Linkuri accesibilitate

Pot fi anulate modificările aduse legislației anti-corupție? (Dan Tăpălagă/Hotnews.ro)


„Să fim așadar furioși, dar nu deprimați !” (Radu Vancu/contributors.ro).

Comentatorii de presă din România caută ei soluții de blocare a modificărilor dezastruoase la legile justiției. Dan Tapalagă, Hotnews.ro, crede că există două pârghii care pot fi acționate in extremis: una este la îndemâna președintelui Klaus Iohannis, care nu poate întoarce din drum decât o singură dată un proiect de lege cu care nu este de acord, dar poate sesiza Curtea Constituțională.

Același lucru îl pot face și partidele din opoziție. Ele „pot contesta cu șanse mari de la înființarea secției speciale pentru anchetarea magistraților pe criteriul discriminator al profesiei, până la eliminarea garanției de independență acordata prin legea în vigoare procurorului”. A doua pârghie și, probabil ultima poate fi acționată de premierul Mihai Tudose, care poate opri prin ordonanță de urgență legile discutate la Parlament sub presiunea timpului. Așa a fost oprită și prima încercare de anihilare a independenței justiției, în februarie.

Dacă se va ajunge aici și eventual ar face-o, desigur că și-ar pierde sprijinul în bună măsură în Partidul Social Democrat, cu excepția variantei în care, între timp, ar prelua conducerea partidului. De ce se grăbește în halul ăsta PSD prin parlamentarii săi? Pentru că mai sunt practic doar șase zile de lucru până la termenul la care Liviu Dragnea a promis că va trece aceste legi, pentru a-i pune la adăpost pe toți „baronii”. Cum joi și vineri sunt zile de doliu național pentru ceremoniile de înmormântare a Regelui Mihai I, Dragnea riscă să fie zburat de la conducerea PSD, de unde, scrie Tapalagă, va pleca oricum, dar speră încă să o poată face de pe poziția de salvator al beneficiarilor luptei anti-anticorupție. Dan Tapalagă amintește și că un organism european de control al sănătății sistemului democratic s-a sesizat îm privința derivei puterii de la București. Practic, România a fost adusă de coaliția PSD-ALDE în situația Poloniei, scrie jurnalistul de la Hotnews.ro.

Între timp, protestele continuă și chiar se întețesc. Radu Vancu observă însă pe contributors.ro semne de deprimare printre protestatari. La Sibiu, după un flash mob care a avut o vizibilitate nesperată, Parlamentul a adoptat netulburat modificările la statutul magistraților. „Oboseala asta a noastră e anestezicul de care ei au cea mai mare nevoie”, scrie Vancu. „Câtă vreme am fost energetici și inventivi, câtă vreme am găsit resursele de a reacționa ferm la fiecare încercare de abuz, am reușit să-i oprim: ordonanțe au fost retrase, miniștri au demisionat, pași înapoi au fost făcuți. Și eram atunci, la începutul anului, într-o situație mai proastă decât acum: avem, în această perioadă, timp mult mai mult să ne organizăm reacțiile, avem aliați puternici (de la Departamentul de Stat la Consiliul Europei), avem corpul profesional al magistraților de partea noastră. E normal să fim obosiți – dar nu trebuie să uităm că nu suntem singuri. În plus, mai scrie acest comentator, timpul (...) lucrează împotriva lor, de asta se grăbesc. Noi avem timp, avem rezistență, avem de partea noastră instituții occidentale și aproape toți magistrații din țară. Să fim așadar furioși, dar nu deprimați!”

XS
SM
MD
LG