Decizia de expulzare a trei diplomați ruși este una prin care guvernarea de la Chișinău s-a alăturat Uniunii Europene, a declarat analistul politic Vlad Țurcanu, pentru Radio Chișinău. Comentatorul politic a mai spus că există totuși posibilitatea ca astfel Chișinăul să fi recurs la acest gest din interes: „Pentru ca să se întărească convingerea în Vest că actuala guvernare este una proeuropeană. Și nu tot timpul este. Sau încearcă să se prezinte în felul acesta doar atunci când îi convine.” Țurcanu spune că atunci când urmărește niște scopuri electorale, guvernarea decide să neglijeze recomandarea de a nu schimba Codul Electoral.
Știrile sociale încă se mai lasă așteptate la Mesager, scrie expert media Aneta Gonța, într-un comentariu pentru portalul Media-Azi. Spațiul principalului buletin de știri de la televiziunea publică nu este bine să se transforme în ring al replicii la replică la replica dată de oficiali unul altuia, afirmă autoarea. Oamenii obișnuiți au grijile și nevoile lor, care tot trebuie reflectate la postul public de televiziune, opinează Gonța: „Urmează o perioadă cu tentații (campania pentru alegerile locale, iar ulterior pentru cele legislative), în care deontologia și profesionalismul jurnaliștilor vor fi puse la încercare.”
Trecerea la o armată profesionistă timp de doi ani pare o inițiativă interesantă, dar extrem de dificil de realizat, a afirmat directorul executiv ADEPT, Igor Boțan, în cadrul unor dezbateri IPN. În opinia sa, ca să poți implementa astfel de decizii în așa termen scurt trebuie să ai la îndemână un șir de lucruri deja elaborate, printre acestea se numără Strategia securității naționale, care este un document amplu, Strategia privind apărarea națională și Doctrina militară: „Or, în privința Strategiei securității naționale există probleme între comandantul suprem al armatei, președintele țării, și guvernare, în condițiile în care șeful statului a decis să renunțe la Strategia elaborată sub auspiciile predecesorilor săi și acest lucru pune în gardă.”
Rusia și Ucraina: odată frați, acum vecini – așa este intitulată o analiză publicată pe site-ul de expresie rusă AVA.md, semnată de Dmitri Trenin de la centrul rus Carnegie. Ca și multe secole în urmă, vectorul dezvoltării Rusiei este diferit de cel ucrainean și belarus, afirmă autorul. Divorțul cu Ucraina a fost posibil fără tragedii, iar despărțirea de Belarus încă poate avea loc pașnic, dar la baza acestor divizări există cauze fundamentale, scrie expertul rus. „Rusia și-a găsit locul în nordul Eurasiei și în acest context Rusia nu este nici Europa, nici Asia, ci pur și simplu Rusia.”
Aleșii locali confirmă că sunt supuși presiunilor, afirmă expertul Promo-LEX, Igor Bucataru într-un interviu pentru agenția de știri IPN, pe marginea proaspătului raport privind transparența activității administrației publice locale de nivelul II și a UTA Găgăuzia în al doilea semestru al anului 2017. „Cu certitudine, autoritățile de resort nu trebuie să tolereze astfel de situații.” El a mai spus că autoritățile locale mai au încă mult de lucru, dar observă și tendința pentru anumite progrese comparativ cu primul semestru al anului precedent.