Linkuri accesibilitate

Pe Igor Dodon nu-l bagă în seamă dincoace de Prut nici portarul de la Cotroceni, necum vreun oficial (Răzvan Voncu/Adevărul)


Revista presei românești

Președintele Igor Dodon „și-a epuizat deja repede toate schemele primitive de discurs. Nici măcar insultele la adresa României, a poporului român şi a adevărului istoric nu mai produc nici un efect, pentru că dincoace de Prut nu-l bagă în seamă nici portarul de la Cotroceni, necum vreun oficial”, scrie Răzvan Voncu pe blogurile „Adevărul”, adăugând că el însuși îl studiază deja „strict ca fenomen entomologic: e una dintre ultimele insecte mutante, produse de mancurtizare, care încă se ia în serios”. Cea mai recentă boacănă ar fi declarația că, în cei 26 de ani de independenţă a Republicii Moldova, răul cel mai mare l-ar fi produs... unionismul”. Care unionism, când el „nu supravieţuieşte decât într-o parte a intelectualităţii basarabene, neimplicată politic? Nici măcar Maia Sandu, contracandidata lui Dodon la precedentele alegeri, nu este unionistă şi are despre România păreri dintre cele mai ambigue”. În caz că s-ar face unirea, spune Răzvan Voncu, Dodon cam are de ce să se teamă: ar deveni cetăţean român, poziți din care „îl paşte puşcăria: aniversarea ofensivei sovietice Iaşi-Chişinău, în urma căreia România a fost ocupată, dezmembrată şi comunizată, e, de exemplu, un act de trădare pe faţă”.

Dorin Popescu, care conduce Asociația Casa Mării Negre și scrie pe Contributors, notează ce și-ar fi dorit să însemne centenarul României mari: în esență, să fie celebrată nu neapărat Unirea, căci „Centenarul Unirii face trimitere exclusivă (ori privilegiată) la Alba Iulia, omițând în mod laș și caraghios Chișinăul și Cernăuțiul. Mi-aș fi dorit să celebrăm Centenarul prioritar la Chișinău și Cernăuți, acolo unde românii noștri se sting”, ci Întregirea. Din păcate, constată comentatorul, în România, președintele a lăsat programul pentru anul centenar în seama politicienilor de azi, „lamentabili, egoiști, indiferenți și surzi, claustrați în jilțuri autiste; administrația confuză și coruptă”.

Marius Diaconescu comentează pe blogurile „Adevărul” poziția exprimată de liderul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România Kelemen Hunor la Școala de vară a tineretului maghiar de la Tușnad: e nevoie ca minoritatea maghiară să deschidă, să inițieze un dialog sincer cu majoritatea românească, un dialog în care fiecare parte să-și formuleze clar nemulțumirile. Acum puțin timp, la Universitatea de vară de la Băile Tuşnad, atât reprezentanții ungari cât și cei ai minorității maghiare din România au evitat să discute despre o reconciliere româno-maghiară, așa că bloggerul de la „Adevărul” are motiv să se îndoiască de sinceritatea lui Kelemen Hunor. Și totuși, dialogul poate exista. O probă s-ar fi făcut chiar pe pagina de internet Adevarul.ro., pe forumul unui articol care prezenta ştirea declaraţiei lui Kelemen Hunor.

Trei comentatori se referă azi la dezastrul economic care se profilează în România sub guvernarea pesedistă. Silviu Sergiu de la „România liberă” îi acuză de ipocrizie pe cei care dau impresia că nu s-au așteptat. „Lucrurile astea erau la fel de previzibile ca şi succesiunea anotimpurilor. PSD face ce ştie dintotdeauna. Îşi alimentează propriul electorat cu bani pe care îi fac alţii. De ce? Pentru că electoratul lor nu produce resurse financiare de pe urma cărora să beneficieze. Majoritatea alegătorilor social-democraţi sunt fie bugetari, în special funcţionari publici, fie asistaţi social (şomeri, pensionari etc.) Aceasta este realitatea!”.

Scriu pe aceeași temă George Mioc, de asemenea în „România liberă”, și Cristian Pantazi, pe site-ul Hotnews.

XS
SM
MD
LG