Mai multe publicații, între care Evenimentul zilei și Hotnews.ro, au publicat știrea cu declarațiile lui Igor Dodon către politicienii români: „Nu aveți ce să umblați pe aici cum umblă Băsescu acesta prin sate. Mare erou, l-au fugărit de la dânsul din țară și a venit să ne facă nouă aici politica”. Președintele Republicii Moldova este citat și cu cele spuse despre români în general: „Noi cu românii nu avem niciun fel de probleme, cu excepția uneia: că ei îi susțin pe unii de acolo, unioniștii, care vor să distrugă statalitatea noastră. La acest capitol, niciodată nu vom găsi compromis. Frați, frați, dar brânza e cu bani. Stați acasă, veniți în ospeție”.
În România, Direcția Națională Anticorupție a dispus sechestru pe averea liderului social-democrat Liviu Dragnea (președintele Camerei Deputaților) pentru recuperarea unui prejudiciu de circa 24 de milioane de euro, în dosarul Tel Drum. Presa înregistrează tensiuni în PSD (un al doilea europarlamentar a demisionat din partid) și o mare grabă a coaliției aflate la putere (PSD și ALDE) de a trece rapid prin parlament modificările la legile justiției.
Vinerea trecută, PSD a avut o reuniune la Herculane, unde activul de bază al partidului și „baronii” susținători au adoptat o rezoluție sprijinul strategiei lui Liviu Dragnea. În opinia lui Dan Tapalagă (Hotnews.ro) rezoluția conține două lucruri importante. „Decretează” existența unui „stat paralel și ilegitim”, care nu e amănunțit definit, dar reiese clar că se referă cel puțin la președintele Klaus Iohannis și la instituțiile pe care le-ar „controla”: SRI, DNA, justiție, și lasă loc scenariului că s-ar trece la procedurile de suspendare din funcție a șefului statului, deși în partid sunt destule dubii că mișcarea are sorți de izbândă. Dragnea va merge totuși spre această variantă, crede Tapalagă, pentru că „i-au rămas foarte puțini loiali, o mână de oameni care merg la DNA după liderul PSD sau ies la televizor să-l apere. Toţi ceilalți fac deja planuri și caută un lider pentru epoca post-Dragnea”.
În revista 22, Cristian Câmpeanu compară direcția în care merge puterea de la București cu regimul Erdogan din Turcia. Practic, am asista deja la o „turcizare” rapidă a României. Și Erdogan a început instalarea regimului său autoritar invocând un stat paralel – gruparea Fetullah Gulen. În numele așa-zisei amenințări, a blocat activitatea ONG-urilor, a desființat presa independentă, a trecut la persecutarea opoziției, dar și a mediilor academice și la instaurarea unui regim de dictatură personală a preşedintelui. „Au fost demiși, arestați și condamnați sute, chiar mii de polițiști, militari, judecători și procurori, jurnaliști, funcționari civili, activiști pentru drepturile omului, studenți și profesori. Iar prigoana continuă”. „Știm că această represiune se pregătește pentru că Dragnea și acoliții săi au avertizat încă de acum un an că toți cei care fac parte sau susțin sistemul abuziv vor plăti”, scrie Câmpeanu.