Linkuri accesibilitate

„România nu a avut o conducere care să ceară anularea pactului Ribbentrop-Molotov și a consecințelor lui” (Eugen Tomac / Ziare.com)


„Victoria domnului Dragnea înseamnă întoarcerea, definitivă, la starea de şerbie fesenistă” (Ioan Stanomir / Contributors)

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:14 0:00
Link direct

Ca invitat al site-ului ziare.com, politicianul de la Mișcarea Populară, Eugen Tomac, reamintește că la 23 august s-au împlinit 78 de ani de când doi criminali, Hitler si Stalin, au decis, printr-un acord secret semnat de miniștrii lor de Externe, Ribbentrop si Molotov, să rupă teritoriul de la Est de Prut din cadrul statului unitar român și să-l anexeze la URSS”. Tomac face și următoarea observație: „După destrămarea URSS, România nu a avut o conducere care să pună pe primul loc interesele națiunii române, să solicite Moscovei și Europei anularea Pactului secret Ribbentrop-Molotov și a consecințelor lui, astfel încât să ne reîntregim țara”. Deocamdată românii sunt prea preocupați de provocările prezentului și lasă uitării cu prea multa ușurință „evenimente ce reprezintă rădăcina răului absolut”.

Comentatorii scriu astăzi masiv despre propunerile de „reformă” a justiției anunțate ieri de ministrul de justiție Tudorel Toader. Toți le văd ca pe elemente de contra-reformă. Pe Hotnews, Dan Tapalagă îi îndeamnă pe magistrați să ia poziție față de aceste îngrădiri ale libertății lor profesionale. I se pare semnificativ și că textul propunerii legislative nu a fost făcut public, anume modificări ci au fost anunțate verbal, în conferință de presă, doar unele modificări.

Ioan Stanomir scrie pe platforma contributors că subestimarea lui Liviu Dragnea este o gravă eroare. „Regimul Dragnea îşi dovedeşte, încă o dată, potenţialul destructiv şi fidelitatea faţă de singurul proiect de ţară pe care îl urmează, disciplinat: Restauraţia. Iniţiativa de ieri a ministrului justiţiei (...) este parte din strategia deja conturată prin adoptarea OUG 13. De această dată, intenţia este cu mult mai ambiţioasă. Miza trece dincolo de graţieri sau amnistii, spre a intra în domeniul organizării instituţionale înseşi”. „Agresivitatea cuprinsă în iniţiativa de ieri nu poate fi separată de realitatea apariţiei unui noi majorităţi la nivelul CCR. Sub conducerea lui Valer Dorneanu, Curtea redevine ceea ce a fost în toate guvernările feseniste, anexă a puterii, loială şi conformistă”. Și Ioan Stanomir pledează pentru rezistență civică la aceste măsuri, dat fiind că „victoria domnului Dragnea înseamnă întoarcerea, definitivă, la starea de şerbie fesenistă”.

Pentru Cristian Câmpeanu (revista 22), „Propunerile de modificare a legilor Justiției prezentate de ministrul Tudorel Toader sunt scoase din cel mai urât coșmar privind restaurația dominației totale și masive a politicienilor, corupților și penalilor asupra sistemului de Justiție”. „Prin comparație cu ceea ce face acum (...) Toader la comanda lui Dragnea, perioada Năstase-Stănoiu ne va părea o epocă luminoasă cu mici pete de umbră. În comparație cu Dragnea, Năstase face figură de european renascentist”.

S-a scris și în pragul vizitei președintelui francez Emmanuel Macron la București, cu accent pe agenda anunțată de staff-ul oaspetelui: situația muncitorilor detașați. Unele prevederi dorite de Macron i-ar avantaja pe românii care lucrează în străinătate, dacă ele n-ar duce la diminuarea severă a cererii de forță de muncă românească în vest. Cu salariu minim și taxe plătite la nivelul țării în care lucrează, românii, esticii în general, nu vor mai fi preferați de patroni. Cristian Unteanu de la Adevărul reamintește că acest turneu al președintelui Franței prefațează dezbaterile dificile dn octombrie, din Consiliul European.

XS
SM
MD
LG