Linkuri accesibilitate

„Pentru protestatari baletul grațios de la Palatul Victoria nu poate aduce decât tensiuni” (Ioana Ene-Dogioiu / ziare.com)


Revista presei româneşti.

Hotnews și ediția electronică a revistei 22 sunt printre publicațiile care difuzează declarația președintelui moldovean Igor Dodon despre vizita la Moscova: Vladimir Putin este „un lider remarcabil în istoria Federației Ruse care a întors țării sale statutul de mare putere mondială”, a spus Dodon, care a încheiat anul 2017 așa cum l-a și început, cu o vizită în Federația Rusă. De această dată, a fost acolo pentru reuniunea informală a șefilor statelor-membre ale Comunității Statelor Independente.

La secțiunea de bloguri a ziarului Adevărul, Lulea Marius Dorin vede din nou în 2018 un an în care unirea Basarabiei cu România ar fi mai aproape ca oricând. Pe de o parte, pentru să sondajele din Moldova arată o creștere importantă a susținerii pentru această idee, pe de altă parte, pentru că președintele Klaus Iohannis „tace și face”. Comentatorul vede dincolo de cuvintele, întotdeauna puține, ale președintelui român o întețire a prezenței românești în Basarabia. „Numai în acest an sute de înfrăţiri au avut loc, zeci de mii de moldoveni au vizitat România cu ajutorul societăţii civile, dar cu infrastructura de stat pusă la dispoziţie, zeci de milioane de euro au fost trimişi dincolo de Prut direct la autorităţile locale. Între timp, s-a făcut rost de bani pentru finalizarea interconectării energetice, iar Transgazul a deschis recent o filială în Republica Moldova şi este pe cale să achiziţioneze infrastructura de transport”. Până și Igor Dodon ar fi dat de înțeles că perspectiva unirii există și trebuie luată în calcul.

Azi a avut loc o întâlnire cu premierul Mihai Tudose a reprezentanților celor 43 de organizații civice participante la protestele de stradă împotriva legilor justiției. Invitația la dialog adresată de Tudose era lăudată ieri în presă. Azi dimineață, Ioana Ene-Dogioiu posta pe site-ul ziare.com opinia că întâlnirea nu-și are rostul. Nu e vorba de o ordonanță de urgență adoptată de guvern, cum a fost în ianuarie ordonanța 13, ci despre un pachet de legi adoptate de Parlament, și cu care premierul nu are „nicio treabă”. Cel mult, ar fi putut fi prilej să i se reproșeze modificările fiscale și prezența unor personaje „sinistre” în guvern, la Ministerul Muncii, la Interne și la Educație. „Baletul acesta grațios de la Palatul Victoria este strict în beneficiul lui Mihai Tudose, în timp ce pentru protestatari nu poate aduce (și a adus deja) decât tensiuni, rivalități, confuzie și frustrare.”

Dan Tapalagă se referă pe hotnews.ro la cea mai recentă propunere legislativă înaintată în parlament de social-democrați: vor fi de nepedepsit mită, abuzul de putere și altele de acest fel. Adăugate modificărilor deja aduse Codului penal, propunerile acestea vădesc „o sete crâncenă de revanșă”. Tapalagă trimite deja „dosarul” la Curtea Constituțională, sugerând că președintele va ataca actele normative, și îi avertizează într-un fel pe cei nouă judecători: „Nu cred că vor dori să se întoarcă, după ce-și vor fi încheiat mandatele la CCR, într-o lume croită după chipul și asemănarea borfașilor”.

XS
SM
MD
LG