Linkuri accesibilitate

Dodon și „republica găgăuză” (ziare.com)


„Un spectacol care a pus Armata Română într-o situație ridicolă” (România liberă)

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:47 0:00
Link direct

Agerpres a difuzat în timpul zilei o știre despre decizia președintelui Igor Dodon de a lua parte la festivitățile ocazionate de „proclamarea Republicii Găgăuze”. Ziare.com preia informația. Textul precizează că, potrivit Constituției Republicii Moldova, „Unitatea Teritoriala Autonomă Găgăuzia este o regiune autonomă (din 1995) - cu statut juridic special în sud-vestul Republicii Moldova și se subordonează autorităților de la Chișinău”.

Editorialul României libere remarcă poziția fără precedent exprimată de președintele Klaus Iohannis la festivitățile de la Constanța, de Ziua Marinei. Șeful statului român este primul președinte care recunoaște fățiș că Armata Română nu este înzestrată la nivelul necesar și n-ar putea asigura apărarea teritoriului țării. Din păcate, nu se prea poate face nimic pe termen scurt. Guvernul nu dispune de bani, se apropie iarna. La drept vorbind, până acum niciun ministru de externe nu a alcătuit în peste 25 de ani o listă scurtă a obiectivelor naționale ale României. „A fost un spectacol care a pus Armata Română într-o situație ridicolă, atât față de aliați, cât și față de eventualii inamici. Cu toții au putut vedea că apărarea coastei Mării Negre ar fi un exercițiu imposibil în cazul unui atac inopinat, că vreme de aproape 15 ani fregatele cumpărate de la englezi au rămas neechipate, că singurul submarin românesc este de proveniență sovietică și ar trebui scos la pensie fiindcă nu mai e bun de nimic, că avem prea puține avioane, prea puține ambarcațiuni de dimensiuni medii, că trebuie investiți mulți bani în baterii de coastă și că nu e suficient să ne culcăm cu gândul că americanii ne vor apăra, fără ca noi să mișcăm un deget”. În plus, conducerea Armatei Române este decapitată de pensionările recente. Oare și ei „ar putea fi cumpărați cu beneficii materiale, la fel ca soldații ucraineni din Crimeea care au pactizat cu adversarul când Rusia a anex­at peninsula?”.

Florin Ghețău scrie în Suplimentul de cultură că liderul Partidului Social-Democrat Liviu Dragnea și-a pierdut complet busola. După dezvăluirile Rise Project asupra afacerilor în care este implicat, i se anunță o toamnă lungă. E posibil ca un dosar sa să ducă la un altul și tot așa, până la arestare. ”Nici guver­narea nu mai e ce-a fost la începuturile anului 2017, scrie Ghețău. Noul premier Mihai Tudose, abia înscăunat de câteva săptămâni, dă semne de independență, iar Dragnea nu înțelege de ce nu poate găsi un personaj obedient sută la sută și fără mofturi”.

În revista 22, Cristian Câmpeanu privește tot spre PSD. Observă aceeași neliniște, dar și reaprinderea motoarelor pentru asaltul final asupra justiției. Inamicul numărul unu este „Legea Macovei a reformei Justiției”, cea pe care la un moment dat un alt șef PSD, Victor Ponta, a calificat-o drept „cel mai mare rău făcut vreodată României”. Pentru moment, tunurile sunt îndreptate împotriva procurorilor, care, din perspectiva PSD, trebuie aduși sub control politic.

XS
SM
MD
LG