Linkuri accesibilitate

„Bunul simţ, cuminţenia, echilibrul şi instinctul cetăţenilor R. Moldova au avut câştig de cauză” (Iulian Chifu/Adevărul)


Ziare româneşti
Ziare româneşti

Revista presei româneşti.

Cotidianul publică o știre despre referendumul de ieri de la Chișinău pentru demiterea din funcția de primar general a lui Dorin Chirtoacă, organizat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și susținut de Igor Dodon. Știrea reamintește despre ce a fost vorba: „Chirtoacă a fost arestat la domiciliu, fiind acuzat de trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, în dosarul Centrului Naţional Anticorupţie din Republica Moldova privind construirea unor parcări cu plată în Chişinău”. Rămâne în funcție, dar este deocamdată suspendat prin hotărâre judecătorească. Ziarul face un grupaj de reacții la cald la invalidarea consultării pentru participare insuficientă la urne: 17,53%, dintre care peste 12% au votat ca Dorin Chirtoacă să-și păstreze funcția. Sunt citați Anatol Șalaru, președintele Partidului Unității Naționale (PUN), Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Andrei Năstase, președintele Platformei Demnitate și Adevăr și Renato Usatâi, președintele formațiunii Partidul Nostru.

Iulian Chifu comentează în Adevărul efectele referendumului. Scorul „ridicol” obținut este „un duş rece pentru Igor Dodon şi PSRM” și este urmarea unui calcul greșit, arată analistul. Programul lui Dodon a fost contribuit pe ideea că se va schimba Constituția și va căpăta mai multă putere. În clipa de față, perspectiva s-a diluat serios, mai ales că și cu un referendum favorabil modificării Constituției e nevoie de votul a două treimi dintre parlamentari, iar viitoarea Constituție s-ar aplica în următorul mandat, al lui Dodon sau al altcuiva. „Rezultatul a arătat clar că (Dodon) nu are susţinere pentru o întreprindere politică majoră. În loc să-şi salveze panta de cădere pe care se instalase din începutul toamnei, (...) a marcat un punct de inflexiune major, alunecând de acum în prăpastie”. Perdantul cel mare, pe lângă președinte, rămâne şi PSRM, iar marele câștigător ar fi cetățeanul Chișinăului. Socialiștii „au noroc că nu prea există alternative”, dar „Joaca s-a terminat. Urmează costurile pentru iresponsabilitate politică, priorităţi aberante şi jocuri de culise imunde. Bunul simţ, cuminţenia, echilibrul şi instinctul cetăţenilor Republicii Moldova au avut câştig de cauză”.

Pe site-ul ziare.com, Petrișor Peiu se ocupă de situația demografică și de consecințele ei asupra performanțelor economice ale României. Cu 3,5 până la 4 milioane de emigranți, România ocupă al doilea loc între statele foste comuniste într-un top al dezastrului demografic. Mai rău stă doar Bulgaria, care a pierdut peste 18% din populație, față de aproape 16% în România. Cehii s-au înmulțit ușor, polonezii și ungurii au scăzut ușor. Dar cele mai șocante cifre privesc aportul românilor la produsul intern brut al țărilor unde muncesc. Însumând, contribuția lor la PIB-ul Italiei, Spaniei și Germaniei echivalează 85% din PIB-ul Românie. Ce „primește” România reprezintă abia 2% din PIB, adică banii trimiși rudelor de acasă. De adăugat și pierderea românilor emigrați în Statele Unite și Canada, care nu sunt atât de mulți, dar reprezintă elite profesionale. „Guvernele din ultimele decenii au ales sa contemple cu superioritate acest fenomen și să îl amplifice, complice”.

XS
SM
MD
LG