Linkuri accesibilitate

„Nu cred că există parlamentar PSD care să nu fie conștient că partidul a pierdut șansa de a rămâne la guvernare” (Emilian Isăilă / ziare.com)


Ziare româneşti
Ziare româneşti

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00
Link direct

Pe măsură ce Parlamentul avansează în adoptarea modificărilor la Codurile Penal și de Procedură Penală, tensiunea crește în societatea românească. Cel puțin așa indică tonul celor mai multe comentarii din presa de azi. Mai mulți observă și analizează noua diversiune aruncată în joc de Partidul Social-Democrat: dacă România ar trece la monarhie? De ce nu s-ar face un referendum pe această temă?, a fost mandatat să spună deputatul PSD Eugen Nicolicea.

Emilian Isăilă, de la ziare.com, vede în povestea cu monarhia o expresie a disperării PSD, a fricii și a lipsei de soluții. Pentru că, scrie el, „nu cred că mai există la această oră parlamentar PSD care să nu fie conștient că partidul a pierdut orice șansă de a rămâne la guvernare după 2020, ba, mai mult, a pierdut orice șansă de a avea un candidat la președinție sau să spere la o victorie în alegerile pentru parlamentul european din 2019”.

Analista en titre de la ziare.com, Ioana-Ene Dogioiu nu se culcă deloc pe aceeași ureche. Ea crede că manipularea cu trecerea la monarhie ascunde o strategie perfidă, a cărei miză ar fi, în cele din urmă, o nouă Constituție care să nu mai pună deloc bețe-n roate actualei majorități parlamentare. Cu monarhie, fie. Mai bine zis cu „monarhism”. „Ce își pot dori mai mult PSD - ALDE decât să-l aibă un soi de președinte pe viață pe Radu Duda? (...) Eu sunt convinsă că deschiderea PSD față de monarhie este acum deplină pentru că România nu mai are Rege, după ce Mihai a murit, principele Nicolae a fost "lucrat" astfel încât s-a obținut înlăturarea lui din linia de succesiune, iar Casa Regală a devenit o anexă a PSD”. Ce s-ar putea modifica în noua Constituție PSD-ul? Ioana Ene se gândește la: scoaterea articolului care face inviolabilă independența justiției. Procurorii ar putea fi scoși din rândul magistraţilor, n-ar mai exista inamovibilitate a judecătorilor. Și încă un mare avantaj: dacă nu e vorba de modificarea actualei Constituții, ci de o nouă Constituție, proiectul nu mai trece pe la Curtea Constituțională!

Pe site-ul Hotnews Dan Tapalagă face calendarul probabil al adoptării noilor legi ale justiției, cu concluzia că mai rămân, grosso modo, două ieșiri din capcana urzită atent și tenace de PSD: reacția de protest a străzii, care ar trebui să apară după 15 ianuarie și referendumul pe care președintele Klaus Iohannis îl poate declanșa, deși e o soluție „cu două tăișuri”. PSD pare să se teamă totuși de această ultimă armă a președintelui, drept care a început deja să lanseze și alte teme de referendum, ca să confuzeze îndeajuns electoratul. După povestea cu „familia tradițională”, ideea trecerii la monarhie. În opinia lui Tapalagă, speranța e tot la cetățenii României. Numai că, dacă în ianuarie, vor ieși aceiași „10, 20 sau 30 de mii de oameni” nu se va rezolva nimic. Ar fi nevoie să înțeleagă „mai multi ca România se îndreaptă spre un dezastru”. Reacția externă rămâne deocamdată o necunoscută. Or în aceste condiții, scrie analistul de la Hotnews, „acum se joacă viitorul justiției și al României pe termen lung. Se anunță o iarnă grea, poate cea mai dificilă din 89 încoace”.

XS
SM
MD
LG