Cristian Unteanu recitește declarațiile lui Igor Dodon privind Transnistria și le leagă de ciudata propunere avansată de ambasadorul rus la București: Republica Moldova să se unească cu România, preferabil prin referendum. Jurnalistul a publicat la secțiunea de bloguri a ziarului Adevărul își întărește părerea că pe ruși nu-i interesează aspiraţiile reale ale populaţiei din R.Moldova, din Catalonia, din Crimeea sau din estul Ucrainei, ci doar să obțină cât mai curând precedente de separatism. Miza ar fi „dezmembrarea statelor ca precondiţie a slăbirii puterii şi influenţei lor în cadrul sistemelor de alianţă în care se află în spaţiul european şi euro-atlantic pentru ca, mai departe, să se poată declanşa procesul destructurării alianţelor respective sau, în orice caz, al slăbirii acestora până la deveni nesemnificative în jocul de putere mondial”. Așadar, propunerea lui Valeri Kuzmin tocmai a fost tradusă de Igor Dodon cam așa: un referendum privind unirea cu România ar urma să aibă loc într-o Moldovă federalizată, în care Transnistria are statut de autonomie totală. Șah-mat.
Cristian Pantazi scrie pe Hotnews.ro că Uniunea Europeană a intrat în fine în faza de „dezvrăjire” de Rusia. În ultima perioadă, au venit la adresa Rusiei avertismente în avalanșă, „de la vârful politicii europene: guvernele din Marea Britanie, Spania, Olanda, Germania și Franța”. Până mai ieri, singurele avertismente veneau către liderii acestor țări pe filiera serviciilor secrete, fără să fie asumate oficial. Pantazi crede că trezirea Europei s-a făcut sub dușul rece al Brexit-ului, al alegerilor din Franța, Olanda, Austria, Germania, plus independența cerută de Catalonia. Pentru statele din est, care ar fi preferat o formulă non confruntațională în relația cu Rusia, zarurile sunt deja aruncate: între Europa și Rusia va cădea în curând o cortină de fier, se scrie pe Hotnews.
Comentatorii demontează azi bâlbâielile și chiar minciunile cu care ministrul de justiție și guvernanții, în general, au încercat să camufleze diagnosticul sever conținut în raportul MCV al Comisiei Europene. „Avântul reformist s-a pierdut în cursul anului 2017, există riscul redeschiderii unor aspecte considerate închise în raportul anterior, iar mecanismul va continua și în 2018”, scrie Dan Tapalagă pe Hotnews. În plus, „România riscă să piardă bani frumoși pe viitor. La Comisia Europeană se discută de ani buni varianta condiționării accesului la fondurile UE de respectarea statului de drept”, iar subiectul a devenit fierbinte după „ieșirile în decor” ale Poloniei și Ungariei. Marea problemă este că în 2019 România va prelua președinția Uniunii Europene cu „statul de drept făcut praf”. O situaţie foarte delicată dată fiind „probabila continuare a monitorizării, dacă legile lui Tudorel/Iordache/Dragnea trec în forma actuală”.
Și Dan Tapalagă, și Ioana Ene-Dogioiu de la ziare.com scriu că, după un asemenea raport, ministrul de justiție Tudorel Toader ar trebui să demisioneze. Cea din urmă observă că raportul nu se referă decât la factorul politic și, mai ales, că recomandă imperios apelul la Comisia de la Veneția, ceea ce însemnă un fel de trimitere a României la „tribunalul corecțional”, întrucât nu mai îndeplinește cu adevărat standardele europene.