Linkuri accesibilitate

„Pentru un electorat care așteaptă un lider puternic, înfrângerile suferite de Igor Dodon atârnă mult” (Cristian Hrițuc/stiripesurse.ro)


Scădere importantă de încredere printre români în viitorul țării și în Uniunea Europeană (Dora Vulcan/„22”).

Site-ul stiripesurse.ro publică informația că la Chișinău s-a decis o remaniere masivă. Șapte miniștri vor fi înlocuiți. În noua componență, echipa executivă ar da o pondere mai mare Partidului Popular European din Moldova, condus de Iurie Leancă. „Este o mișcare surpriză venită să accentueze faptul că PDM încearcă să arate electoratului că vrea să guverneze profesionist, cu cei mai buni oameni din domeniu, chiar dacă ei nu sunt înregimentați politic”, scrie Cristian Hrițuc. Însă „efectele politice nu se opresc aici. Și asta pentru că remanierea anunțată este și subiectul unui nou război între Guvern - PDM și Președintele Dodon”, care a declarat că acceptă demisiile actualilor miniștri, între care mulți sunt incompetenți și le-ar sta mai bine „la răcoare”, dar nu va semna pentru noii propuși. „Jocul guvernului este previzibil”, se spune în acest articol: Dodon va refuza numirile, guvernul va ataca refuzul la Curtea Constituţională, iar președintele va fi obligat să semneze, cum s-a întâmplat și în cazul ministrului apărării. Pentru un electorat care așteaptă un lider puternic, înfrângerile suferite de Igor Dodon atârnă mult, atât în plan intern, cât și extern, mai ales la Moscova.

Cel mai recent Eurobarometru îi arată pe români în scădere importantă de încredere în viitorul țării lor și în Uniunea Europeană. Dora Vulcan sintetizează pentru site-ul revistei 22 datele comunicate de Comisia Europeană. „Românii sunt printre cei mai pesimişti şi îngrijoraţi cetăţeni europeni: ţara merge în direcţia greşită, nu au încredere în instituţii și se tem de evoluţia economiei, în ciuda mesajelor guvernului”. Țara a înregistrat cea mai abruptă scădere de încredere în Europa (6 procente), în condițiile în care în zece state din 27 s-au înregistrat creșteri ale nivelului de încredere. Paradoxul mai vechi persistă: la 10 ani de la aderare, România are totuși una dintre cele mai mari rate de încredere în proiectul european şi leagă statul de drept şi lupta anticorupţie de Uniunea Europeană. În același timp, are mai mare încredere decât media europenilor în guvernele naţionale (36%) și în parlamentele naționale (35%). O cifră cu adevărat impresionantă este creșterea masivă a gradului de încredere al românilor în... televiziuni (61%), în timp ce încrederea în justiție este în scădere.

Analiza lui Valentin Naumescu, publicată pe contributors.ro, consideră că Europa centrală - și odată cu ea puterea de la București - se despart de liberalism „privit în sensul larg, luminos, civilizaţional al termenului, nu neapărat în cel partizan”. Se scufundă în „discursul ipocrit” al „neamestecului în treburile interne” și al „urii faţă de străini şi de Justiţie, care ascunde dorinţa unor lideri autoritari de a acapara total puterea şi de-a-şi face de cap (...) pe considerentul că au fost votaţi de popor şi că e sub demnitatea naţională să mai ţină cont de opiniile guvernelor şi instituţiilor occidentale”. Autorul admite că „paradigma liberală intră în declin și în unele democraţii occidentale mai vechi, dar aici, spune el, în regiunea noastră, totul se vede mai urât şi mai deprimant pentru că declinul este asociat cu sărăcia, corupţia şi deficitul educaţional, cu un grad ridicat de politizare a societăţii şi de dependenţă a oamenilor de rând de puterea politică, de abuzurile ciocoilor mari şi mici”. De anul viitor, „discursurile iliberale se vor consolida, în Europa Centrală şi în România” și „nu va fi ușor”.

XS
SM
MD
LG