Linkuri accesibilitate

TV Rusia 1 încearcă să intre pe piața românească via R. Moldova (Sabin Orcan/România liberă).


România, neolegionarii și mișcarea rasistă a supremației albe din Statele Unite (Cristian Unteanu/Adevărul).

Jurnalistul Sabin Orcan de la România liberă a descoperit o știre mică-mică, nebăgată în seamă de nimeni timp de o săptămână: pe 10 august, Consiliul Național al Audiovizualului a dezbătut cererea de „intrare pe piața românească a principalei televiziuni a regimului de la Kremlin. Solicitarea a fost depusă de o firmă din Iași, deținută de o altă firmă din Republica Moldova, care retransmite dincolo de Prut programele postului Rusia 1”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:38 0:00
Link direct

Nu s-a luat încă nicio decizie, dar Orcan îl citează pe unul dintre membrii organismului de reglementare din domeniul media. E vorba de Gabriel Tufeanu, iar declarația e preluată după publicația Forbes România: „Vor să deschidă o televiziune, nu încurcă pe nimeni. [...] Eu sunt pentru, dacă difuzează și - și, nu numai rusești. Avem televiziuni cu seriale turcești, coreene. De ce nu și rusești? Nu cred că poate să fie rău”. Românii sunt deja expuși propagandei rusești „prin intermediul unor portaluri agresive precum Russia Today sau Sputnik, în limba română. Ori cu ajutorul «idioților utili» de la Critic Atac, tribuna neomarxiștilor și rusofililor autohtoni”. Articolul din România liberă pomenește, de asemenea, intrarea unei bănci rusești în acționariatul postului românesc de televiziune Digi24.

Valentin Naumescu semnează pe site-ul contributors.ro o analiză referitoarea la riscul unui război între Coreea de Nord și Statele Unite. Reamintește că acolo e un conflict vechi din 1953, nesoluționat, pus sub capac doar printr-un armistițiu. Ce e nou astăzi e riscul ca nivelul de înarmare nucleară al Coreii de Nord să provoace o ripostă a Statelor Unite. Chiar și în această eventualitate, Naumescu spune că America va evita să folosească armanent nuclear și, probabil, va opta pentru o ofensivă aeriană și navală în sudul Coreii de Nord, la granița cu Coreea de Sud. Un prim pas făcut de Donald Trump e practic exclus, mai ales că, la nivel militar, Statele Unite nici nu sunt pregătite să facă față unei reașezări substanțiale a raportului de forțe mondial sub aspect nuclear. Ar mai fi nevoie de cel puțin doi ani. Nici Phenian-ul, spune Naumescu, nu pare capabil să țină piept unei ofensive aeriene și navale americane, după cum nu e de neglijat că chinezii nu văd cu ochi buni apariția exact în coasta lor a unei Corei unificate, un stat puternic, de mari dimensiuni. Totuși, China și Rusia nu se vor implica direct de partea Coreii de Nord. Atunci care să fie explicația provocărilor în serie lansate de liderul coreean Kim Jong-un? Raționamentul dictatorului: fără o ofensivă din proprie inițiativă, în favoarea căreia poporul nord-coreean e deja intens antrenat psihologic, regimul comunist va imploda curând.

În Adevărul, dar și în alte publicații, se vorbește despre bizara pomenire a României în scandalul manifestațiilor violente de extremă dreapta din orașul american Charlottesville. Cristian Unteanu aduce detalii despre personajul care a purtat, în fruntea marșului, tricou cu imaginea liderului legionar român Corneliu Zelea-Codreanu. Omul este american, a vizitat România la un moment dat, a stat de vorbă, declară, cu români care îi împărtășesc opiniile antisemite și de „supremație albă” și de aceea consideră că Legiunea Arhanghelului Mihail poate fi un model pentru mișcarea pe care o conduce. „Numai asta nu ne mai trebuia...”, scrie Unteanu.

XS
SM
MD
LG