Forumului Judecătorilor din România a adresat un apel Comisiei Europene să analizeze posibilitatea de a recomanda autorităților române ca toate modificările legislative propuse în prezent și în viitorul apropiat să nu afecteze independența justiției, scrie Hotnews.ro.
Magistrații doresc să fie pus accent ferm pe respectarea MCV și a parcursului european al României. În această intervenție Dan Tapalagă vede o reacție față de „asaltul nemaîntâlnit al politicienilor împotriva justiției”. Punctul culminant ar fi fost atins de președintele ALDE și al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a aunțat că va solicita Inspecției Judiciare excluderea din magistratură a președintei Înaltei Curți de Casație și Justiție. Pe un forum specializat, Cristina Tarcea a făcut un apel la unitate, exigență și fermitate adresat colegilor din magistratură. Apelul a ajuns în presă. „Magistrații români, scrie Tapalagă, se așteaptă ca Bruxelles-ul să stabilească din nou fără echivoc liniile roșii peste care puterea de la București nu poate trece în ce privește modificarea legislației în domeniul justiției”.
Mircea Morariu se referă pe Contributors.ro la un sondaj de opinie realizat de IRES și publicat de revista Sinteza și care trebuie că nu le-a picat bine aliaților la guvernare. Alegătorii au încredere de două-trei ori mai mult în magistrați decât în partidele politice. Acum, situația justiției din România este și mai complicată decât în ianuarie-februarie când protestele de stradă au împiedicat adoptarea unei ordonanțe de urgență pe tema legilor justiției. În schimb, „Coaliția PSD-ALDE pare mult mai hotărâtă să nu cedeze. Penalii Dragnea și Tăriceanu trebuie salvați de la dreapta judecată”, iar „prețul salvării nu contează”, scrie comentatorul.
Proteste au avut loc și duminică și astăzi în țară. Ioana Ene-Dogioiu se întreabă cum de nu-și dă seama un partid experimentat ca Partidul Social-Democrat că a intrat într-o ”spirală a morții”. „Miroase a praf de pusca din punct de vedere politic”, pentru că pe lângă problema justiției a apărut acum cea a măsurilor fiscale, împotriva cărora s-au ridicat sindicate, patronate, ONG-uri, analiști, ba chiar și președinele țării. „Nimeni nu pricepe, scrie Ioana Ene, de ce era necesară această bulversare uriașă cu efecte pe toate termenele, o măsura fără studii de impact, scoasă din joben deodată. Singura explicație realistă este încercarea disperată de a acoperi cumva minciuna creșterii salariilor cu 25% și a noii legi de salarizare”. Liviu Dragnea, liderul PSD, își sacrifică partidul, așa că partidul nu are decât o singură ieșire: să se debaraseze de acest lider, consideră analista de la ziare.com.
Alex Livadaru, de la Republica.ro, spune și el că „momentul adevărului stă să sosească” pentru social-democrați. „E doar o chestiune de timp până când fiecare om, de la miniștrii în funcție și până la alegătorii care s-au dus plini de speranță la urne în decembrie 2016, va înțelege că România nu mai are bani”. Chiar primarul PSD de la București, Gabriela Firea, critică programul fiscal al guvernului Tudose, de pe urma căruia spune că primaria va rămâne cu 30% mai puțin din buget. De fapt, consideră Alex Livadaru, „programul de guvernare cu care actuala majoritate a ajuns la putere se dovedește a fi, de la o zi la alta, o mare fraudă, (...) un soi de Caritas de stat”.