Linkuri accesibilitate

„Sub privirea lui Ștefan cel Mare, se fac repetiții pentru Ziua Victoriei” (Septimiu Sever/contributors.ro)


O corespondență de la Chișinău, semnată de Septimiu Pârvu pe platforma contributors.ro, descrie atmosfera ultimei duminici acolo. Europa era cu ochii pe alegerile prezidențiale din Franța, multe state se pregăteau să serbeze azi Ziua Europei. Alte țări pregăteau aniversarea victoriei Uniunii Sovietice asupra fascismului. La Chișinău, „Sub privirea lui Ștefan cel Mare, se fac repetiții pentru Ziua Victoriei. Jumătate de kilometru mai departe, grupuri de cetățeni protestează împotriva trecerii fulgerătoare prin Parlament a unor legi care modifică sistemul electoral într-un mod în care favorizează interese restrânse”. Autorul a ajuns în Republica Moldova în cadrul programului scoala pentru democratie al organizației ExpertForum. În localități modeste a întâlnit și primari reticenți, temători că echipa lucrează „pentru Soros”, dar și multe probleme concrete: nevoia de bani pentru educație. Prin depopularea țării, școlile au fost comasate, iar cheltuielile pentru reoganizare se amână la infinit. Moldovenii sunt conștienți că lipsește implicarea civică a tinerilor, atâția câți mai sunt într-o țară condusă prost de partidele politice.

Vineri Parlamentul a trecut fulgerător modificări la legislația electorală. Se prevede instituirea unui sistem electoral combinat: uninominal și mixt. Septimiu Pârvu scrie: „Oricare dintre cele două sisteme este la fel de nepotrivit pentru Republica Moldova. Oricare dintre ele va încuraja și mai tare corupția electorală și va scădea proporționalitea reprezentării. Un sistem mixt are logică într-un stat precum Germania, dar nu în Moldova. Oricum ar fi, Ordonanța 13 trăiește și în Moldova”. Doar că la Chișinău au ieșit în stradă să protesteze mult mai puțini oameni decât în România. Tot duminica trecută, Igor Dodon a inaugurat o expoziție de blindate rusești, la câțiva metri de „o piatră (pe) care scrie că acela este locul unde se va ridica un monument al victimelor regimului comunist”.

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan informează pe contributors.ro că a propus la Parlamentul European finanțarea cu trei milioane de euro anul viitor a unui „proiect-pilot menit să combată propaganda și acțiunile de dezinformare ale Federației Ruse prin presă și prin rețelele sociale în statele membre și în cele din Vecinătatea Estică, în special Republica Moldova, Ucraina și Georgia”. Structurile de contracarare existente acum la nivelul Uniunii nu pot fi eficiente, arată Mureșan. Trebuie mai mult, inclusiv din partea „fiecărui politician, oficial european și simplu cetățean al UE conștient de avantajele enorme ale integrării europene: să vorbească deschis despre ele, să le promoveze și să combată astfel manipularea antieuropeană. Trebuie să avem cu toții în minte, scrie europarlamentarul, că Uniunea Europeană ne-a dat 70 de ani de pace continuă și de creștere economică, fără precedent în istoria lumii, [...] ne oferă libertatea de a locui, de a studia, de a munci și de a călători oriunde în cele 27 de state membre”.

Un alt europarlamentar român, Iuliu Winkler, scrie de Ziua Europei pe site-ul ziare.com, socotind victoria la prezidențialele din Franța a centristului Emmanuel Macron drept cel mai frumos cadou. Sunt aici și ceva învățăminte utile pentru România, consideră Winkler: se poate face campanie de succes mizând pe valorile europene. Și să nu uităm, asta s-a dovedit într-o țară care în mod tradițional are bune relații cu Rusia.

XS
SM
MD
LG