Despre vaporul civil încărcat cu oi care s-a ciocnit în zona Bosfor o navă militară rusească se scrie la București fie ca știre, fie sub titluri oarecum ironice. Ediția electronică a revistei 22 reia, de pildă, câteva din „bășcăliile” vehiculate pe internet: incidentul e numit „bătălia de la Ovine”. România liberă relatează însă în termeni neutri: „Nava militară rusească Liman, care s-a scufundat joi în Marea Neagră, ar fi avut la bord rachete antiaeriene de tip Strela - 2.Aceste date apar chiar pe un site rusesc iar informațiile prezentate aici sunt recent actualizate”. Autoritățile militare din Rusia au susținut că nava nu avea armament la bord, dar nu au precizat care îi era misiunea navei și destinația. România liberă adaugă: „Mass-media rusă a indicat faptul că nava militară avea la bord o stație radar de supraveghere precum și un detector hidroacustic apt să monitorizeze deplasarea navelor de suprafață și a submarinelor”. Atunci cum de n-a determinat poziția vasului civil care venea dinspre România și s-a ciocnit de el? Faptul că nava rusească avea o misiune specială e sugerat și de amănuntul că Despre premierul Rusiei Dmitri Medvedev a fost anunțat personal de premierul Turciei de scufundarea navei Liman.
Mâine Consiliul European va adopta prioritățile de negociere ale Uniunii privind Brexit. Europarlamentarul Siegfried Mureșan declară într-un interviu acordat la ziare.com că prioritatea zero trebuie să fie respectarea drepturilor cetățenilor europeni aflați la muncă sau la studii în Marea Britanie, care nu au nicio vină că s-au găsit peste noapte în afara Uniunii Europene. În negocierile care vor urma, România are de jucat un rol foarte important: preluarea președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, în 2019, coincide cu momentul în care negocierile ar trebui să se fi încheiat. „O adevărată palmă morală față de politicienii populiști din Marea Britanie care au denigrat România ori de câte ori au putut”, comentează Mureșan. Dacă negocierile decurg lin, la momentul respectiv tratatul va fi ratificat. Există însă și varianta unui blocaj în discuții, România va trebui să poată gestiona situația în raport cu celelalte 27 de state membre. Posibil și ca negocierile să nu se termine la timp. Se pot prelungi cu un an, dar România va trebuie să facă mai mult decât să asiste formalizarea rezultatului.
Până atunci, România trebuie să facă față în țară urmărilor deja previzibile ale guvernării PSD-ALDE, consideră Ioana Ene, de la ziare.com. Crede că „România arată ca o corabie în derivă, având la comandă o combinație de amatori și ticăloși care o duc direct spre stânci”. Sănătatea ar fi zona in care efectele pot fi iremediabile. Criza vaccinurilor pentru copii, în condițiile unei epidemii severe de rujeolă (5000 de cazuri, 23 de decese deja), dispariția medicamentelor generice din farmacii, în special a celor oncologice, sunt urmări ale promisiunilor făcute iresponsabil de actuala guvernare și care obligă echipa de la Palatul Victoria să tundă serios din cheltuieli. Ministrul muncii a stabilit de asemenea că salariile bugetarilor vor fi în curând mai mari decât ale celor din sistem privat. E o măsură la care se opun până și sindicatele, care știu că nu e sustenabilă și va duce la pierderea multor locuri de muncă.