins că mercenariatul în media trebuie condamnat. Însă, momentan, Călugăreanu nu vede instrumente de salubrizare în interiorul breslei, „pentru că prea mult a durat dezmățul, mecanismul instituțional de reglementare nu a funcționat o perioadă prea lungă sau a încurajat concentrarea mass-media”.

Revista presei cu Diana Răileanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:22 0:00
Link direct

Publicația de limba rusa Newsmaker.md formulează câteva întrebări cu privire la un nivel decent de viață în R.Moldova: „Poate oare un pensionar din Florești și fiul acestuia trăi cu 2500 de lei pe lună? E suficient pentru o familie cu cinci copii 25 de mii pe lună și pentru ce ajung acești bani?” În R.Moldova nu s-a format încă o înțelegere comună a ceea ce înseamnă o „viață decentă”, constată jurnaliștii, care au căutat să afle cum tratează acest concept cercetătorii, economiștii, dar și simpli cetățenii – pensionari, funcționari și angajați în sectorul privat.

Săptămânalul de investigații „Ziarul de Gardă” semnalează o situație alarmantă la Calea Ferată din Moldova. „De ce ard trenurile CFM?”, este titlul articolului în care publicația notează că, în ultimii ani, s-au produs mai multe accidente feroviare cu implicarea trenurilor ÎS „Calea Ferată din Moldova” (CFM) și asta pentru că toate locomotivele întreprinderii au termenul de exploatare depășit. De asemenea, Programul de Dezvoltare a CFM (2018-2031) dezvăluie că jumătate din liniile de cale ferată au nevoie de reparație capitală.

Tot în „Ziarul de Gardă” se scrie că soarta Liceului „Prometeu-Prim” a ajuns pe seama unui concurs trucat. Asta pentru că, la 3 iulie, după 28 de ani de activitate, Aurelian Silvestru a fost demis din funcția de director, de către alți doi fondatori ai instituției, Stepan Cioclea și Nicu Roman, în urma unui conflict de interese, după cum afirmă ultimul. Pe 13 august, a avut loc cea de-a doua etapă a unui concurs care, potrivit ZdG, a fost lipsit de transparență, mass-mediei și unor profesori ai liceului fiindu-le restricționat accesul. Mai mult decât atât, evenimentul nu s-a desfășurat la liceu, ci pe str. Nicolae Iorga, 20, unde își are oficiul unul dintre fondatorii liceului, Stepan Cioclea, director „Planta-Vin” SRL.

Deschide.md consideră că Guvernul Maia Sandu a primit o primă lovitură chiar din partea alianței PSRM-ACUM. Asta în legătură cu măsurile fiscale anunțate de ministrul Finanțatelor Natalia Gavriliță, care ar putea să nu fie prezentate joi în plenul Parlamentului. Acest lucru reiese din faptul că, potrivit procedurii, proiectul de lege trebuie să fie aprobat în comisie, însă miercuri proiectul de lege nr.173 din 12.08.2019 nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Portalul Anticoruptie.md anunță că Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că deputatul democrat Grigore Repeșciuc a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese pe când era primar de Căușeni. În 2017 și 2018, Repeșciuc a încheiat contracte cu firmele soției sale. Cazul a fost reflectat de portalul Anticoruptie.md, în cadrul campaniei pentru un Parlament Curat. Dacă actul de constatare, emis de ANI, va rămâne în vigoare, Autoritatea Națională de Integritate va solicita decăderea lui Grigore Repeșciuc din dreptul de a exercita funcții publice și funcții de demnitate publică, pe o perioadă de trei ani.

XS
SM
MD
LG