Memorialul Sighet a fost nominalizat alături de alte opt situri europene pentru titlul de „patrimoniu cultural european”.
Portalul Reportervirtual.ro o citează pe Ana Blandiana, inițiatoarea acestui proiect alături de regretatul Romulus Rusan, cu afirmația că „este cel mai frumos dar pe care puteam să-l primim în ajunul aniversării de 25 de ani de la înființare”.
În „Adevărul”, Iulian Chifu scrie despre Legea educației aprobată nu demult la Kiev și prin care minoritățile pierd posibilitatea de a studia până la liceu inclusiv în limba maternă. O face cu câteva zile înainte de pronunțarea concluziei Comisiei de la Veneția în privința articolului 7 din această lege. Chifu admite că argumentul de principiu al prevederilor din articolul 7 rămâne valabil: e obligatoriu ca orice cetățean ucrainean să cunoască bine limba oficială a țării lui. Or testele ar fi arătat că românii precum și alți minoritari nu vorbesc bine ucraineana, în schimb învață limba rusă. Astfel, legea cu pricina ar da „control sporit Moscovei asupra tuturor minorităţilor naţionale în spaţiul post-sovietic”. Chifu crede că s-ar fi putut merge pe o soluție de compromis: să nu se studieze în limba maternă până la bacalaureat, eventual, dar măcar inclusiv în ciclul gimnazial, și nu doar în clasele primare așa cum se prevede acum. În plus, spune comentatorul de la „Adevărul”, „există un precedent acceptabil, (...) o lege din sfera audiovizualului în Republica Moldova. Aceasta prevede eliminarea buletinelor de ştiri şi a dezbaterilor politice în cazul televiziunilor aparţinând statelor care nu au semnat Convenţia Europeană a televiziunilor transfrontaliere”. Aici „cadrul este cel al combaterii războiului informaţional”, deci nu intră „sub incidenţa discriminării”.
Despre bunul compromis este vorba și în textul lui Cristian Unteanu, apărut în aceeași secțiune a ziarului „Adevărul” cu referire la primul pas pozitiv în negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europa privind Brexit. Unteanu spune că Londra a făcut concesii importante deja. A acceptat calendarul de negocieri dorit de Uniunea Europeană, nu s-a mai blocat pe ideea că negocierea se va face la pachet, iar Marea Britanie nu va plăti niciun euro pentru retragerea sa din Uniune. După consensul recent obținut, e clar că va plăti, și anume între 45și 55 de miliarde de euro. În privința Brexit, „s-a reuşit un compromis istoric asupra celor trei elemente din faza I a BREXIT, (ceea ce, se scrie în „Adevărul”, constituie) o lecţie politică majoră care, în final, poate ar trebui să fie lecturată chiar şi de politicienii noştri, cei care ştiu, deocamdată, doar tehnica tradiţională a săritului la gât şi bucuria provocată de mirosul sângelui duşmanului”.
Partidul Social-Democrat, de pildă, nu cunoaște dialogul și compromisul, „nu se strecoară pe ușă, ci o sparg(e) cu totul”, scrie Ioana Ene pe Ziare.com. Ciudățenii sunt însă și pe partea opoziției. În contextul adoptării în pas alert a modificărilor la legile justiției, opoziția nu acționează unitar. Ca și cum nu PSD ar fi adversarul, liberalii aflați în opoziție nu contenesc să-și critice colegii de opoziție de la Uniunea Salvați România tocmai în momentul în care aceștia încep că acționeze cât de cât eficient.