Linkuri accesibilitate

Moldova nu e nicidecum o țară rusofobă (România liberă)


Romania, Romanian newspapers
Romania, Romanian newspapers

Revista presei românești.

Răzvan Voncu comentează pe blogurile „Adevărul” afirmația deputatului rus Leonid Kalașnikov cum că Republica Moldova ar fi o țară rusofobă. Nicidecum, arată Voncu. Spre deosebire de țările baltice, care imediat după dezmembrarea Uniunii Sovietice au ținut să ia distanță pe toate planurile, Moldova s-a comportat diferit. În timp ce Letonia Lituania și Estonia „s-au derusificat. Au înlăturat toate simbolurile propagandei sovietice, au restaurat statutul limbilor lor naţionale, au configurat un spaţiu public (în primul rând, audio-vizual) în care drepturile minorităţilor să nu confere rusofonilor un statut de ocupant. Tot la capitolul de-rusificării intră şi hotărârea cu care şi-au reformat societatea şi economia, revenind la valorile europene care le-au caracterizat în perioada 1918-1940. De-rusificarea le-a permis Lituaniei, Estoniei şi Letoniei să se integreze în Uniunea Europeană şi în NATO”. În schimb, scrie Voncu, „turistul care intră în această ţară parcă intră în Rusia. Grănicerii şi vameşii vorbesc între ei ruseşte, controlorii de zbor de pe Aeroportul Chişinău şi aproape tot personalul de la sol, la fel, iar spaţiile publice din punctele de trecere a frontierei, gări sau aeroporturi sunt inscripţionate cu scrupulozitate şi (sau preponderent) în limba rusă. În spaţiile comerciale ale Aeroportului Chişinău, (...) rusa este prima limbă(...). Limba română, groaznic masacrată (cel mai adesea, textele sunt calchiate după structurile sintactice ale limbii ruse, doar cuvintele sunt româneşti), face figura unei limbi, cel mult, tolerate.(...) GPS-ul este, nu se ştie de ce, în rusă. (...) Chiar şi firmele instituţiilor de stat (procuratura, diverse comisii şi agenţii, până şi Biblioteca Naţională!) sunt bilingve”. Ce face România pentru a corecta această situație? Fix nimic, consideră bloggerul.

Jurnaliștii de la Ziare.com au consultat date statistice ca să vadă ce pierde România după ce Rusia a impus embargo pe importul de carne de porc și produse din carne de porc, pe motiv de pestă porcină: nimic. România nu exportă de 3 ani asemenea produse în Federația Rusă.

La Mărășești a avut loc o ceremonie comemorare a 100 de ani de la celebra din primul război mondial. În cadul Antantei, românii au luptat atunci alături de ruși. Cristian Tudor Popescu se întreabă pe Republica.ro dacă un asemenea eroism ar mai fi posibil. „Un răspuns îl dă recentul sondaj Gallup International: Doar 38% dintre cetățenii români intervievați se declară gata să pună mâna pe arme dacă țara e atacată. În Turcia, procentul este 73%...”

Tot un răspuns poate fi considerată și remarca lui George Mioc, comentator la „România liberă”: „Partidul Social Democrat este cel mai stupid partid din spațiul UE, uitați-vă la haosul pe care l-a provocat singur prin legea pensiilor militare”. Partidul condus acum de Liviu Dragnea încasează în plin urmările măsurilor luate de fostul premier Victor Ponta. În 2015, acesta a introdus condiții de pensionare cu totul excepționale pentru militari. Practic, la patruzeci și ceva de ani, un ofițer de armată, interne sau din servicii se poate pensiona cu o pensie uriașă, după care imediat se poate angaja la stat, pe salariu. Impactul bugetar al pensiei celor circa 100.000 de beneficiari echivalează, arată George Mioc, cu suma totală plătit sub formă de pensie către 4 milioane de oameni normali.

XS
SM
MD
LG