Cotidianul Adevărul reia declarația președintelui legislativului de la Chișinău Andrian Candu despre lipsa resurselor umane calitate în țară și mai ales în eșaloanele executive. Prin această problemă se explică, spune domnia sa, reforma guvernului demarată în vara acestui an, respectiv trecerea de la 16 ministere la numai nouă, în condițiile care „din 160 de persoane din Ministerul Economiei, doar 60% înţelegeau cum să implementeze Acordul de Asociere” cu Uniunea Europeană.
În noul număr al săptămânalului Dilema Veche, Teodor Tiță remarcă tenta politică tot mai apăsată a manifestațiilor de protest din ultima vreme. Desigur, orice manifestație de protest conține, mai mult sau mai puțin, o componentă politică, dar față de manifestațiile organizate mai ales la nivel civic în ianuarie, acum în România și-au făcut explicită participarea două dintre partidele de opoziție, Partidul Național Liberal și Uniunea Salvați România. O altă schimbare semnificativă e că protestele s-au bucurat de susținerea unor mari centrale sindicale. Teodor Tiță observă însă deja o abordare greșită din partea organizatorilor: nimeni nu pare să se aplece și asupra revendicărilor sindicatelor, or sunt probleme care interesează întreaga populație. „Sindicatele sunt privite cu suspiciune și li se cer dovezi suplimentare de loialitate, scrie jurnalistul, o strategie mai degrabă nefericită, care, foarte probabil, va îndepărta centralele sindicale și va menține falia care desparte de mulți ani de zile cele două zone de societate care s-au reunit temporar și neconvins în Piața Victoriei din București”. O altă problemă este că Partidul Social-Democrat rămâne la același nivel în sondaje, deși liderul lui, Liviu Dragnea, a scăzut simțitor. Cauza cea mai probabilă e lipsa de alternativă politică serioasă. „Zecile de mii de oameni care ies în stradă fac asta sub o mantie de invizibilitate. Ei, împreună cu partidele care susțin demonstrațiile, nu reușesc să transmită dincolo de e rău. [...] Critica coaliției de guvernare de pe poziții morale este insuficientă”. „În absența unei improbabile implozii a PSD, singura soluție [...] este colaborarea mai strânsă între cei care sprijină manifestațiile. Chiar dacă nu se iubesc unii pe alții, participanții sunt obligați să găsească numitorul comun.”
Mâine se sărbătorește Ziua Națională a României. Dar tensiunea a crescut deja la București, după ce Primăria generală a decis să organizeze, începând din 2 decembrie, exact în Piața Victoriei, locul tradițional al marilor manifestații de protest, un Târg de Crăciun. Unde mai pui și că, exact mâine după-amiază era programat în Piața Victoriei un mare miting sub sloganul „România moare” (trist joc de cuvinte pornind de la România Mare). Evident, mitingul nu a fost aprobat, scrie Marian Sultănoiu în gandul.info. „Cu totul şi cu totul greşit acest demers provocator!!”, crede comentatorul. „În aceste condiţii, de care pe care, e foarte posibil ca bucureştenii să protesteze în trei schimburi, pentru a menţine zona protejată sub control. Sunt curios ce va face primarul, poliţia lui locală şi cavalcada jandarmeriei într-o astfel de situaţie? Vor pune tunurile cu apă pe protestatari? Vor da cu lacrimogene?! Aşa a-nceput şi în ’89”.
Stela Giurgeanu, de la Dilema Veche, se folosește de o metaforă: „1 Decembrie se apropie, iar țara își pune straie de sărbătoare, fără însă să fi făcut un duș înainte. Primărița Firea a atârnat chiar ghirlande cu ii prin centrul orașului. Ne fabricăm, în continuare, un fals sentiment de mândrie că suntem români. La firul ierbii, suntem triști, apăsați și dezbinați”.