Linkuri accesibilitate

„Liviu Dragnea începe să atârne ca o ghiulea de picioarele partidului” (Andreea Pora / 22)


Ziare româneşti
Ziare româneşti

Revista presei româneşti.

România a semnat alături de alte peste douăzeci de state-membre ale Uniunii Europene pentru înfiinţarea unei structuri permanente de apărare şi securitate la nivel comunitar, scrie gandul.info. Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a precizat că România a propus şi susţinut clar (…) «deschiderea pentru toate statele care doresc să participe, să nu mai asistăm la nuclee de integrare care sunt rezervate doar unora şi cei care doresc să vină să fie opriţi la uşi – aşa cum se întâmplă din păcate cu aderarea Românei la Schengen». O altă exigenţă, formulată de Bucureşti, a fost «să existe o complementaritate reală cu ceea ce se întâmplă în cadrul NATO (…) Nu vom putea vedea o armată europeană care să ia locul NATO, ci (a spus Aurescu citat de gandul.info), „mai degrabă o dezvoltare a dimensiunii europene a apărării în acele locuri în care NATO nu este neapărat cel mai indicat să se ocupe sau nu are atât de multă expertiză”».

Presa fierbe de comentarii privind declanşarea cercetării penale împotriva liderului social-democrat Liviu Dragnea în dosarul Tel Drum. De această dată investigaţia s-a declanşat la sesizarea organismului european antifraudă, OLAF, ceea ce duce totul la un alt nivel. Cristian Pantazi scrie pe site-ul Hotnews.ro că «detaliile dosarului sunt teribile. Dacă acuzaţiile vor fi probate în instantă, vom fi în faţa unui caz tipic de capturare a statului. Procurorii susţin ca Liviu Dragnea a ţesut, începând din Teleormanul sărac şi extins apoi la nivel naţional, o pânza de păianjen în care a prins instituţii-cheie, contracte uriaşe cu fonduri UE şi naţionale, funcţionari obedienţi, un întreg partid». Problema e că, dacă se confirmă acuzaţiile DNA, trebuie dedus că din 2004, de când se cercetează afacerile Tel Drum (firmă înfiinţată de Liviu Dragnea), însă actualul lider PSD ar fi fost protejat de instituţii ale statului: SRI şi chiar DNA sub conducerea anterioară, a lui Daniel Morar.

Ion M. Ioniţă consideră afacerea Tel Drum, «balaurul care îl poate înghiţi pe Dragnea cu partid cu tot». Din acest moment, pentru PSD Tel Drum a devenit un dosar prea scump. Dragnea «începe să atârne ca o ghiulea de picioarele partidului», scrie Andreea Pora în revista 22.

Pe site-ul ziare.com, Ioana Ene-Dogioiu constată că «Liviu Dragnea moare politic, dar în mod evident nu se predă şi nu o va face chiar dacă preţul va fi distrugerea PSD şi scoaterea României din UE. Urmează, mă tem, un război pe viaţă şi pe moarte, care depăşeşte deja graniţele ţării, având în vedere că două dintre acuzaţii vizează frauda cu fonduri europene (21 de milioane de euro), sesizată autorităţilor române de OLAF».

Dragnea şi-a pledat furios nevinovăţia la un post de televiziune considerat «de casă». Marian Sultănoiu se ocupă în Gândul de consecinţele anchetei penale asupra viitorului PSD. Liviu Dragnea se declară convins că e victima tuturor: a DNA, a preşedintelui Klaus Iohannis, dar - mult mai interesant, consideră comentatorul - victima unor colegi de partid care vor să «preia» PSD. Sultănoiu inventariază trei grupări anti-Dragnea în partid şi cel pu'in două personaje politice cu capacitate de destabilizare: Victor Ponta, actualmente ex PSD, şi Vasile Dancu, care ar avea, crede jurnalistul, cele mai multe şanse.

XS
SM
MD
LG