Site-ul republica.ro difuzează un comunicat al purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, și găsește că e vorba de „un mesaj dur către clasa politică”. Vasile Bănescu a pus în oglindă figura regelui Mihai, în memoria căruia România este de azi în trei zile de doliu național, cu politicienii care conduc țara. „Dacă am fi avut un suveran ca Regele Mihai, nu am fi asistat la manelizarea gesturilor, atitudinilor care sufocă spațiul public”, a spus Bănescu. „Regele vorbea o limbă română extraordinar de frumoasă, o limbă română la care nu a renunțat niciodată, pe care ți-i drag s-o asculți, chiar dacă vorbea uneori și gâtuit de emoție”, a continuat Bănescu. Politicienilor de astăzi, în schimb, le-ar lipsi „respectul față de limbă, față de cel căruia i te adresezi, poporul român, față de niște valori pe care le clamezi doar cu ocazii festive, ne includem toți aici, nu doar politicienii, dar în primul rând ei. Să nu uităm cum l-au tratat oamenii politici atunci când regele s-a întors din cel mai lung exil, peste 40 de ani, practic l-au izgonit”.
Zile de doliu național, dar Parlamentul își vede netulburat de treabă sfidând foarte des chiar regulamentele. Dezbaterea bugetului de stat în comisii se face într-o viteză incredibilă, deci imposibil să fie discutate și amendamentele care sunt respinse în bloc. Bugetul pe 2018 va fi „Bugetul subdezvoltării României. Manual pentru declanșat criza”, scrie pe hotnews.ro Cristian Pantazi. Proiectul ar arăta clar care este obsesia coaliției PSD - ALDE pentru salariile bugetarilor și minima preocupare pentru investiții. PSD are grijă să existe banii pentru „baroni” și să îndeplinească într-un fel sau altul promisiunile cu care a câștigat alegerile din 2016. „In 2018 se vor pune bazele viitoarei crize economice. Dezechilibrele sunt uriașe. Să risipești o creștere economică de 7% doar pe salarii și pensii - am mai trăit asta o data și ştim ce înseamnă. O accelerare spre un zid de beton”.
Procurorul șef anticorupție Laura Codruța Kovesi a făcut o declarație pentru site-ul ziare.com în care arată că modificările la Codul penal anunțate de guvernanți riscă să facă imposibilă cercetarea cazurilor de corupție, fie și numai pentru că noua lege îi obligă pe procurori să-i anunțe pe suspecți că... au de gând să-i cerceteze. Se mai prevede în mod bizar că probele găsite în cadrul unei percheziții informatice nu pot fi folosite decât în dosarul cercetat, apoi trebuire șterse din calculatorul respectiv. Dacă, de pildă, un cercetat pentru corupție are și preocupări pedofile, dovezile nu vor putea servi la deschiderea unui alt dosar. Se dezincriminează mărturia mincinoasă și mai sunt și altele.
În Dilema Veche Teodor Tiță identifică și el semne de rău augur. Până mai ieri, se putea spune în România „bine că nu suntem unguri sau polonezi”. Acum însă, tendințele iliberale și autoritariste sunt tot mai evidente cu fiecare zi. Articolul conține o listă de argumente la temerile jurnalistului. Organizațiile nonguvernamentale sunt amenințate cu instituirea unui control ca în Rusia. Puterea și-ar fi inventat „propria societate civilă” pe care nu ezită să o folosească împotriva opiniei publice care manifestează de multă vreme împotriva atacului la justiție. Deocamdată amenințările sunt formulate pe Facebook și diverse forumul dar, spune jurnalistul, „acesta e doar începutul”.