Printre comentatorii politici s-a cam înrădăcinat ideea că Liviu Dragnea se apropie de finalul carierei politice. Andrei Cornea, în revista 22, se minunează de suita de greșeli ale social-democraților. „Cum de comit ei atâtea erori tactice în atât de scurt timp? Căci un principiu simplu spune că trebuie să eviți să lupți pe mai multe fronturi simultan. Dacă voiau să se războiască cu Direcția Națională Anticorupție și să demoleze ce-a mai rămas din justiția independentă din România, nu trebuiau să deschidă un nou front împotriva oamenilor de afaceri (prin ideea de a impozita venitul, și nu profitul) și, mai ales, (nu împotriva) a celor străini”.
Există apoi un front intern, în PSD, generat odată cu demiterea precedentului premier, Sorin Grindeanu. Se vede deja un conflict și cu noul premier, Mihai Tudose, al cărui guvern dă din colț în colț, mai bine zis din gard în gard, pentru că nu sunt bani de îndeplinit promisiunile electorale. Andrei Cornea constată că, pe vremuri, oamenii lui Adrian Năstase (fost premier PSD ajuns în pușcărie la un moment dat) puteau fi acuzați de multe, dar nu de incompetență. Or noii miniștri „nu înțeleg bine nici ce vrea societatea civilă, nici ce vor oamenii de afaceri, nici situația de ansamblu a României; economia e o carte închisă pentru ei”.
Răzvan Chiruță, de la România liberă, scrie că îl înțelege pe Dragnea. E derutat. A fost obișnuit ca la Teleorman: să i se supună toată lumea fără să crâcnească, or în februarie, când a ieșit lumea în stradă cu sutele de mii, a fost împiedicat să decapiteze justiția. Iar acum nu prea mai poate controla nici guvernul proaspăt instalat, fiindcă e pur și simplu prea incompetent. Jurnalistul crede că Dragnea e serios destabilizat și de dezvăluirile Rise Project despre afacerile sale acoperite, mai ales că DNA a confirmat că le investighează deja de un an. Cum nici Serviciul Român de Informații nu pare mai să-i țină spatele, „sfârșitul politic al actualului lider PSD e [...] aproape. Singura incertitudine este dacă acesta se va retrage în Brazilia sau la (penitenciarul) Rahova”.
Sociologul Barbu Mateescu face o analiză a stării PSD în interviul acordat Ioanei Ene-Dogioiu la ziare.com. PSD stă încă foarte bine în sondaje, dar 2017 s-ar putea încheia cu o erodare severă a încrederii în partid, pentru motivul simplu că nu mai reușește să acopere percepția veche: anume, că poate livra oricând echipe de guvernare competente. Pentru că „în fiecare clipă în care se vorbește despre Soros, nu se vorbește despre salariul minim”, liderul principalului partid de guvernare apelează la stratagema ieftină: ar fi victima unui complot pus la cale împotriva sa de miliardarul american George Soros. Până și în PSD se zâmbește pe la colțuri de această „glumă” asta. „Practic însă, spune Barbu Mateescu, nu vom vedea o scădere reală a PSD decât atunci când vom avea o opoziție foarte coerentă care să știe să se adreseze persuasiv oamenilor care pot fi preluați de la PSD”. Dacă Dragnea pică, PSD va încăpea pe mâna Olguței Vasilescu, fostă mână dreaptă a lui Corneliu Vadim Tudor, actualmente ministru, deci un fel de Partidul România Mare - formațiune naționalist-populistă, nicidecum de stânga, mai spune sociologul.