Linkuri accesibilitate

În România se profilează posibilitatea ca orice magistrat incomod să fie declarat nebun (Andreea Pora/22)


Revista presei românești.

După ce ministrul de justiție Tudorel Toader a publicat aseară textul actului normativ de modificare a legilor justiției, presa de azi e plină de analize și comentarii care constată că, în ciuda criticilor aduse, guvernul nu și-a îndulcit intențiile.

Dan Tapalagă, de la Hotnews, se ocupă de starea de spirit și de raportul de forțe de la Consiliului Superior al Magistraturii, organismul care în clipa de față are mari puteri de reglementare a activității magistraților. După modificarea legislației, CSM ar intra complet sub control politic, la fel ca toate celelalte componente ale sistemului judiciar. Acum, la CSM raportul de forțe e în favoarea celor care au criticat și se opun propunerilor ministrului Tudorel Toader, dar Tapalagă spune că în câteva zile situația se va schimba. Odată cu intrarea Parlamentului în sesiunea de toamnă, componența CSM și atribuțiile legate de propunerea și numirea membrilor organismului de reglementare se vor politiza. „Niciun magistrat din țara asta nu va mai fi în siguranță, inamovibilitatea va deveni o poveste în fata armelor ministrului - ancheta disciplinară și comisia psihiatrică. Iar ministru poate fi oricând un Florin Iordache, un Șerban Nicolae, o Rodica Stanoiu”, scrie Dan Tapalagă, adăugând că „în aceste condiții, reacția externă este nu numai justificată, ci și singura speranță în fata dezastrului”.

Andreea Pora scrie în revista 22 că se profilează pur și simplu posibilitatea ca orice magistrat incomod să fie declarat nebun, printr-o decizie a comisiei psihiatrice. Expertiza psihiatrică va fi declanșată prin ordinul ministrului justiției și cel al sănătății. E loc așadar de „îngrozitoare abuzuri și vendete”. Înființarea unei direcții speciale la Parchetul general care să se ocupe de urmărirea penală a magistraților va fi, întocmai cum a spus procurorul general Augustin Lazăr, o întoarcere cu 30 de ani în urmă. „Este inadmisibil să existe parchete pentru diverse categorii profesionale și nu pentru infracțiuni”. Andreea Pora crede că actualii guvernanți nu se vor lăsa impresionați de reacția externă, dovadă atitudinea față de declarația recentă a ambasadorului american Hans Klemm. În schimb, crede jurnalista, posibil ca un milion de oameni în stradă să conteze.

Modificările la Legile justiției sunt parte a „proiectului de țară al liderului social-democrat Liviu Dragnea” și care nu e altul decât restaurația, scrie Ioan Stanomir pe site-ul Contributors. „Subdezvoltarea multilateral dezvoltată şi restabilirea privilegiilor” ar fi elementele pe care se sprijină edificiul la care visează Dragnea, în timp ce „pluralismul, intelectual sau economic, este incompatibil cu noul etatism agresiv ce domină oficialitatea de la Bucureşti”.

Președintele Klaus Iohannis dă semne că vrea să scoată România din starea de ”oblomovism” din politica externă, se arată în editorialul „României libere”. România, crede șeful statului român, și a spus-o la întâlnirea anuală cu reprezentanții corpului diplomatic, este capabilă să „refacă linia de forță transatlantică, zdruncinată de sfârșitul politicii liberale de la Washington și de criza din interiorul UE”. Nu a precizat și cum se va face asta, dar editorialista constată că s-au cam văzut limitele de negociere ale Bucureștiului în ultima vreme: președintele francez nu a dat la București asigurări că va susține România să intre în spațiul Schengen, iar Klaus Iohannis recunoaște că, cel puțin pe relația cu Rusia, țara are nevoie de o abordare consecventă, ca să nu mai fie percepută drept un „actor cu vederi variabile”.

XS
SM
MD
LG