Linkuri accesibilitate

PSD a numit ca secretar de stat la MApN un absolvent de științe agricole și medicină veterinară (Rodica Culcer/„22”)


„PSD-ul lui Dragnea pare a fi incomparabil mai toxic și mai stupid decât cel al lui Adrian Năstase, din anii 2001-2004” (Mircea Marian/România liberă).

În timp ce Europa se calmează treptat după rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din Franța, liderul principalei formațiuni de guvernare din România dă o bătălie pe față împotriva justiției. Rodica Culcer scrie în revista „22” că ceea ce face Liviu Dragnea nu e decât forma mai puțin coafată a instinctului dintotdeauna al Partidului Social-Democrat: „partid pentru care justiția independentă este cel mai cumplit obstacol în calea îmbogățirii nelimitate prin contracte publice. Justiția a rămas piatra de poticnire a PSD în relațiile cu UE”. Ce se întâmplă practic: Liviu Dragnea, președintele PSD, duce o campanie mediatică pe trei direcții, simultan: „împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, care propune o reformă temeinică și profesionistă a Codului Penal; (apoi) în sprijinul penalilor din partid (...); și împotriva șefului Marelui Stat Major, generalul Nicolae Ciucă, care a susținut achiziția rachetelor Patriot, fără a cere voie de la partid. Or, partidul tocmai numise ca secretar de stat la MApN un absolvent de științe agricole și medicină veterinară”. În joc nu e vreun element de doctrină politică, ci interesul personal: dacă ministrul justiției nu se grăbește cu adoptarea modificărilor salvatoare pentru penali în Codul penal, Liviu Dragnea riscă o nouă condamnare, de această dată definitivă și în al doilea dosar penal. „Deocamdată, arată Rodica Culcer, Liviu Dragnea caută să cumpere sprijinul cetățenilor, scoțând din joben promisiuni de măriri salariale și reduceri de impozite, declarate nesustenabile de specialiști”.

Din păcate, opoziția parlamentară e cu totul „bleagă” – epitetul îi aparține lui Mircea Marian, editorialist la „România liberă”. S-au dus vremurile când Mona Muscă, fostul ministru al culturii în guvernare Convenției Democratice, făcea plângere penală împotriva premierului Adrian Năstase pentru că își făcuse rost de un teren extrem de valoros, în centru, la un preț de nimic. Dosarul a fost închis de instituția care a precedat Direcția Națională Anticorupție, dar a fost redeschis ulterior, iar Adrian Năstase a fost condamnat și și-a ispășit pedeapsa. Acum, arată Mircea Marian, „opoziția oficială, din Parlament contemplă dezvăluirile din presă despre averea familiei lui Liviu Dragnea (fără) nicio reacție”. „Evită orice conflict major cu atotputernicul Liviu Dragnea. Cei de la USR au preluat cu mult talent limba de lemn a opozantului și fac declarații foarte dure în care nu spun nimic”. „PSD-ul lui Dragnea pare a fi incomparabil mai toxic și mai stupid decât cel al lui Adrian Năstase, din anii 2001-2004”.

Tot în „România liberă”, Răzvan Orășanu înșiră toate măsurile în favoarea corupților, de la începuturile PSD până azi. Și sunt multe. „Ultima (...) este tentativa de graţiere colectivă pur şi simplu, dată prin efectul legii, pentru a nu se mai complica cu alte măsuri colaterale. Dacă Parlamentul va adopta legea în oricare dintre variantele discutate, sute de puşcăriaşi vor reveni în societate; singura discuţie din prezent este dacă să fie câteva sute (...) sau câteva mii (...)”.

Și Andreea Pora scrie pe același subiect în săptămânalul „22”. Ea vede o tristă încheiere de ciclu, după 10 ani de viață ai Direcției Naționale Anticorupție și ai Agenției Naționale de Integritate.

XS
SM
MD
LG