Linkuri accesibilitate

„Statul român a intrat în derivă și într-un proces de degradare instituțională fără precedent” (Dan Tăpălagă/Hotnews.ro)


Legea pensiilor militare „speciale” (Petru Zoltan/România liberă).

Prinde tot mai mult, printre comentatorii de presă, temerea că modificarea sistemului de calcul al pensiilor speciale (cum sunt cele ale militarilor și magistraților) are un substrat perfid. „Daca tot te plangi ca bugetul tarii este puternic grevat de plata acestor pensii speciale, de ce Ordonanța de urgență cu care ai tot amenintat de luni bune nu intra in vigoare maine? De ce noile reguli de pensionare, mai drastice, se aplica abia in septembrie? De ce Guvernul PSD invita practic cat mai multi ofiteri din politie, armata si servicii sa profite de vechile reguli si sa plece repede varandu-le o pensie grasa in buzunar?”, se întreabă într-un articol apărut pe hotnews.ro, Dan Tapalagă. În opinia lui, Dragnea evită astfel metoda brutală a președintelui turc Regep Erdogan, dar urmărește același lucru: colonizarea tuturor instituțiilor importante ale statului cu oamenii PSD (în cazul României).

De conjunctură, crede Tapalagă, ar profita și președintele Klaus Iohannis, care are astfel prilejul să facă schimbările dorite în posturile de deciziile de la serviciile secrete, numai că s-ar putea să fie naiv. După „pesedizarea” intensivă, va fi prea târziu. „Statul român a intrat in deriva si intr-un proces de degradare institutionala fara precedent. Am trait ca jurnalist epoca Nastase, cand intre 2000 si 2004 statul a fost capturat, colonizat si institutiile-cheie anihilate sau puse sub totala comanda politica. A fost nevoie de un deceniu dupa aceea pentru a restabili echilibrele in stat, iar astazi o luam de la capat”, încheie Dan Tapalagă.

Liviu Avram de la Adevărul a dorit să știe de la un specialist din domeniul armatei, care a dorit să-și păstreze anonimatul, ce e cu acest nou calcul al pensiei. Simplificând ceea ce deja jurnalistul a încercat să facă inteligibil, e vorba de revenirea la varianta în care, dacă ceri cum să ieși la pensie, poți avea o pensie mai mare decât salariul. Va conta din nou salariul din ultimele luni de activitate, care va fi umflat subit. Oferta va fi greu de refuzat.

Petru Zoltan, de la România liberă, arată că totul a început din perioada Victor Ponta. În aprilie 2015, fostul premier a inițiat legea pensiilor militare, un act normativ susținut și votat de toate partidele parlamentare. Urmarea: în ultimul an și jumătate, peste 20.000 de angajați din serviciile secrete, Ministerul Apărării și Ministerul de Interne au ieșit la pensie. Numai de la Poliția Capitalei au ieșit la pensie peste 600 de polițiști. La momentul 2015, legea avea rostul de a-i scăpa pe noii guvernanți de oamenii lui Băsescu. „Legea trebuia să se aplice timp de șase luni, apoi trebuia modificată. În cele șase luni, trebuia să se pensioneze majoritatea directorilor și generalilor promovați în regimul condus de președintele Traian Băsescu”.

Un articol publicat pe site-ul republica.ro și semnat de Radu Craciun vede în această istorie cu pensiile speciale și intenția de decredibiliza armata – una dintre institutțiile care se bucură de cea mai mare încredere în România. Dacă nu credem, suntem invitați să consultăm forumurile, cu reacțiile oamenilor la informațiile privind pensiile foarte mari ale unor beneficiari din categoria „speciali”.

XS
SM
MD
LG